Cep telefonunda Windows keyfi

Güncelleme Tarihi:

Cep telefonunda Windows keyfi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2008 11:48

Microsoft, yeni Windows Mobile 6.1 ile PC'yi cebe taşıyor, Apple'ın popüler telefonu iPhone'a kafa tutuyor.

Haberin Devamı

Apple'ın iPhone'u sayesinde artık herkes cep telefonu kullanmanın ne kadar eğlenceli olabileceğini anladı. Microsoft ise bugüne kadar karşımız çıkan hiçbir Windows cep telefonunda beklenen başarıyı yakalayamadı. Ancak bu durum artı değişiyor: Microsoft, büyüleyici Windows Mobile 6.1 ile iPhone'a saldırmaya hazırlanıyor. Yeni Windows Mobile, Vista'nın sunduğu görselliği ve gelişmiş özellikleri cep telefonuna entegre etmek konusunda son derece iddialı.


Bir bakışta Windows Mobile 6.1
Sansasyon yaratacak kadar büyük farklar söz konusu olmasa da, Windows Mobile 6.1 kesinlikle üzerinde çok düşünülmüş bie mobil işletim sistemi. Özellikle Internet Explorer Mobile 6 ve görev yöneticisinin büyük beğeni toplayacağı kesin.

Versiyon 6.1'de aletlerin kolay kullanılabilmesi ön planda tutulmuş. Geliştirilmiş mesaj yollama fonksiyonları ve iyileştirilmiş mobil Internet Explorer en önemli yeni özellikler arasında. Windows Mobile 6.1 kullanan akıllı telefonları mayıs ayında Avrupa piyasasında bulmak mümkün olacak.

Haberin Devamı


Cep telefonunda Windows keyfi
Yeni özellikler
Windows Mobile kullanıcılarının uzun zamandır bekledikleri Görev Yöneticisi hayata geçirilmiş. Ayrıca yeni Windows Mobile artık hızlı açılıyor. Kullanıcıları en çok etkileyecek olan ise yeni başlangıç ekranı. Takvime randevu eklemek, SMS yazmak ya da e-posta yollamak gibi önemli özelliklere bir tıklama ile ulaşabiliyorsunuz. Bu sayede sinir bozucu alt menü seçenekleri ile uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz.

Başlangıç ekranından akıllı telefonunuzun ayarlarını yapabileceğiniz "Getting Started Center"a ulaşmak için de sadece bir kaç tıklama yaterli oluyor. Burada kullanıcı arayüzünün görünümünü değiştirebilir veya kablosuz ve Bluetooth bağlantı ayarlarlarını yapabilirsiniz.


Görev Yöneticisi eklentisi
Şu an kullanımda olan eski sürümde Windows Mobile uygulamaları doğru bir şekilde sonlandırılamadığında kullanıcı "programı kapat" butonuna tıklıyor ve program penceresi art alana alınıyordu. Ancak uygulama halen çalışıyordu ve gereksiz bir şekilde kaynakları kullanmaya devam ediyordu.

Haberin Devamı

Yeni sürümde ise Microsoft ilk defa programların tamamen sonlandırılabilmesi için bir görev yöneticisini sisteme entegre etmiş. Burada aynı zamanda kullanılan hafıza ve işlemci kullanımını da gösterilecek. Şimdiye kadar tüm bu işlemler için yabancı üreticilerin yazılımları yüklenmek zorundaydı.


Cep telefonunda Windows keyfi
SMS Chat
Windows Mobile 6.1 ile birden fazla e-posta hesabı oluşturulabiliyor. İş ve özel postalarınız bu sayede birbirinden ayrılabiliyor. Outlook Mobile ayarları problemsiz bir şekilde yapılabiliyor; çünkü e-posta istemcisi Hotmail, Yahoo Mail, GMX ve diğer ücretsiz servisler için ön ayarlara sahip. Yapmanız gereken tek şey e-posta adresinizi ve şifrenizi girmek. Gelecekte SMS'ler tek tek değil birbiri ile ilişkili cevaplar olarak bağlantılı hale getirilecek: Instant Messenger'lardaki chat özelliği gibi... Fakat bir mesajı hem SMS hemde e-posta şeklinde eş zamanlı olarak yollamak hala oldukça zahmetli bir iş. Bunun için metin kopyalama ve diğer programa yapıştırma işlemi gerekiyor.

Haberin Devamı


Internet Explorer Mobile 6
Internet Explorer'ın mobil versiyonunun geliştirilmesi devam ediyor.Internet Explorer Mobile 6 da bu gelişimin başarılı bir ürünü. Fakat Internet Explorer 6 için yıl sonuna kadar beklemek gerekiyor. Bu yeni tarayıcı Adobe Flash ve Microsoft Silverlight desteğine sahip olacak ve bu sayade YouTube ya da MSN Video gibi interaktif internet sayfalarını da görüntüleyebilecek. H.264 kodlamalı videolarda da sorun yaşanmayacak.

Ayrıca ilk denemeler karmaşık yapıdaki HTML internet sayfalarının doğru gösterildiğini kanıtlıyor. Özellikle sony Ericson X1 gibi geniş ekranlı telefonlarda Microsoft'un masaüstü bilgisayar ve akıllı telefon arasında fark kalmayacak sözü gerçek olabilir. Sadece seçilmiş bölgeleri büyüten yeni zum fonksiyonu da küçük ekranlarda oldukça önemli bir yardımcı.

Haberin Devamı


Cep telefonunda Windows keyfi
Ağ bağlantısı
Kullanıcılar Windows Device Manager 2008 ile Windows tabanlı akıllı telefonlarını iş yerlerindeki ağa dahil edebiliyorlar. Böylelikle ağ yöneticileri akıllı telefonları ağ alanına alabiliyor.

Kullanıcı yolda dahi olsa, telefonu normal bir masaüstü bilgisayar ya da laptop gibi ağın bir parçası halinde oluyor. Akıllı telefonlar Mobile-VPN sayesinde firma ağı ile kablosuz güvenli bağlantı kurabiliyorlar.



Windows tabanlı cepler için en güzel haber
Windows Mobile 6.1 cep telefonu pazarında belki büyük bir devrim yaratmayacak; ama yine de çok iyi bir etki bırakacak ve eski versiyonlara oranla oldukça kullanışlı çözümler üretecek.

Haberin Devamı

En heyecan verici özellik olan Flash ve Silverlight desteğine sahip Internet Explorer Mobile 6 ile kullanıcılar kendilerini masaüstü bilgisayar kullanıcısı gibi hissedebilecek. SMS'lerin karşılıklı konuşmalar halinde birbirlerine eklenmesi fikri de kullanıcılara kullanım kolaylığı sağlayacak.

Yeni mobil Windows'un pratikte nasıl yere sahip olacağını, bu işletim sistemine sahip telefonların piyasaya çıkması ile birlite çok daha iyi göreceğiz.


Cep telefonunda Windows keyfi
ARTILAR:
+ Kusursuz başlangıç ekranı
+ Görev yöneticisi eklentisi
+ SMS Chat fonksiyonu
+ Hızlı açılış


EKSİLER
- Internet Explorer Mobile 6'nın sonradan yüklenmesi
- Mesajların eş zamanlı olarak hem SMS hem de e-posta olarak yollanamaması

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!