Dosyalarınızı depolama için farklı çözümler

Güncelleme Tarihi:

Dosyalarınızı depolama için farklı çözümler
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 04, 2008 11:46

Bu haftaki köşe yazımda artan dosya boyutları sebebiyle önemi artan depolama çözümlerini masaya yatırıyorum.

Haberin Devamı

Günümüzde teknoloji ile ilgilenenlerin en büyük sorunlarından biri de depolama sorunları. 1-2-4 derken artık 160, 200, 320 hatta 500 GB'lık sabit diskler bile yetmez oldu. Dosyaların boyutunun artması bir yana internetin hızlanmasıyla 'birgün lazım olur' düşüncesiyle bir kenara koyduğumuz PDF dökümanları, video ve müzik dosyaları yüzünden artık birkaç yüz GB'a bile burun kıvırır hale geldik.

Elbette sorun sabit disk satın almakla çözülmüyor. Çok sevdiğim bir kural vardır: Ne kadar büyük diskiniz olursa olsun birgün o disk de dolar. Gerçekten de ister 500 GB isterseniz 1 TB diskiniz olsun dosyalarınızı kopyaladıkça birgün bu diskin de dolacağını görürsünüz. Şu an harici USB diskimde 417 GB boş yer var. Toplam alan ise 750 GB. Buna rağmen gün gelecek orasının da dolacağını biliyorum. Bu bakımdan biraz seçici olmakta fayda var. Ivır zıvır dosyaları silmek, uzun yıllar sonra ihtiyacınız olabilecek dosyaları ise DVD'ye yazmak en mantıklısı.

Haberin Devamı

AÄžA BAÄžLANABÄ°LEN DÄ°SK KUTULARI

Harici disklerle yaşanan en büyük sıkıntı ise genelde bilgisayara muhtaç olmaları. Şu an kullandığımız 750 GB'lık harici diskin de böyle bir sorunu var. Aslında bu sorunun bir çözümü de var. Ağ bağlantısını kullanan harici disk kutularından almak. Bu sayede evdeki modeme bağladığınız cihaza ağınız üzerinden erişebiliyorsunuz. Sabit diskinizi ille de bilgisayara bağlamaktan kurtaracak bu çözümü sunan ürünleri bugünlerde 150-200 dolar aralığında satın almanız mümkün. Bu ürünlerin bazılarında sabit disk olmuyor. Bazılarında ise sabit disk bütünleşik olarak bulunuyor. Haliyle sabit diskli olanları daha da pahalı.

NAS

Bir diÄŸer çözüm ise NAS (Network Attached Storege) adı verilen daha geliÅŸmiÅŸ sabit disk kutuları. Bu kutular biraz irice oluyorlar ancak üzerlerinde bir iÅŸletim sistemi bulunuyor (genelde Linux tabanlı). Bu sayede bilgisayara baÄŸlamaya gerek kalmadan aÄŸ üzerinden kullanabildiÄŸiniz gibi FTP, Medya server olarak kullanmak da mümkün. Hatta olayı abartıp torrent dosyası çekebilenleri bile mevcut. Daha ne istersiniz ki. NAS'ların RAID adı verilen yöntemle iki ya da daha fazla diski güvenli bir ÅŸekilde kullanabilme özelliÄŸine sahip modelleri de bulunuyor. Tahmin edersiniz ki NAS sunucular sadece kutu muadillerine göre biraz pahalılar (250-300 dolar civarından baÅŸlıyor fiyatları). Bu fiyata disklerin dahil olmadığını da hatırlatayım. Â

Haberin Devamı

KENDÄ° SUNUCUNU KENDÄ°N YAP

Elbette yukarıda bahsettiğimiz ağ bağlantılı çözümler için kesenin ağzını az ya da çok açmak gerekiyor. Tabi bütçesini düşünen bir kullanıcı iseniz sizin için de bir çözüm düşündüm: Evde kullanmadığınız eski bir bilgisayarınız varsa ve atmaya da kıyamıyorsanız onu balkona ya da kilere kaldırıp ağınıza bağladığınızda kolay ve ucuz yoldan bir dosya sunucunuz oluyor. İşletim sistemi olarak bu tip işler için tasarlanmış Linux sürümlerinden birini kullanırsanız ek olarak para ödemenize de gerek kalmaz. Bunun biraz gürültülü (kasalar genelde ses çıkarır), biraz basit ve yer kaplayan bir çözüm olduğunun farkındayım. Ama cebinizde kalacak 150-300 dolar arasındaki parayla  neredeyse 1TB (yaklaşık 1000 GB) bir sabit disk alabileceğinizi de unutmayın.

Haberin Devamı

Çözümünüz ne olursa olsun dosya depolama ihtiyacınızın asla bitmeyeceğini ve bir şekilde onu dizginlemeniz gerektiğini unutmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!