Güncelleme Tarihi:
Milliyet'ten Sertaç Koç'un haberine göre kamu kurum ve kuruluşlarının mal ve ihtiyaçlarını kamu yararı gözeterek temin eden, bu kapsamda her yıl ihale yoluyla milyonlarca TL’lik alım yapan Devlet Malzeme Ofisi’nde (DMO) “köstebek” şoku yaşandığı ortaya çıktı.
Kurum yöneticilerinin bilgisayarları da dahil olmak üzere DMO’daki tüm bilgisayarlara, yapılan işlemleri kopyalayarak kaydeden casus bir yazılımın yüklendiği tespit edildi. Bilgisayarlarda çalışanların özel hayatlarına ilişkin bilgilerin yanı sıra kurumda yapılan işlemlerin bilgilerinin de bulunduğu öğrenildi. Bilgisayarlarda malzeme ve hizmet alımına yönelik ihale bilgilerinin de bulunması, bu bilgilerin de çalınıp çalınmadığı sorusunu gündeme getirdi. Milliyet’in aldığı bilgilere göre, Devlet Malzeme Ofisi’nde (DMO), göreve gelen yeni yöneticilerin talimatıyla kurumdaki bilgisayarlarda yapılan teknik inceleme sonucunda büyük bir şok yaşandı.
Bilgisayarlardan casus çıktı
Üst düzey personelin kullandığı bilgisayarlar da dahil olmak üzere kurumdaki tüm bilgisayarlara casus bir yazılımın yüklendiği tespit edildi. Casus yazılımın bilgisayarlarda yapılan işlemleri kopyalayarak kaydettiği belirlendi. Bu kapsamda bilgisayarları kullanan personellerin, internet üzerinden özel hayatlarına ilişkin gerçekleştirdikleri görüşmeler ve yaptıkları paylaşımların da kaydedildiği anlaşıldı. Casus yazılımın ayrıca, bilgisayarlarda internet bağlantısı olmadan yapılan tüm işlemleri de kopyaladığı belirlendi. Casus yazılım ile kurumda çalışan yüzlerce insanın özel hayatlarına ilişkin kopyalanarak kaydedildiği anlaşıldı. Bilgisayarlarda yalnızca personelin özel bilgileri değil, malzeme ve hizmet alımına yönelik ihale bilgilerinin de bulunuyor olması soru işaretlerine neden oldu. Bilgisayarlarda her alanda milyonlarca lira tutarındaki malzeme ve hizmet alımına yönelik ihale bilgilerinin çalınıp çalınmadığı sorusunu gündeme getirdi.
Gizli soruşturma başlatıldı
Maliye Bakanlığı, DMO’daki bu tespit üzerine alarma geçti. Bakanlığın, özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle çok gizli bir idari soruşturma başlatarak, konuyla ilgili uzmanlar görevlendirdiği öğrenildi. Halen süren soruşturmayla söz konusu casus yazılımın kim ya da kimler tarafından kurumdaki bilgisayarlara yüklendiğinin belirlenmesi amaçlanıyor. Soruşturma kapsamında casus yazılımın hangi tarihte bilgisayarlara yerleştirildiği, programın geriye dönük olarak aktif olduğu süre de belirlenmeye çalışılıyor. Ayrıca, kopyalanan bilgilerin kimlere iletildiği ve hangi amaçlar için kullanıldığı da tespit edilmeye çalışılıyor. Maliye Bakanlığı’nın kendi bünyesinde yürüttüğü idari soruşturmanın sonuçlanmasının ardından elde edilen bilgi ve bulguları savcılığa iletebileceği ifade edildi.