DCM dosyası nedir ve nasıl açılır? DCM dosyası açma işlemi ve program önerisi

Güncelleme Tarihi:

DCM dosyası nedir ve nasıl açılır DCM dosyası açma işlemi ve program önerisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2021 04:10

Dijital nitelikteki görüntüler raster görüntü dosyaları şeklinde sınıflandırılmış olup DCM formatında kaydedilmiş olan datalara DICOM görüntü dosyalarını denilmektedir. Sizin için DCM dosyası nedir ve nasıl açılır? DCM dosyası açma işlemi ve program önerisi konu başlıklarını detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

Bir DCM dosyası hastanın adı ve hasat ile alakalı olan çeşitli tıbbi verilerinin ayrıntılarını içerebilmektedir.

 DCM Dosyası Nedir?

 DCM dosyası, DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) görüntü biçiminde kaydedilmiş durumda olan bir görüntü dosyasıdır. DICOM görüntü biçiminde kaydedilmiş olan dosyalar DCM uzantısını kullanırlar. NEMA İngilizce dilindeki açılımı National Electrical Manufacturers Association olan kurum tarafından, MRI, CT taramaları ve ultrason görüntülerinin dağıtımın gerçekleştirilmesi ve görüntülenmesi için bir standart olarak geliştirilmiştir.

DCM Dosyası Nasıl Açılır?

 Bir DCM dosyasının açılması ve içeriğindeki dijital verilerin görüntülenebilmesi için yararlanılabilecek çeşitli yazılımlar bulunuyor. Bu yazılımlardan faydalanarak bir DCM dosyasını sorunsuz bir şekilde açmak ve içeriğindeki tıbbi verileri görüntülemek mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

 DCM Dosyası Açma İşlemi

 Bir .dcm uzantısına sahip dosyayı açmak, içerisindeki verileri düzenlemek, veri oluşturmak, yahut mevcut verileri dönüştürmek, oynatmak, dosya içerisindeki verileri kullanmak ya da görüntülemek için kullanılabilecek çok fazla yazılım seçeneği bulunmaktadır.

 Bir bilgisayarda bulunan .dcm uzantılı bir dosyayı açmak için, yalnızca uygun programın bilgisayarda yüklü durumda olması gerekmektedir. Eğer .dcm programını açmak için bilgisayarda uygun bir program bulunmuyor ise hata uyarısı söz konusu olacaktır.

 Windows'un bir DCM dosyasını açabilmesi için kullanılmak istenen programı bilmesi gerekmektedir. Bunun için ise .dcm uzantılı bir dosya üzerine tıklandığında Windows otomatik olarak aramak için çevrim içi gidebilir ya da elle bilgisayarda yüklü durumda olan programların listesi üzerinden .dcm uzantılı dosyayı açmaya uygun olan programın seçimi yapılabilir.

 DCM Dosyası Açma Programı

 DICOM Image formatına sahip olan yani .dcm uzantılı olan dosyaları açmak amacıyla kullanılan bazı programlar bulunmaktadır. Bir DCM uzantılı olan dosyaların açılamaması durumunda XnView programından yararlanılabilir. Bunun için öncelikle bilgisayara XnView programını indirmek gerekir. Bilgisayara indirileren XnView yazılımından yararlanılarak .dcm uzantılı dosyaları kolaylıkla açmak mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

 DICOM dosyalarını dosyalarını içeren .dcm uzantılı dosyaları açmak için ayrıca Windows, macOS ve Linux için XnViewMP, GIMP ve MeVisLab gibi birbirinden farklı programları kullanmak da yararlı olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!