Dünyada ilk ve tek

Güncelleme Tarihi:

Dünyada ilk ve tek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2011 10:37

AMD, tümleşik sistemler için dünyanın ilk ve tek hızlandırılmış işlemcisini üretti.

AMD yaptığı bir açıklamada, dünyanın tümleşik sistemler için ilk hızlandırılmış işlemcisi (APU) olan yeni AMD Tümleşik G Serisi işlemcinin piyasaya sürüldüğünü duyurdu.  AMD Fusion teknolojisine dayalı AMD Tümleşik G Serisi, tam özellikli eksiksiz bir platform oluşturuyor ve yeni, düşük tüketimli, “Bobcat” çekirdek üzerine kurulu x86 mikroişlemciyi DirectX® 11 özellikli grafik işlemcisi ve paralel işlem motoruyla tek bir silikon kalıp üzerinde birleştiriyor.
 
· Bu yeni hızlandırılmış işlemci, tek kalıp üzerinde bilgisayar tarihindeki işlemcilerin her birinden daha fazla hesaplama kapasitesi bulunduruyor ve tümleşik sistemlerde ciddi ilerlemelerin önünü açıyor.

· Tümleşik işlemci piyasasında bugün bu derece ileri kabiliyetlere sahip başka çözüm bulunmuyor.

· AMD Tümleşik G Serisi üzerine kurulu çok sayıda tümleşik sistemi bugün piyasada bulunduran ya da yakın zamanda piyasaya sürmesi beklenen üreticiler arasında Advansus, Compulab, Congatec, Fujitsu, Haier, iEi, Kontron, Mitec, Quixant, Sintrones, Starnet, WebDT, Wyse ve daha birçoğu sayılabilir.
 
· Çıkarılması beklenen ürünler arasında, dijital tabelalar gibi grafik açısından yoğun çözümler, internete hazır set üstü alıcılar, taşınabilir ve masaüstü ince istemciler, kumarhane makineleri, bilgisayarlı yazarkasalar, küçük tasarımlı PC’ler ve tek kartlı bilgisayarlar bulunuyor.

· IDC Bilgiişlem ve Depolama Yarıiletkenleri Araştırma Direktörü Shane Rau, tümleşik sistemler için işlemcilerin üreticilere sevk hacminin önümüzdeki beş yılda çift haneli oranlarla artmasını bekliyor.

· Bu yeni platform, AMD’nin tüketimi düşürme, bileşenlerin kapladığı alanı azaltma ve x86 tümleşik sistemlerin tasarım ve üretim maliyetlerini kısma hedefini bir adım daha ileri götürüyor.
 
“AMD, tüketiciler ve kurumlar için geliştirdiği çığır açan teknolojilerin, giderek büyüyen tümleşik işlemci pazarına da sunulmasında kararlıdır,” diyen AMD Sunucu ve Tümleşik Ürünler Birimi Genel Müdürü Patrick Patla, şöyle devam etti: “Bugün tümleşik işlemciler için rekor sayıda lansman ortağımız var.  AMD Tümleşik G Serisi APU’nun benzersiz ileri özelliklerini kullanarak gerçek anlamda fark yaratan, enerji tasarruflu, küçük tasarımlı, canlı görsel deneyimler yaşatabilen yeni nesil tümleşik sistemler tasarlamak için çalışıyorlar.”
 
AMD, günümüz tümleşik işlemci pazarını şekillendiren eğilimlerden çoğunu değerlendirdi ve düşük enerji tüketimi ve az yer kaplama, yüksek işlemci performansı, eksiksiz özellikler ve güçlü bir grafik çözümü gibi ihtiyaçların ağır bastığını belirledi.  Tümleşik işlemci pazarı, üründe farklılaşmanın tasarımın uzun vadede başarılı olabilmesini sağlayan bir alan.  AMD Tümleşik G Serisi APU, oluşturduğu küçük, açık ve esnek platformla sistem tasarımcılarının yaratıcılıklarını konuştururken geliştirme maliyetine ilişkin katı beklentilere de uyabilmesini sağlıyor.
 
Tasarım ve Geliştirme Desteği

· AMD Tümleşik G Serisi platformunun açık geliştirme ekosisteminde çok sayıda BIOS seçeneği, çeşitli Microsoft Windows, Linux ve gerçek zamanlı işletim sistemleri desteği, tümleşik OpenCLTM programlama ortamı ve kaynak düzeyinde debug araçları bulunuyor.

· AMD, müşterilerin yeni ve farklı ürünler yaratıp bunları hızla piyasaya sürebilmesi için özel bir tasarım desteği ekibi bulunduruyor.

· Çevrimiçi kaynaklar arasında tümleşik geliştiricileri portalı, AMD tümleşik ürün seçim kılavuzu ve piyasadaki kartlar ve komple sistemler için müşterilerin bildirdiği ayrıntılar yer alıyor.
 
AMD Tümleşik G Serisi APU Teknik Özellikleri
• 1 veya 2 x86 “Bobcat” CPU çekirdeği; 1MB L2 önbellek, 64 bit Kayar Nokta Ünitesi
• 1,6GHz’e kadar hız
• 9W ve 18W TDP
• Çeşitli SIMD Motorları
· DirectX 11 özellikli grafik
· Sektör lideri üçboyutlu görüntü ve grafik işlem
• 3. Nesil Bileşik Video Çözücüsü
• C6 ve power gating gibi enerji yönetimi özellikleri
• 64 bit kanal ve 2 DIMM destekli DDR3 800-1066 bellek
• Ball Grid Array (BGA) paketi
• Kapladığı alan AMD Fusion I/O Kontrol Merkezi dahil 890mm²
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!