Carlos Juan Finlay ile sivrisinek arasındaki bağ nedir

Güncelleme Tarihi:

Carlos Juan Finlay ile sivrisinek arasındaki bağ nedir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2013 04:17

Google’da ünlü fizikçi ve bilim insanı Carlos Juan Finlay’in 3 Aralık 1833 tarihli doğum gününü unutmadı ve Finlay için bir Doodle hazırladı.

Haberin Devamı

İlk kez 1700'lü yıllarda Fransa, İspanya, İngiltere ve İtalya’da ortaya çıkan ve milyonlarca kişinin ölümüne neden olan Sarıhumma hastalığı bir dönemin en kötü hastalıklarından biriydi. 20. yüzyılın başlarında hastalığın insanlara nasıl bulaştığının anlaşılmasıyla birlikte özellikle Carlos Juan Finlay tarafından yapılan çalışmalar sayesinde tedavisi bulunmuştu.

Carlos Juan Finlay kimdir?

3 Aralık 1833 yılında doğan Kübalı bir doktor, fizikçi ve bilim insanıdır. Özellikle Sarıhumma hastalığı üzerinde yaptığı çalışmalarla tanınır ve hatırlanır. Hatta bu hastalık üzerindeki çalışmaları, milyonlara yakın sayıda kişinin ölümünün ardından tarihe geçmiştir. Çünkü hastalığın aşısının bulunmasında büyük katkılar sağlamıştır.

Zaten hastalığın sivri sinekler yoluyla taşındığını keşfetmesi, insanlık için önemli bir adım olmuştur. Çünkü Finlay’in bu gerçeği keşfetmesine kadar Sarıhumma hastalığının nasıl bulaştığı hiçbir şekilde anlaşılamamıştır. Finlay bu teoriyi 1881 yılında üretmiş olsa da 1900'lü yılların başına kadar itibar görmemiştir. Ardından hastalığın gerçekten taşıyıcı sivri sinekler yoluyla bulaştığı anlaşılmış ve Finlay’in önemi de tam olarak bu dönemde kavranmıştır. Carlos Juan Finlay, sivrisineklerin üremesinin kontrol altına alınması durumunda hastalığın da kontrol altına alınacağını belirtmiş ve hastalığı yenmeyi başarmıştır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!