Güncelleme Tarihi:
Türkiye Sakatlar Derneği, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli vatandaşlar ve onların hayatını kolaylaştırmak isteyenler için güzel bir sürpriz hazırladı.
Bir uzvumuz olmasa ne olurdu? Karanlığa, sessizliğe, dayanaksız ayakta duramamaya ne kadar dayanabiliriz? Yine 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, genellikle ikinci plana attığımız engelli vatandaşlarımızın sorunlarını gündeme getiriyor ve sorumluluklarımızı yeniden hatırlıyoruz.
Onlar içinse engeller hiç değişmiyor, bugün onların günü bile olsa. Çünkü hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik üzerimize düşenleri yerine getirmiyoruz biz. Tüm fiziksel engellere rağmen en çok manevi desteğe ihtiyaç duyan engelli vatandaşlarımızın özellikle iş hayatına girerek öz güven kazandıklarını anlatan Uzman Psikolog Esra Savaş Kaplan, çalışmanın engelliler için ne demek olduğunu şu sözlerle anlatıyor:
“Normal koşullarda, sabah uyandığından yapacak bir işi olmayan insan sıklıkla ruhsal zorlanmalar yaşarken, çalışan insanlar işe bağlı olarak tükenmişlik yaşayabilirler. Aynı durum engellilerimiz için de geçerlidir. Çalışmadıkları sürece daha agresif, davranış ve uyum problemleri olan, bir işe yaramamazlık hissinden kaynaklanan sıkıntılar yaşanırken; çalışan engellilerimiz başarı ışığında ilerleyecek, özgüven sahibi olacak, zorluklarla mücadele etmeyi ve belki de en önemlisi kendi ayakları üzerinde durabilmeyi başarmış olmanın mutluluğunu hem kendisi yaşayacak hem de çevresine yaşatacaktır.”
Çalışarak Üreten Engellilere Büyük Destek
İşte bu gerçeklikten hareketle Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şubesi, çalışarak üreten ve hem maddi hem de manevi olarak kendisini ayakta tutmaya çalışan engelli vatandaşlar için bir oluşum başlattı.
Türkiye’de ilk defa Şubat 2010’da “Engellilerin elinden ekolojik oyuncak” üretimine başladıklarını ifade eden Samsun Şube Başkanı Yakup Beyazer, uygulama hakkında şunları kaydediyor: “Toplum içinde, göz ile görünür engellerinden ötürü iş yapamayacakları düşünülen, iş verenlerin genelde tercih etmediği, vasıfsız diye adlandırılan 15 fiziksel engelliyi istihdam ederek seri üretimine başlanan ekolojik oyuncaklar, aynı zamanda okul öncesi eğitim araçları olarak da kullanılıyor. Çocuk ve insan sağlığına zararsız olan üretimlerimiz, çevre ve doğayla barışık olduğu gibi, promosyon ve hediyelik eşya olarak da kullanıma açıktır.”
Ekolojik oyuncakların tüm Türkiye’ye ulaşması amacıyla bu oluşumu internet ortamına da taşıdıklarını dile getiren Beyazer, engellilere yardım etmek isteyen herkesi www.engelsizsatis.com adresine oyuncak almaya davet ediyor.
Hiçbir kar amacı taşımadıklarının altını çizen Beyazer, “Hedefimiz, engelli istihdamına ve ekolojik ürün kullanılmasına katkı sağlamaktır. O nedenle ‘Engelleri aşmak için bir oyuncak da siz seçin’ sloganıyla çalışmalarımızı tüm hızıyla sürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.