Güncelleme Tarihi:
EMC bu yıl geçtiğimiz 6 yıldan farklı olarak; EMC Forum’u Ankara’da gerçekleştiriyor. Kamu kesimi nihayet büyük veri ile tanıştı mı?
Büyük veri her çapta ve her tür şirket ve kurum için önemli ancak özellikle kamu kuruluşlarının hayati önem taşıyan uygulamaları ve büyüklüğü, başarılı büyük veri uygulamaları için ek bir önem arz ediyor. Kamu kurumları hem şirketler hem de vatandaşlara direk hizmet veren çok önemli altyapı ve uygulamaların sahibi, dolayısı ile verilerin de işlendiği ve korunduğu yerler. Kamu kurumları büyük veri ile tanıştı, herkes büyük veri ile tanıştı, mesele bu veriyi doğru bir platformda tutmak, doğru araçlar ile analiz etmek ve sonucunda hem kurum hem de vatandaşların hayatını daha etkin, verimli olacak şekilde iyileştirmek. Bu iyileştirmeye sonsuz örnekler verilebilir, sağlıktan, eğitime, maliyeden, ulaşıma, hayatımızın her alanında uygulamaları mevcut. EMC de bu forumda, kamu bilgi işlem yöneticilerinin bu konularda ufkunu genişletmek, örnekler vermek, bu işe başlamak isteyenlere yol göstermeye çalışacak.
Kamu aslında büyük veri ile zaten tanışmış durumda; geçtiğimiz yıllarda sürekli olarak vurguladığımız verinin artış hızı, bu veriden elde edilebilecek değerli bilgilerin gündelik yaşamda kullanım alanların artması ve tabi beraberinde gelen altyapı ihtiyaçları ile büyük veri her geçen gün daha önemli bir kavram olarak kamuda da karşımıza çıkmakta. Merkezi kamu kurumlarının ulusal çapta projelerle uğraştığını göz önüne alırsak, özellikle eldeki çok değişik kaynaklardan ve çok değişik formatlardaki veriyi bir araya toparlayıp bu verilerden etkin kararlar almayı sağlayacak karar destek sistemleri oluşturmak, günümüzde Ankara'da sıkça konuşulan başlıklardan bir tanesi.
Ülkelerin teknolojik atılımları ile ön plana çıktıkları günümüzde Kamu Kurumlarının teknoloji kullanımı ve bu yöndeki yatırımları, Türkiye’nin küresel rekabet gücünü ve hemen her alandaki etkinliğini doğrudan etkilemekte. Bu değişimin bilinci ile hareket etmekte olan Kamu Kurumları için BT alanındaki değişim sürecinde EMC olarak Ankara’da olmak ve bu sürece katkıda bulunuyor olmak bizler için gurur verici.
Kamuda büyük veri yönetimi hangi seviyede? Buna en önem veren kurumlar hangileri?
Kamuda büyük veri yönetimi aslında yeni yeni önem kazanmakta, BT’de değişim süreci kapsamında yapılan yatırımlar ile güçlü bir BT altyapısına ve artan veri miktarını adresleyebilecek iş süreçlerine sahip Kurumlar, büyük veri ve beraberinde gelen fırsatları görme konusunda daha avantajlı. Büyük Veri sadece yönetim anlamında değil, beraberinde süreçler, güvenlik ve altyapı gibi konuları da gündeme getirmekte. Doğru yaklaşımlar ile büyük verinin kendisi, beraberinde gelen sorunları aşmak için en büyük yardımı sağlamakta. Bunu görebilen kurumlar da zamanında yapılan yatırımlar ile başarılı projelere imza atmakta.
Büyük verinin yönetilmesi ve analizi en çok hangi kamu kurumları tarafından kullanılmalı? Dünyada ve Türkiye’de örnekleri nedir?
Büyük verinin dünyada kamusal alanda en yaygın kullanımları; sivil/askeri güvenlik, altyapı yönetimi, ulaşım, dolandırıcılık ile mücadele, eğitim ve bilimsel araştırmalar gibi alanlarda. Büyük veri ile kamusal alanda sağlanan tasarruflar yüz milyarlarca dolar mertebesinde ve yeni kullanım alanları ile bu miktarlar her geçen gün artmakta. Büyük veri ile adreslenebilecek alanlar sürekli artmakta, günümüzde veri üreten cihazların artışı, mobil teknolojilerin önem kazanması ve veriye her yerden ulaşılırken verinin her yerden üretilmesi, işlenmesi gereken veri boyutunun katlanarak artmasını sağlamakta, bu verinin anlamlı çıktılarını elde etmek ve bu çıktıları iş süreçlerini iyileştirmek, oprerasyonel tasarruflar sağlamak, doğabilecek ihtiyaçları önceden görerek hazırlıklı olmak adına pek çok fırsat sunmakta. Büyük veri ile birlikte bulut bilişim ve tüm bu yapıların korunması adına güvenlik katmanının sağlanması özellikle birlikte ele alınması gereken konular.
Türkiye’de her başlık kendi altında günden güne daha önemli hale gelmekte ve yatırımların artışı da BT’de değişim sürecine artık başladığımızı göstermekte. EMC olarak biz de bu konuda kurumlarımıza gerekli desteği vermek için yatırımlarımızı sürdürüyor olacağız.
Bulut bilişimde neredeyiz? Bulut bilişim alanında yetişmiş Türk gençlerinin durumu nedir? Bu alanda açık var mı?
IDC tarafından 2012 yılında yapılan “Dijital Evren - 2020” araştırmasına göre Büyük Verideki bu odaklanma giderek güvenlik ve medikal kullanıma doğru kayacak. Türkiye’de dünya pazarlarındaki trende benzer şekilde bir eğilim gözlemliyoruz. Telekom ve finans sektörleri Büyük Veri temasını uzun süredir gündemlerinde tutuyor ve çoğu bulut tabanlı ya da kurumsal Büyük Veri tabanlı uygulamaları hayata geçirmeye başladılar. Kamu sektöründe de konuya ilginin ve hareketin yoğun olduğunu görüyoruz.
Çalışan sayısındaki artışıysa veri miktarındaki bu artışın çok altında kalıyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde dünya genelinde BT departmanlarında sanal ve fiziksel sunucu sayısı 10 katına çıkacak; yönetilen bilgi miktarının 50 katına çıkması bekleniyor. Ancak buna karşılık, bütün bunların idaresinde kullanılacak BT profesyoneli sayısı sadece 1,5 katı artacak.
Bulut bilişim olgunlaştıkça halka açık bulut mimarisinde servis veren firmaların yaygınlaştığı görülecek. Bununla beraber özellikle bulut mimarisi, sistem güvenliği konusu öne çıkacak. Ayrıca kullanılan servislerin kullanıcı veya departman bazında detaylı ölçümü, raporlanması, fiyatlandırması gibi yönetimsel yazılımlar çözümleri farklılaştıracak. Olgunlaşma yaşandıkça, alternatif iş modelleri ortaya çıkmaya başlayacak. Şirketlerin ihtiyaçlarını iyi analiz etmek, buna uygun ortaklıklar kurmak, doğru bulut çözümlerini geliştirmek ve şirketlerin buluta yatırım yapması büyük önem taşıyor.