David Olive ICANN'i Hürriyet'e anlattı

Güncelleme Tarihi:

David Olive ICANNi Hürriyete anlattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2016 13:32

ICANN... Açılımı İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) olan ICANN internetin iş dünyası, teknik, akademik ve kullanıcı gruplarının geniş katılımıyla oluşturulmuş kâr amacı gütmeyen bir özel sektör kuruluş. İnternet alan adları sisteminin teknik yönetimini, IP adres alanlarının tahsisini, protokol parametrelerinin belirlenmesi ve internet ana servis sağlayıcı sisteminin idaresini koordine eden ICANN'in İstanbul'da da ofisi bulunuyor. ICANN Politikalardan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Bölge Ofisi Genel Müdürü David Olive kuruluşun tarihçesinden İstanbul'daki ofisine merak edilen noktaları Hürriyet'e anlattı.

Haberin Devamı

ICANN tam olarak ne yapıyor?

İnternet Tahsisli İsimler ve Numaralar Kurumu (ICANN), dünya genelinde kendini İnternetin açık ve güvenli kalmasına adayan katılımcıları olan, kâr amacı gütmeyen, kamu yararına çalışan bir kuruluş olarak 1998 yılında kuruldu. ICANN’in rolü, benzersiz tanımlayıcılara yönelik (alan adı sistemi, İnternet Protokolü adresleri ve protokol parametreleri) düzenlemeler oluşturmak, tek bir küresel İnternetin kullanılmasını sağlayacak kuralları uygulamak ve politikalar belirlemek.

Temelde, İnternette başka bir kullanıcıya ulaşmak veya belirli bir web sayfasına erişmek için bilgisayarınıza veya başka bir cihazınıza adres yazmanız gerekir. Bu nedenle, insanların IP adresi (83.66.162.3) gibi uzun sayı dizilerini hatırlamak yerine www.hurriyet.com.tr gibi adları kullanarak istedikleri web sayfalarına ulaşmalarını sağlıyoruz.

Haberin Devamı

ICANN, IANA Yönetim devrini tamamladı ve artık bağımsız. Burada devir ne anlama geliyor?

Bu, ICANN ve küresel topluluk için tarihi bir andı. Küresel topluluğun sıkı çalışmalarının göstergesi ve bu topluluğu şekillendiren çok paydaşlı modelin tasdiki niteliğini taşıyor. Bu yıl 1 Ekim’den bu yana İnternetin benzersiz tanımlayıcılar sisteminin koordinasyonunu, yönetimini ve doğrudan denetimini özel sektör gerçekleştiriyor (IANA fonksiyonları gözetiminden sorumlu iki yeni çok paydaşlı komite aracılığıyla).

Şu anda bu çalışma şöyle gibi yapılmakta: IANA fonksiyonlarını çalıştırarak dünya genelindeki bu benzersiz tanımlayıcıları koordine eden ve destekleyen yeni bir ICANN iştiraki olan Kamu Teknik Tanımlayıcılarına (PTI) sahibiz. PTI, çok paydaşlı ICANN topluluğu tarafından geliştirilen, üzerinde anlaşmaya varılmış politika ve ilkeleri uyguluyor.

David Olive ICANNi Hürriyete anlattı

David Olive

ICANN’de çok paydaşlı model aracılığıyla politika oluşturuyor. Bu model neden önemli?

Çok paydaşlı süreç, şirketlerden sivil topluma kadar tüm paydaşları kapsayan, ilgili tüm paydaş gruplarının girdilerini dengeleyerek platformu duyulacak tüm seslere göre düzenleyen tam kapsamlı bir süreçt. Nasıl ki İnternet, bilgisayarlar ve cihazlardan oluşan bir ağ ağıysa ICANN topluluğu da kişiler ve organizasyonlardan oluşan topluluklar topluluğu. Genel olarak ICANN “paydaşı”, İnternet kullanımına ilgisi olan herkes anlamına gelir.

Haberin Devamı

Dolayısıyla 15 yıldan fazla süredir ICANN’de her paydaş, küresel düzeyde koordinasyona yardımcı olan politikaların, kendi kapsamımıza dahil edilmesi noktasında İnternetin benzersiz tanımlayıcılar sisteminin (Alan Adı Sistemi, İnternet Protokolü adresleri ve protokol parametreleri) geliştirilmesinde söz sahibi.

Politikanın tamamı, uzlaşmaya dayalı karar alımına dayalı, aşağıdan yukarıya, çok paydaşlı model içerisinde geliştiriliyor. Çok paydaşlı modelin bu kapsayıcı özelliği, çok çeşitli uzmanlık ve bakış açılarına izin verdiği için daha iyi ve daha güçlü bir politika oluşturma sonucunu doğuruyor.

Böylece herkes ICANN karar alma süreçlerinin bir parçası olabilir mi?

Haberin Devamı

ICANN'in politika çerçevelerini geliştirme konusunda herkes söz sahibi. Paydaşlar, işletmelerden hükümetlere ve bireysel İnternet kullanıcılarına kadar değişiklik gösteriyor. icann.org adresini ziyaret edip başlamanız yeterli!

ICANN neden İstanbul’da ofis açtı?

Bizim açımızdan İstanbul, Avrupa ve Asya arasında köprü görevi görerek Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki paydaşlarımıza daha iyi hizmet vermemizi sağlıyor. Türkiye, ekonomik rekabet gücü gösteren ve genç, yetenekli iş gücüne sahip bir ortamda 40 milyondan fazla İnternet abonesi bulunan aktif bir ICT sektörüne sahip.

Merkez operasyonlarımız Mayıs 2013’te başladı. AODA genelinde bugünkü personel gücümüz 56 üyeden oluşuyor ve bunlardan 20'si merkez ofiste bulunuyor ve şu alanlarda ICANN hizmetleri sunuyor: politika geliştirme desteği, sözleşmeye dayalı uyumluluk, tescil merkezleri ve yazmanlık hizmetleri, paydaş katılımı, iletişim, ICANN toplantıları, küresel iletişim hizmetleri, insan kaynakları, BT, yönetim ve Yönetim Kurulu işlemleri.

Haberin Devamı

Kuruluşundan bu yana faaliyetlerimiz ve katılımlarımız Türkiye'de büyük bir artış gösterdi. Türk ve bölgesel paydaşlarımızla yakın işbirliği içerisinde çalışıp ICANN ve çok paydaşlı modeli tanıtmak için birçok İnternet ilişkili etkinliğe katılıyoruz.

Yeni genel üst düzey alan adı (gTLD) programı nedir, işletme ve organizasyonlara gelişim açısından ne sunuyor?

ICANN, bugüne kadar alan adı sisteminin en hacimli genişlemesine neden olan yeni gTLD (genel Üst Düzey Alan Adları) programıyla kuruluşundan bu yana İnternetteki en büyük değişikliklerden birini denetliyor. Yedi yıl boyunca, sunulan toplam 1300 başvurudan İnternete tahsis edilen 1.200 civarında yeni alan adı ortaya çıktı. Bu durum seçim, rekabet ve yeniliğe olanak tanıyor. Elbette, nokta (dot) markalardan ziyade farklı iş modelleri ile yeni başlayanların da inovasyonunu görmeyi bekliyoruz. Bu, Türkiye için önemli bir fırsat.

Haberin Devamı

Türkiye, Türkiye'den başvuran ve İstanbul Belediyesi ile ICANN arasında imzalanan protokol aracılığıyla devredilmiş yeni gTLD'ler arasında .ist ve .istanbul’un bulunması da dahil olmak üzere yeni gTLD programına aktif olarak dahil oldu. Ayrıca Orta Doğu bölgesinde 16'sından 8'i ICANN tarafından akredite edildi.

ICANN'in Türkiye'yle ilgili planları var mı?

Evet. 15-16 Şubat 2017’de üçüncü Türkiye DNS Forumu’nu gerçekleştireceğiz. ICANN, Türkiye İnternet topluluğunun bir araya gelip ilgi duydukları DNS konularını tartışmaları için açık alan işlevi gören yıllık bir etkinlik olması amacıyla Kasım 2014’te Türkiye DNS Forumu'nu başlattı.

Forum, Internete bağlı bir işi olan veya ilgi duyan herkese açık. Alan adı sektörü, marka sahipleri, yasal ve Fikri Mülkiyet firmaları, servis sağlayıcılar, politika belirleyiciler ve benzer alanlardaki işletme ve bireylerin hepsinin foruma katılımı teşvik ediliyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!