Güncelleme Tarihi:
hurriyet.com.tr yazarı Özgür Bolat internet girişimciliği ile birlikte ‘daha çok çalışmak’ fikrinin yerini ‘daha zeki çalışmak’ fikrine bıraktığını dile getirirken, fakir bir ailede doğan ve hamallık yapıp bulaşık yıkayarak Denizli'nin vergi rekortmenleri arasına giren Pamukkale Halıcılık'ın sahibi Habip Kızıltaş, Systrom'un kazandığı servet için "meşru" değildir açıklamasında bulundu.
18 AYDA ŞİRKETİNİ 1 MİLYAR DOLARA SATTI
Stanford Üniversitesi mezunu olan Systrom, okul arkadaşı Mike Krieger ile birlikte Instagram'ı ortaya çıkardığında sadece ikisi çalışıyordu. 18 aylık süreçte toplamda 15 kişilik çalışana ulaşan Instagram'ı bugün sayıları 30 milyona ulaşan geniş bir kullanıcı kitlesi kullanıyor. İlk etapta iPhone'larda kullanılan iOS işletim sistemi için geliştirilen Instagram'ın nisan ayında Android'e gelmesiyle beraber sadece 12 saat içinde 1 milyon Android kullanıcısı, yazılımı telefonuna indirdi.
"DEVİR DAHA ZEKİ ÇALIŞMA DEVRİ"
Özgür Bolat, konuyla ilgili şu sözleri kaydetti: "Eskiden iyi fikirlerin kitleleri yayılması zaman alırken şimdi internet ile kitlelere ulaşmak çok daha kolay. Bu olanağı da internet girişimcileri çok zeki bir şekilde kullanıyor. Bu zeka nereden geliyor?
İnternet girişimcilerini incelediğimizde hep aynı yapıyı görüyoruz.
*Heyecanlarını işe dönüştürüyorlar. Fotoğraf sevdasını Kevin Systrom ürüne dönüştürüyor.
*Başarı ve uzmanlık genel bir kavram değil. Alana özgü. Yani girişimciler bir alanı çok iyi biliyorlar. Oradaki ihtiyaca göre ürün yapıyorlar. Bir alanı iyi bilmek de heyecana bağlı.
*Motivasyonları genelde paradan ziyade başarı oluyor. Kevin Kevin Systrom daha önce çok teklif gelmesine rağmen satmıyor.
*En önemlisi insan doğasını çok iyi biliyorlar. Ne insanları etkiler konusunda güçlü fikirleri var. Temel ihtiyaçların yanı sıra, sosyal ve estetik ihtiyaçlara daha fazla yoğunluk var.
*Basitlik genel ilkeleri. Bilgi bombardımına tutulduğumuz günümüzde ne kadar basit o kadar iyi.
Girişimcilik bir tutum. Girişimci olmak için insanın sadece bir şeye ihtiyacı var: o da kendisine. Günümüzde yeni başarı anlayışı bu şekilde şekilleniyor. İş bulmaktansa iş yaratmak üzerine kurulu bir sistem. Bu bakış açısı önem kazandı. Türk eğitim sistemi hale risk almamayı öğreten iyi bir mesleğin olsun mantığı üzerine kurulu. Artık bu yapı değişiyor. Bu konuda seneye bir kitap yazacağım. Türkiyedeki 15 internet girişimcisi ile kontağa geçtik. Bunun yöntemlerini anlatıyor olacağız."
"SYSTROM'UN KAZANDIĞI SERVETİ MEŞRU BULMUYORUM"
Denizli'nin vergi rekortmenleri listesinde 18 yıldan bu yana yer alan Pamukkale Halıcılık'ın sahibi Habip Kızıltaş, Instagram üzerinden 400 milyon dolar kazanan Systrom için şu sözleri kaydetti: "Açık göz ve kafası çalışan insanlar, insanların zaafını bularak para kazanmanın yolunu buluyor. Sözüm sadece Systrom için değil, bu şekilde kolay yoldan para kazanan herkes için. Dünya nüfusunun yarısı açken, birileri insanların iletişim konusundaki zafiyetini tespit edip servet kazanıyor. Ben bu şekilde para kazanmayı meşru bulmuyorum. Bunun piyangodan servet yapmaktan bir farkı yok."
Kızıltaş, bu yolla servet kazanan insanların kazancının meşru sayılabilmesi için yardıma muhtaç insanlara ulaşması gerektiğini dile getirdi ve Microsoft'un kurucusu Bill Gates'i hatırlatarak sözlerini şöyle bitirdi: "Bill Gates de teknoloji yoluyla zengin olan bir insan; ancak eşiyle birlikte kurduğu yardım vakfıyla düşkün insanlara yardım ediyor. Bu örnek alınmalı."
seozturk@hurriyet.com.tr
twitter.com/selimozturk