Güncelleme Tarihi:
MOBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dursun, yaptığı açıklamada, BDDK'nın Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliği ile 1 Şubat'tan itibaren "kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ilgili harcamalara taksit uygulanamayacağı" hükmü getirildiğini hatırlattı.
Yönetmeliğin, mobil telekomünikasyon cihaz, donanım ve hizmetlerinin tüketiciye ulaştırılması için uzun yıllardır faaliyet gösteren ve kayıt dışılıkla büyük mücadele veren Derneğin görüşü alınmadan hazırlanmasından duydukları üzüntüyü dile getiren Dursun, "Düzenleme bu haliyle kabul edilmesi mümkün olmayan ve sektörümüzde kayıt dışı ticareti, cihaz kaçakçılığını ve gizli tefeciliği tekrar gündeme getirecek şekilde amacını aşan bir kısıtlamaya hükmediyor. Bir sorun ortadan kaldırılmaya çalışılırken daha büyük bir sorun yaratılıyor" ifadesini kullandı.
Konuya yönelik eleştiri ve taleplerini içeren bir mektubu Başbakan Yardımcısı Babacan'a gönderdiklerini, ayrıca bugün BDKK yönetimiyle bir araya geleceklerini kaydeden Dursun, mobil telekomünikasyon cihazlarının her birinden devletin yüzde 60'a yakın vergi geliri elde ettiğini vurguladı.
"Kısıtlamalar getirmek büyük tezat oluşturuyor"
İş ve sosyal yaşamın önemli ve vazgeçilmez ihtiyaçlarından mobil telekomünikasyon ürün ve hizmetlerinin anayasal bir hak olan haberleşmenin de temel sağlayıcısı durumunda olduğunu vurgulayan Dursun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir taraftan toplumu bilgi toplumu hedefine yöneltmek, toplumda bu bilinci yaratmaya çalışmak, bu hedefin en önemli kaldıracının mobil telekomünikasyon olduğunu vurgulamak ve bu kapsamda büyük projeler üretmek, bunun yanı sıra mobil telekomünikasyon cihazlarını yüksek oranda vergiye tabi tutmak ve önemli vergi geliri elde etmek, diğer taraftan da bu cihazlara elde edilmeleriyle ilgili amacını aşan ticari akışa aykırı farklı kısıtlamalar getirmek büyük tezat oluşturuyor. Bilinmelidir ki düzenlemenin bu şekilde uygulamaya konulması halinde sektörümüzde binlerce mağaza hızla kapanma noktasına gelecek ve sektörümüzün tüm ekosisteminde telafi edilemez tahribatlara yol açacak."
"Kontör kartlar taksitlendirilmesin"
Murat Dursun, "POS tefeciliği" tanımlamasını 2007'de ilk kez MOBİSAD'ın yaptığını, o günden beri önlenmesi için tüm kurumlar nezdinde girişimde bulunduklarını ve sorunun medyada sürekli gündem yapılmasını sağladıklarını bildirdi. Dursun, şunları kaydetti: "Derneğimiz, tefeciliğin aracı olarak kullanılan kontör kartların taksitlendirme kapsamından çıkarılmasını ve sektörümüzü kirleten POS tefeciliğin önüne geçilmesini sonuna kadar destekliyor. Ancak beraberinde mobil telekomünikasyon cihazlarının da bu kapsama dahil edilmesini, son derece olumsuz bir gelişme olarak değerlendiriyor ve düzenlemenin amacını aşan bir durum yaratacağını öngörüyor. Bu çerçevede mobil telekomünikasyon cihazlarının 9 aya kadar taksitlendirme kapsamına alınması, kontör kart, benzeri ürün ve hizmetlerin taksitlendirme kapsamı dışında tutulması sağlanmalıdır."
TÜKETİCİLER BİRLİĞİ BAŞKANI AĞAOĞLU: MAĞDURİYET YARATIR
Tüketiciler Birliği Başkanı Aydın Ağaoğlu kredi kartına getirilen taksit sınırlamasını olumlu buluyor. Vatandaşın gelirinin çok üstünde borçlandığını ifade eden Ağaoğlu, “Firmalar ve bankalar aşırı reklam bombardımanıyla taksit puan ve indirim gibi avantajlarla gelir düzeylerinin üzerinde yönlendirmelerinin sonucu bugün ödeme güçlüğüne düştüler” diyor. Cep telefonu ve bigisayarlar için getirilen taksit yasaklarıyla ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Ağaoğlu ,”Bunlar artık lüks olmaktan çıktı. Bu ürünler lüks değil artık. Cep telefonu sayısı Türkiye’de 70 milyon adede yaklaştı. Taksitlendirilmenin ortadan kaldırılması mağduriyet yaratır” dedi.