Güncelleme Tarihi:
2016 Tüketici Güvenliği Riskleri Anketi, anne-babaların online dünya hakkındaki fikirleri ve ailelerini tehditlerden korurken karşılaştıkları zorluklar hakkında bazı gerçekleri ortaya çıkardı. Araştırmaya göre Türkiye’deki anne-babaların sadece %46’sı çocuklarının internette yaşlarına uygun olmayacak türden içeriklerle karşılaşacağından endişeleniyor. Çocuklarının tehlikeli yabancılarla iletişime geçmesinden endişelenenlerin oranı %43’ken, siber zorbalık kurbanı olacaklarından endişelenenlerin oranı ise %32.
Araştırmaya göre çocuklarını korumak için gerekli adımları atan anne-babaların sayısı da çok az. Türkiye’de interneti bir aile sohbetine konu eden ve çocuklarıyla düzenli olarak online tehlikeler konusunda konuşan anne-babaların oranı sadece %30’ken, çocuklarının internet geçmişini tarayıcı üzerinden düzenli olarak kontrol edenlerin oranı ise %26. Diğer yandan, anne-babaların sadece %14’ü sosyal ağlarda çocuklarıyla bağlantıda olmayı tercih ediyor.
Ebeveynlerin internette bekleyen tehlikeler konusunda daha dikkatli olması gerekiyor. Ankete göre, yapılan araştırma öncesindeki 12 ay içerisinde online tehditlerle karşılaşan çocukların oranı %38. Söz konusu tehditler kapsamında uygunsuz içeriğe maruz kalmak, siber zorbalık, tehlikeli yabancılar ve daha birçok tehdit bulunuyor.
“Anne-babaların, çocukların internette karşılaştığı tehlikelerin farkında olması gerekiyor. Çocukların siber dünya konusunda daha bilgili olmasını sağlamaları ve aynı fiziksel hayatta olduğu gibi, online ortamda güvenliklerini sağlamak için de bir takım önlemler almaları gerekiyor.” diyor Kaspersky Lab Tüketici İşleri Başkanı Andrei Mochola. “Çocuklarınıza yalnız başlarına karşıdan karşıya geçmelerini veya yabancılarla konuşmalarını söylemezsiniz. Dolayısıyla anne-babaların büyük çoğunluğunun çocuklarını internette serbest bıraktığını görmek şaşırtıcı. Meşgul bir ebeveynseniz online dünyanın güvenlik riskleri kolayca gözünüzden kaçabilir fakat çocukları söz konusu risklerle baş başa bırakmak güvenli değildir. Dijital dünya hayatımızın her alanına etki etmeye devam ederken, bu konuda bilgimizi artırmak ve bazı önlemler almak daha da önemli bir hale geliyor.”