Güncelleme Tarihi:
Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafında yapılan basın toplantısında hükümetin uzay araştırmaları konusundaki hedefleri açıklandı.
Kurum adına açıklama yapan başkan vekili Wu Yanhua, Pekin’in yörünge ve uçuş planlarıyla ilk Mars taramasını 2020’de gerçekleştirmeyi planladığını açıkladı. İkinci bir görevde ise kırmızı gezegenden yüzey örnekleri toplama hedefi bulunmakta.
Wu açıklamasında Jüpiter ve uydularına da tarayıcılar göndermeyi planladıklarını açıkladı ve hedeflerinin “2030 yılına kadar Çin’in dünyanın en büyük uzay güçleri arasında yer alması” olduğunu belirtti.
Çin süper güçler arasında uzay yarışında geride kalmış bir devlet. Ülke ilk uydusunu ABD’nin Ay’a insan göndermesinden hemen sonra, 1970 yılında fırlatmıştı. Fakat geçtiğimiz on yıllar içerisinde eğitim ve araştırma projelerine milyarlarca dolar aktarıldı.
Çin, 2003 yılından bu yana bir uzay yürüyüşü düzenledi, Ay yüzeyine bir bir keşif robotu indirdi ve 20 tonluk bir uzay istasyonuna hazırlık olarak bir uzay laboratuvarı oluşturdu.
Aynı zaman zarfında uzaya 5 araştırma mürettebatı gönderdi ve bu alanda Rusya ve Amerika'dan sonra dünyanın üçüncü ülkesi oldu.
Çinli yetkililer uzay araştırmaları konusunda diğer uluslararası uzay ajanslarıyla artan işbirliğini vurgulamakta. Fakat NASA bu konuda bir istisna.
ABD Kongresi 2011 yılında ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle NASA'nın Çin ile çalışmasını yasaklamıştı.
Yeni başkan Donald Trump’ın Çin hükümetiyle kurduğu gergin ilişkinin bu işbirliğini daha da zorlaştıracağı düşünülüyor. (ntv)