Diş operasyonlarında teknolojik dönem

Güncelleme Tarihi:

Diş operasyonlarında teknolojik dönem
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2017 13:23

Diş operasyonlarında artık son teknoloji kullanılıyor. Sarf malzemeleri, ekipman, teknoloji ve uzmanlık ürünlerini kapsayan önde gelen platformları birleştiren, dünyanın en büyük profesyonel dental ürün ve teknolojiler üreticilerinden Dentsply Sirona'nın Almanya'da bulunan merkezini ziyaret ettik ve bu alandaki son teknolojik gelişmeleri mercek altına aldık.

Haberin Devamı

Dentsply Sirona, DENTSPLY International ve Sirona Dental Systems’in eşitlerin birleşmesini tamamladığı 2016 yılında kuruldu. Dünya genelinde 15 bini aşkın çalışana (600'ün üzerinde mühendis ve bilim insanı) sahip olan şirket, ağız ve diş sağlığı ürünlerinden oluşan  uçtan uca çözümler sunuyor. Şirket genel diş hekimliği malzemeleri, CAD/CAM restorasyon sistemleri (CEREC ve inLab), tam bir dental restoratif ürünler paketi, görüntüleme sistemleri, dinamik el aletleri, diş tedavi ünitleri, hijyen sistemleri, dental lazerler ile ortodonti, endodonti ve implantlardan oluşan dental uzmanlık alanlarını destekleyen ürünler geliştirip bunları pazarlıyor. 

Her yıl 300 bini aşkın klinisyene hizmet veren şirketin diş operasyonlarında kullandığı teknolojilerden biri de CEREC. Eksik diş maddesinin dijital olarak geri yüklendiği ve protezin prefabrik tam seramik bloklardan frezelendiği bir diş tedavisi yöntemi olan CEREC, CAD/CAM teknolojisine (bilgisayar destekli tasarım / bilgisayar destekli üretim) dayanıyor. Bilgisayar destekli tasarım ve üretim, tek parçaların üretilmesi için yaygın olarak kullanılan endüstriyel bir süreç olmakla birlikte, seri üretim için örneğin otomotiv endüstrisinde, prototip üretmek için de kullanılıyor. 

Diş operasyonlarında teknolojik dönem


CEREC'in çalışma mantığı ise şöyle;

Haberin Devamı

Preparasyon: Çürükler ve eski dolgular çıkarılır ve hasar görmüş yerler temizlenerek hazırlanır. 

Dijital ölçü: Hazırlanan diş, antagonisti (karşısındaki diş) ve ısırma durumu (kapanış) intraoral kamerayla taranır. 

Tasarım: Yazılım, taramayı kullanarak sanal bir 3D modeli hesaplar. Diş hekimi, preparasyonun dış kenarını işaretler (preparasyon marjini). Yazılım, bu taban çizgisi üzerindeki restorasyon için otomatik olarak bir tedavi önerisi hesaplar ve oklüzal yüzeyi adapte eder. 

Frezeleme: Freze makinesi, diş hekimi tarafından başlangıçta makineye sıkıştırılmış dişlerin rengine uyan seramik bir bloktan protezi öğütmek için, bilgisayar verilerini kullanır. 

Haberin Devamı

Sonlandırma: Bundan sonra, protez cilalanabilir veya özel boyalarla renklendirilerek kişiye özel hale getirilebilir. Daha sonra diş hekimi tarafından yerleştirilir.

Diş operasyonlarında teknolojik dönem


Sistemin avantajları ise şöyle;

Tedavi için bir seans yeterlidir: Bu zamandan tasarruf sağlar ve anestezi yalnızca bir kez gereklidir. 

Dijital ölçüler hastaya temas etmeden alınır. Ölçü materyali ile klasik bir ölçü alma işlemine gerek duyulmaz, böylece hastalar yaygın görülen öğürme refleksinden kurtarılmış olurlar. 

Hasar görmüş olan diş hemen tedavi edildiği için, geçici proteze gerek yoktur. Bu durum, klinik bir avantaj sunar; çünkü geçici protezlerin, kalan diş maddesini nihai protez kadar iyi desteklemediği kanıtlanmıştır. 

Diş operasyonlarında teknolojik dönem

Haberin Devamı

Seramikler biyolojik olarak uyumludur, bu da alerjileri tetiklemediği anlamına gelir (alerji altın materyalle bile oluşabilir). 

Seramiklerin fiziksel özellikleri diş minesinin fiziksel özelliklerine benzerdir. 

Diş operasyonlarında teknolojik dönem

Seramik, metal veya plastik restorasyonlara göre estetik açıdan daha memnuniyet verici, zira doğal diş maddesine benzer optik özelliklere (yarı saydamlık, bitişik dokudaki renk yansımaları) sahip, üstelik çeşitli diş tonlarında bulunmakta. Veneerli (kaplamalı) metal restorasyonlarda olduğu gibi karanlık kuron marjinleri yok. Bu nedenle, seramik restorasyonların doğal diş maddesinden ayırt edilmeleri zordur. 

Haberin Devamı

Seramik restorasyonların en az altın restorasyonlar kadar dayanıklı olduğu kanıtlandı. 2012'de, Alman Bilgisayarlı Diş Hekimliği Topluluğu başkanı. Dr. Bernd Reiss, CEREC ile yapılan 1011 seramik dolguya dayalı uzun süreli bir çalışmasında, restorasyonların % 84,4'ünün 18 yıl sonra klinik olarak iyi durumda olduğunu doğrulamıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!