Güncelleme Tarihi:
Bilim insanlarına göre bu teori, Ay ve Dünya'daki kayaların birbirine neden "Büyük Çarpışma"da olabileceğinden daha çok benzediğini açıklıyor.
Teori, sonuçları saygın bilim dergisi Nature'da yayımlanan bir araştırmada ortaya atıldı. Uzmanlar, bu çalışmanın Dünya'nın uydusunun geçmişine ilişkin çok daha net bir tablo ortaya koyduğunu vurguluyor.
İsrail ve Fransa'dan bilim insanlarının katıldığı modelleme çalışmasında, İç Güneş Sistemi'nin ilk zamanlarındaki olası çarpışmalar simüle edildi.
Çalışmaya göre ilk aşamalarda, "Ön Dünya" ile diğer müstakbel gezegenler arasında çok sert bir çarpışmalar dizisi yaşandı.
Son çarpışmada ise, Dünya kendisinin onda biri kadar bir cisimle "birbirine geçti" ve çarpmanın şiddetiyle etrafa saçılan kaya parçaları Ay'ı oluşturdu.
Ay bugünkü yapısını büyük ölçüde diğer cisimden almış olmalıydı ve şimdiye kadarki inanış bunun farklı bir tür gezegen olması gerektiği yönündeydi.
Dr. Hagai Perets "Eğer çarpan cismin dünyadan daha farklı bir yapısı olsaydı, Ay'ın daha farklı bir yapısı olmalıydı. Ama öyle değil. Neredeyse tamamen aynılar. Bu, gerçekten çok güzel olan "Büyük Çarpışma Teorisi'ne en büyük meydan okumalardan biri" dedi.
Büyük Çarpışma Teorisi'nde, Ay'ın yaklaşık 4.5 milyar yıl önce Mars boyutlarındaki Theia gezegeniyle çarpışması sonucu oluştuğu savunuluyor.