Güncelleme Tarihi:
Bugün kullandığımız kâğıt paraların da yakın zamana kadar altın olarak karşılıkları vardı. Hatta bazı ülkelerin paralarının üzerinde hala bu ibareyi görmek bile mümkün. Kredi kartlarının ve internetin 1970’lerde gündelik hayatın içine girmesiyle birlikte, bilgisayar uzmanları işlevsel dijital paralar bulmaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Ta ki 2008 yılında, Satoshi Nakamoto isminde biri “Bitcoin: Eşler arası Elektronik Para Sistemi” başlıklı bir makale yayınlayana kadar.
Bitcoin’in yükselişi ve ilkler
2017 yılının sonuna geldiğimizde bir Bitcoin’in değeri tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak 20 bin Amerikan Doları’nı aştı ve dünyanın her yerinden yatırımcıların ilgisini üzerine çekmeyi başardı. Bitcoin’in ve onun var olmasını sağlayan blokzincir teknolojisinin ülkemizde de bilinirliği gitgide artıyor. Hatta, dünyanın en popüler kripto para alım ve satım borsalarının kullanıcılarını ülkelere göre sıraladığımızda Türk kullanıcılar listenin en başlarında karşımıza geliyor.
Bitcoin ve diğer kripto paraların güvenilirliği ve avantajları büyük şirketlerin ve hatta devletlerin birbiri ardına yaptığı olumlu açıklamalar ve gerçekleştirdikleri iş birlikleri ile artık tartışma konusu olmaktan çıkmaya başladı. Blokzincir altyapısı ile Bitcoin ile ödeme gerçekleştirerek uluslararası ödeme yapan ilk iki devlet Türkiye ve Rusya oldu. Rusya'nın Rostov Limanı'ndan Samsun'a gelen buğday yüklü geminin navlun ücreti Bitcoin ile ödendi.
İlk yerli kripto para borsaları
Blokzincir teknolojisi ve Bitcoin’in finans ve ödeme dünyasına öğreteceği çok şey olsa da son kullanıcılar ve yatırımcılar için hala kripto para alım ve satım işlemlerinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Bu yüzden Türk kullanıcılar yatırımlarını değerlendirmek için aracı kurum tercihlerinde oldukça seçici davranıyorlar. Ülkemizde yakın zamana kadar kripto para alış ve satış işlemi yapılabilecek borsaların sayısı oldukça sınırlıydı. Bu konuda ülkemizde başı çeken ve Türk kullanıcılara Türk Lirası ile Bitcoin alma imkânı veren ilk üç şirket BTC Türk, Koinim ve Paribu adlı borsalar oldu.
Yeni bir haber de geçtiğimiz günlerde AB’den geldi. Ripple ve NEM önderliğinde 3 diğer şirket daha Avrupa Birliği'nde (AB) resmi bir Blockchain Derneği kurdu. Bu sayede Blockchain şirketleri ve büyüyen teknoloji sektörünü temsil etmeyi, yasal düzenlemelerde söz sahibi olmayı amaçlıyorlar.
Serap Torun - twitter.com/seraptorun73