Çin’in ilk ay robotu keşfe başladı

Güncelleme Tarihi:

Çin’in ilk ay robotu keşfe başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2013 10:54

Çin’in Ay’a gönderdiği ilk robotu Yütu (Yeşim Tavşan), keşfe başladı. Dün başarıyla Ay yüzeyine indirilen uzay aracı 'Chang’e-3'ten (Ay Tanrıçası) yerel saatle bugün 04.35'te ayrılan 6 tekerlekli 'Yütu' ismi verilen insansız gezici keşif robotu, sorunsuz bir şekilde gezegene ayak bastı.

Haberin Devamı

Yütu, Ay yüzeyinde 3 ay süreyle bilimsel gözlemler yapacak. Chang'e-3 ve Yütu birbirinin fotoğrafını çekerek Dünya’ya gönderecek. 140 kilogram ağırlığında olan ve güneş enerjisiyle çalışan Yütu, Ay'ın kuzeybatısında yer alan Sinüs Iridum veya Gökkuşağı Körfezi adlı kadrandaki bazaltik lav ovasındaki 5 kilometrekarelik bir alanda araştırma yapacak.

Ay robotu, 'bağımsız’' navigasyon sistemi ve tekerleklerinin Ay’ın toz yüzeyini kavrayabilmesi gibi ileri teknolojiye sahip. Ayrıca 30 dereceye kadar eğimli tırmanma kapasitesine sahip araç, büyük sıcaklık değişimlerine de dayanabilen entegre bir robot. Gezici aracın görevleri arasında, doğal kaynakları ararken, Ay'ın jeolojik yapısı ve yüzeyindeki maddeleri ölçme de bulunuyor.

MİLLİ GURUR MESELESİ

Çin’in başarılı gerçekleşen Ay misyonu, ülkede büyük sevinçle karşılandı. Devlet televizyonu fırlatılışı ve Ay’a inişi izleyicilerine aktardı.
Uzay programının tamamen barışçıl amaçlı olduğunu söyleyen Çin, projeyi milli kalkınma ve uluslararası arenada daha çok söz sahibi olma hedefinin önemli bir ayağı olarak görüyor.

Dün gerçekleşen başarıyla, Çinli astronotların (taykonot) Ay’a ayak basması ve bir uzay istasyonu kurulması hedefine yönelik de önemli bir adım atılmış oldu.

ADINI ÇİN EFSANESİNDEN ALDI

'Yütu' ismi, iyilik, saflık ve çevikliliğin sembolü manasında kullanılıyor ve görünümü ve çağrışımı Ay gezici aracıyla özdeş olarak yorumlanıyor. Çin kültüründe Yütu, Çin’in uzay misyonuna adını veren Ay tanrıçası Chang'e’nın evcil beyaz tavşanı olarak da biliniyor.

Çin efsanesine göre, Chang’e, sihirli hap yuttuktan sonra yanına evcil hayvanını aldı ve Tanrıça olduğu Ay’a doğru uçtu. O tarihten buyana da Ay’da beyaz yeşim tavşanıyla birlikte yaşadı.

Çinli yetkililer, Yütu’nun Çin’in uzayı barışçıl kullanımını yansıttığını da söyledi. Dünya genelinde yapılan ve 'Tansuo' (keşif) ve 'Lanyue' (Ay’ı yakalamak) popüler isimlerinin de bulunduğu oylamada 3,4 milyondan fazla kişiden 650 bini Yütu ismini seçti. Bir diğer popüler isim de Çin'in uzay programının babası olarak kabul edilen bilim adamı 'Qian Xuesen' idi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!