CEBIT kapılarını açtı

Güncelleme Tarihi:

CEBIT kapılarını açtı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2009 12:25

“CeBIT Bilişim Eurasia 2009” TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi açıldı.

Haberin Devamı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “3G'yi  getirdik. Şu anda cep telefonu şirketlerimiz abone için yetiştiremiyorlar,  talepleri karşılayamıyorlar. Süratle o yan tarafına takılan zımbırtılardan imal  etmeye çalışıyorlar. Adı aklıma gelmedi, neyse o internete girmek için, 'modem,  seyyar modem' diyorlar, 'vın-mın' bir şeyler diyorlar” dedi.

Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen CeBİT Bilişim  Eurasia Fuarı ve Bilişim Zirvesi'nin açılışında konuşan Yıldırım, bugün dünyada  yegane gücün bilgi olduğunu söyledi.

Yıldırım, bilgiye sahip olan ve kullanan ülkelerin öne çıktığını, bundan  mahrum kalan ülkelerin geri kaldığını kaydetti. “Bu sektörün tabana yayılmazsa gelişmesinin mümkün olmayacağını”  söylediğini dile getiren Yıldırım, “Telekomünikasyondaki serbestleşme sürecini  onlarca yıl tartışmadan sonra bitirdik ve bu sektörün önünü açtık ve böylece  Türkiye'de bilgiye erişim tekel olmaktan çıktı” diye konuştu.

2003 yılında sadece 8 milyar dolarlık ciro hacmi olan bu alanın 2008  sonunda 30 milyar doların üzerine çıktığını ifade eden Yıldırım, “Küresel mali  krizde bütün sektörler allak bullak olurken, bu sektör istikrarlı bir şekilde  büyümeye, yatırım yapmaya devam etti” diye konuştu.

Bakan Yıldırım ayrıca, 2003 yılı başında ülkede genişbant internet  erişimi yokken bugün 7 milyon civarında abone, 35 milyon civarında kullanıcı  bulunduğunu, bilgisayar sahipliğinin 3.5 milyondan, 10 milyonun üzerine çıktığını  bildirdi.
         
 “TABAN, TAVANI ZORLAMAYA BAŞLADI”
         
Bilgi toplumu ve bilgisayar okuryazarlığı kavramlarıyla bu dönemde  karşılaştıklarını ifade eden Yıldırım, eskiden büyükler çocuklara öğretirken,  bilgisayar çağında işlerin tersine döndüğünü, artık gençlerin büyüklere  öğrettiğini söyledi. Binali Yıldırım, şunları kaydetti: “Bu gerçeği görünce biz hemen işe okullardan başladık. Dedik ki,  okulların bilişim otobanlarını süratle tamamlamamız lazım. Otobanları yaptık. 40  bin okulumuzu genişbant çok şeritli internet otobanı ile donattık. Bilgi  teknolojisi sınıflarını yaptık. Bilgisayar okuryazarlığı projesi yavaş yavaş  ailelere toplumun bütün yaş gruplarına doğru, ticari hayatımıza, turizme,  eğitime, devletle olan ilişkilerimize yansımaya başladı. Taban, tavanı zorlamaya  başladı. Bu bir sektör olmaktan çıktı, bir yaşam tarzına dönüştü. Bugün artık cep  telefonu olmadan bir hayat düşünmek mümkün değil.”

Çok hızlı gelişen bir sektörle karşı karşıya olduklarını, sektörün zaman,  mekan gece-gündüz tanımadığını belirten Bakan Yıldırım, dünyada gelişmiş ülkeler  ile az gelişmiş ülkeler arasında sosyal kalkınma farkının artmasından dolayı  fiziki engeller, sınırlar gittikçe artarken, sanal dünyada sınır olmadığını  anlattı.

Yıldırım, “6,5 milyar insanın en az 2,5 milyarı bugün itibariyle  birbiriyle sürekli temas halinde. Bu küresel barışa çok büyük katkı sağlıyor.  Ülkelerdeki demokrasinin gelişmesine, küresel hoşgörünün, kardeşliğin gelişmesine  vesile oluyor” diye konuştu.
       
“ULAŞIM VE HABERLEŞMENİN 2023 VİZYONUNU BELİRLİYORUZ”
         
Bakan Yıldırım, son bir haftadır Türkiye'de ulaşım ve haberleşmenin 2023  vizyonunu belirlediklerini de dile getirerek, Ulaştırma Şurası'nda bin ön  projeden 160 projenin 2023 hedeflerine yönelik belirlendiğini ve karara  bağlandığını açıkladı.

Bugünkü fuarın da 2023 hedeflerinin nasıl bir yol haritasında olacağının  işaretlerini verdiğini dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti: “2023'te Türkiye'nin 100. kuruluş yıl dönümünde ülkemizin dünyanın en  hızlı gelişen 10 ülke arasında yer alacağı düşünüldüğünde, böyle bir Türkiye'nin  şüphesiz ulaşımda, iletişimde ve birçok alanda da buna hazır olması gerekiyor.  Biz bu vizyonu ortaya koyduk. Bunun yol haritasını, projelerini belirledik. Öyle  bir Türkiye ki; ulaşımda demiryollarının mevcut ağı iki katına çıkarılmış, kendi  uçağını, uydusunu yapan bir kabiliyete erişmiş bir Türkiye... Hedef bilgi toplumu  olmak. 2013 yılında nüfusumuzun yüzde 60'ı, 2023'te yüzde 80'i bilgisayar  okuryazarı olacak. 55 milyon veya 80 milyon nüfus bilgisayarla cep telefonuyla  günlük yaşamını devletle, ticaretle, seyahatle olan işlerini yapar hale  gelecektir.

Bütün hanelere en az 100 megabit kapasitesinde bir iletişim altyapısı  otobanı sağlamak, bilişimin milli gelir içindeki payını yüzde 8'lere çıkarmak,  bilgi iletişimdeki Ar-Ge harcamaları GSMH'nin en az yüzde 2,5 mertebesine  çıkarmak, Türkiye'yi bir yazılım, bilişim üssü haline getirmek...”

Bakan Yıldırım, 2007 seçimlerinde gittiği bir köyde yaşlı bir teyzenin,  “Ne ihtiyacınız var?” diye sorduğunda “ADSL'nin çekmediğini” söylediğini  anımsatarak, bu olayın Türk insanının yeniliğe ne kadar açık olduğuna ve bu  alanın ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptığını ifade etti.

Yıldırım, “3G'yi getirdik. Karadan giden bilişim otobanlarına havadan  giden bilişim otobanlarını da böylece ilave etmiş olduk. Şu anda cep telefonu  şirketlerimiz abone için yetiştiremiyorlar, talepleri karşılayamıyorlar. Süratle  o yan tarafına takılan zımbırtılardan imal etmeye çalışıyorlar ki talepleri  karşılasınlar. Adı aklıma gelmedi, neyse o internete girmek için, 'modem, seyyar  modem' diyorlar, 'vın-mın' bir şeyler diyorlar” şeklinde konuştu.

Binali Yıldırım'ın konuşması, salondan büyük alkış aldı.

Hayalleri zorlayan bir alanla karşı karşıya bulunduklarını dile getiren  Yıldırım, “Burada ıskalama lüksümüz yok” dedi.
       
YILDIRIM, AK PARTİ STANDINI AÇTI
         
Bakan Yıldırım konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile  birlikte fuar alanını gezdi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün fuar alanından ayrılmasından sonra Yıldırım, AK  Parti'nin standının açılışı gerçekleştirdi.

Burada da konuşma yapan Yıldırım, siyasette vatandaşla yüz yüze temasın  çok önemli olduğunu vurgulayarak, AK Parti'nin de teknolojinin getirdiği  imkanları kullandığını söyledi.

Kitlelere her zaman ve olabildiğince iletişim kurmanın yolunun bilişim  teknolojilerini en iyi şekilde kullanmaktan geçtiğini ifade eden Yıldırım,  “Vatandaşlar, e-posta yoluyla parti merkezine, tüm taleplerini, önerilerini,  sorun ve şikayetlerini iletiliyorlar ve burada bütün bu konular ilgili  birimlerimizce değerlendirilip cevaplandırılıyor” diye konuştu.

Bakan Yıldırım, özürlüler ve yaşlılar için de bilişim imkanlarını  kullanarak, oluşturdukları merkezlerde hizmetlerinin devam ettiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!