Güncelleme Tarihi:
Sanırım hayatımızda bu kadar farklı amaçlarla kullanılabilen başka bir elektronik eşya yoktur. İletişim, ses kaydı, fotoğraf makinesi, mesaj gönderme, internette dolaşma, yön bulma, adres bulma, adres defteri, not defteri, saat, ajanda, oyun oynama ve daha aklıma gelmeyen onlarca özellik.
Evet cep telefonlarından bahsediyorum. İlk üretildiklerinde tuğla ebatlarında ve sadece ileşitim özelliğine sahip olan bu cihazlar gelişen teknoloji rüzgarını da arkalarına alarak günümüzde çok farklı bir noktaya geldiler. Artık telefon sadece iletişim değil onlarca farklı fonksiyonu da görebilen bir obje.
Durum böyle olunca günümüzün moda fonksiyonları ve özelliklerini yazmak da şart oluyor. İşte bugünlerde moda olan ve gelecekte daha da gelişerek karşımıza çıkacak özellikler:
KAMERA
Bu yazıyı hazırladığım tarihte cep telefonlarındaki kamera çözünürlüğü 2 Megapiksel'den başlıyordu. Gerçekten de günümüz telefonlarında 2 Megapiksel bile pek beğenilmeyen bir özellik haline geldi. Alt sınırda yavaş yavaş 3.2'ye doğru çıkıyor. Üst sınır olarak ise şimdilik 8 Megapiksel çözünürlükten söz ediliyor.
Elbette gelişen tek şey çözünürlük değil. Cep telefonları aynen dijital fotoğraf makinelerinde olduğu gibi beyaz ayarı, poz telafisi, pozlama yöntemi, ISO gibi özelliklere sahip artık. Bu tip teknolojilerin bulunması kullanıcılara daha iyi fotoğraf çekme imkanı sağlıyor.
Ayrıca dijital fotoğraf makinelerinde karşımıza çıkan Xenon flaş yavaş yavaş ceplerde de görülmeye başlandı. Her ne kadar pil canavarı olsa da bu flaşların LED versiyonlarına göre çok daha başarılı olduğu ve zifiri karanlıkta bile fotoğraf çekmeye yardımcı olduklarını belirtmek isterim.
Şu an çok yaygın olmasa bile optik zoom eninde sonunda ceplere de girecek. Konuya fazla yaklaşmadan uzaktan çekim yapmayı sağlayan optik zoom, belli bir alana ihtiyaç duyan bir teknoloji olduğundan çok yaygın olarak kullanılamıyor.
MÜZİK
Cep telefonları artık aynı zamanda MP3 çalar. Müzik kabiliyetleri gün geçtikçe artan bu ürünlerin artık sadece müzik konsepti üzerine yoğunlaşmış versiyonları bulunuyor. Nokia bu tip ürünlerini XpresMusic, Sony Ericsson ise Walkman Phone adı altında piyasaya sürüyor. Bu tip telefonların ortak özelliği yüksek kalitede ses verebilmeleri, en az 2 GB belleğe sahip olmaları ve genelde standart kulaklık çıkışını (3.5 mm) desteklemeleri.
Ayrıca (henüz ülkemizde satılmayan) iPhone, Nokia N81 8GB gibi bazı telefonların 8 GB belleğe sahip olduklarını ve bunun da kullanıcıya yüzlerce dosyayı yanında taşıma imkanı verdiğini belirtmek isterim.
NAVİGASYON
Tam da biz kullanıcılar 'artık cep telefonlarına ekleyecek özellik kalmadı' diyorduk ki navigasyon özelliği geldi. Bu fonksiyon yardımı ile telefonunuz sokakları ve size gideceğiniz adresleri gösteren bir cihaz haline geliyor. Genelde ücretsiz olan bu özellik artık üst düzey birçok telefonda ya bütünleşik ya da ek cihaz yardımı ile kullanılabiliyor.
DAHA AKILLI TELEFONLAR
Tüm bu özelliklere ek olarak Office dökümanlarını düzenleyebilen, HTML sayfalarına tam ve doğru olarak gösterebilen, akıllı telefonların daha da akıllanacağını söylemek mümkün. Yakın gelecekte daha güçlü, daha hızlı ve daha küçük cep telefonları da karşımıza çıkacak. Intel'in geliştirdiği ve özellikle küçük cihazlarda kullanılacak olan Atom işlemcisi, cep telefonlarında da karşımıza çıkacak gibi görünüyor.
DIŞ DÜNYAYA DAHA AÇIK TELEFONLAR
İnternet bağlantı hızlarının artması ve bunun cep telefonlarını kapsayacak şekilde gelişmesiye birlikte, bağlanabilirlilik bu cihazlar için önemli bir olgu haline geldi. Ünümüzdü internete bağlanmayan cep telefonu yok gibi. Bazıları kablosuz ağlara da bağlanabiliyor. 3G gibi yüksek hızlı cep telefonu şebekelerinin yaygınlaşmasıyla beraber dosya aktarım hızları da artacağından günümüzde sıkıntı olan yüksek boyutlu dosya aktarımı sıkıntısının önüne de geçilmiş oluyor.
İlginç bir teknoloji cihaz olan cep telefonları ile olan maceralarımız uzun yıllar sürecek gibi görünüyor. Yakın bir gelecekte bu minik yardımcılarımınız yeni özellikler kazandığını da göreceğiz galiba.