Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2012 12:45
Mobil Cihaz Kayıt Sistemi (MCKS) sayesinde Türkiye'de, 7 yılda cep telefonu hırsızlığında yüzde 95 oranında azalma kaydedildi.
Kara borsa satışlar azaldı. Bu sürede 160 milyon cihaz kayıt altına alındı. Bu ekonomik büyüklük olarak 32 milyar dolara tekabül ediyor. Bu cihazlardan 9 milyar dolar vergi tahsil edildi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'de 7 yıldır başarıyla uygulanan MCKS sayesinde Türkiye'nin, mobil cihaz hırsızlıklarını önlemede dünyaya örnek olduğunu, sistemin, uzun süredir cep telefonu hırsızlığı ile mücadele eden Kolombiya ve çevre Latin Amerika ülkelerinden tam not aldığını söyledi.
BTK Başkanı Acarer, Kolombiya'da düzenlenen Mobil Cihaz Hırsızlıkları ile mücadele konulu foruma katıldı. Konferansla ilgili değerlendirmelerde bulunan Acarer, konferansa katılmasına yönelik talebin Kolombiya Büyükelçisi ve Kolombiya'da görev yapan Türkiye Büyükelçisinden geldiğini ifade etti. Oraya gittiğinde Kolombiya'da yaşanan durumun ciddiyetini çok daha iyi gözlediğini belirten Acarer, cep telefonu hırsızlığının sadece Kolombiya'da değil, Güney Amerika'da ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi.
Konferansta, Türkiye'den örnekler verdiğini ifade eden Acarer, şunları kaydetti: “Türkiye'de bu sistem kurulmadan önce 7 kişinin öldüğünü, emniyet kayıtlarına yansıyan 700'den fazla yaralanma olayının olduğunu anlattım. Onlar da şimdiye kadar cep telefonuna yönelik suçlar kapsamında Kolombiya'da, 500'den fazla insanın öldüğünü söylediler. Olayın kişi güvenliği ve sosyal boyutunun ötesinde vergi boyutu da var. Kayıt dışı ekonomi tarafı var. Mesela bizdeki son kayıtlara göre, Türkiye'de 160 milyondan fazla beyaz listeye alınmış telefon var. Bu çok önemli bir rakam ve yaklaşık 32 milyar dolar civarında kayıt altına alınmış ekonomiden bahsediyoruz. Bu aynı zamanda 9 milyar dolardan fazla vergi alındığını gösterir. Kolombiya'da bu profil daha küçük olmasına rağmen gasp olaylarının boyutu çok daha fazla.”
“Türkiye'de bu sorun bitti”
Konferansa gitmeden önce Türkiye'deki son istatistikleri öğrenmek istediğini ve Emniyet'ten kayıtları istediğini anlatan Acarer, “Biz artık böyle bir kayıt tutmuyoruz, çünkü şu anki rakamlar kayıt tutmayı gerektirecek bir durumda değil” yanıtını aldıklarını ifade etti. Bunun son derece sevindirici bir gelişme olduğunu vurgulayan Acarer, “Sistem sayesinde 7 yılda cep telefonu hırsızlığında yüzde 95 oranında azalma kaydedildi. Kara borsa satışlar azaldı. Türkiye'de bitmiş bu olay. Konunun ekonomik ve sosyal sorun değeri kalmamıştır artık” dedi.
Mobil Cihaz Kayıt Sistemi
Mobil Cihaz Kayıt Sistemi, Kara Liste, Beyaz Liste ve ikisinin ortak ele alındığı liste olmak üzere üç farklı şekilde çalışıyor. Kara Liste'de, GSM networküne bağlantısına izin verilmeyen cep telefonları yer alıyor. IMEI numaraları MCKS'ye gönderilen telefonlar sistem tarafından kayıt altına alınmamışsa veya klonlanmış cihazsa Kara Liste'ye alınıyor. Bu tür telefonlar, genellikle kaçak yoldan Türkiye'ye getirilmiş ve sisteme kaydedilmemiş telefonlar oluyor.