Dünyada bir ilk

Güncelleme Tarihi:

Dünyada bir ilk
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2009 09:10

Dünyada ilk kez gerçekleştirilen yeni bir sistemle parmak izinden yüz tanımlanabilecek.

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi (GÜ) Bilgisayar  Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu başkanlığında  yürütülen bir projeyle, dünyada ilk kez parmak izinden yüz tanımlayan bir sistem  geliştirildi.

GÜ Rektörlüğünde proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sağıroğlu, yaklaşık  8 yıldır üzerinde çalıştığı ve bugüne kadar 150 parmak izinden yola çıkarak, bu  kişilerin yüzlerini tanımlamayı, yüzde 3-5 yanılma payı ile başardıklarını  söyledi.

Projenin ilk aşamasında parmak izinden burun, göz ve kaş tanımı  yapılabildiğini, daha sonra dudak ve çehrenin de tanımlandığını belirten  Sağıroğlu, insanların parmak izleriyle yüzleri arasında bağlantı bulunduğu tezini  bu şekilde ortaya koyduklarını anlattı.

Prof. Dr. Sağıroğlu, “www.fingerprint2face.org” internet sitesine  parmak izlerini gönderenlerin yüzlerinin tanımlanacağını da bildirdi. Bu sayede  projenin doğruluk oranı hakkında daha etkili bir sonuç elde edilebileceğini ifade  eden Sağıroğlu, sistemin sadece Türkiye'de yaşayan kişiler üzerinde denendiğini,  diğer ülkelerdekiler üzerinde işlerliğinin ölçülmesi için testlerin yapılması  gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Projeyi iki dünya konferansında sunduğunu ve katılımcıların  heyecanlandıklarını belirten Sağıroğlu, “Bir çok araştırmacı ortaklık teklifinde  bulundu. Bu, Türkiye için ticari bir proje olabilir. Bunun patentini de aldık. 3  boyutlu yüz tanıma sistemini geliştirmek için çalışıyoruz. Binde bir kişinin bile  yüzünü tanımlasak büyük başarı. Bu çalışma alanında ilk, bu Türkiye açısından çok  önemli. Türkiye'de bazı kurumlar bizimle projemiz hakkında görüştü.  Tamamlandığında talep olacağına da inanıyoruz” diye konuştu.

Sağıroğlu, daha sonra GÜ Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan'ın sistem üzerinde  parmak izinden yüzünü tanımladı. Bilgisayardaki yüzün kendisine benzeyip  benzemediğinin sorulması üzerine Prof. Dr. Ayhan, “Bir çok karikatüristten daha  iyi çizdi. Bu, başarılı bir çalışma olacak” dedi.
       
-AYNI ANDA 2 FARKLI PLASTİK ÜRETECEK MAKİNE-
       
GÜ'de düzenlenen program kapsamında ayrıca GÜ ile Özler Plastik AŞ  arasında bir protokol imzalandı. GÜ Rektörü Prof. Dr. Ayhan, protokolün  Türkiye'de sanayi ile üniversite işbirliği konusunda ilklerden biri olduğunu  belirtti.

Haberin Devamı

Protokolün içeriğine ilişkin AA muhabirine bilgi veren GÜ Makine  Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Salamcı, finansmanının yüzde  50'sini TÜBİTAK'ın hibe mahiyetinde desteklediği, yüzde 50'sinin ise Türkiye  Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından verilen krediyle karşılanan proje  kapsamında, aynı anda iki farklı plastik üreten makineyi yapacaklarını söyledi.  Salamcı, bu sayede hem enerji hem de mekan tasarrufu sağlanacağını vurguladı.

Özler Plastik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özadam ise  dünyada ilk olacak makine fikrini oluşturduklarını ve bunu Gazi Üniversitesi ile  paylaştıklarını anlattı. Makinenin 24 ayda tamamlanacağını bildiren Özadam,  “İnşallah bu projenin sonucu da başlangıcı kadar iyi olur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!