Binlerce kişi sokakta: İnternetime Dokunma

Güncelleme Tarihi:

Binlerce kişi sokakta: İnternetime Dokunma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2011 14:10

"İnternetime Dokunma" eylemi dün Türkiye'nin dört bir köşesinde yapıldı. İstanbul'daki eylemde Taksim Meydanı'nda binlerce kişi Galatasaray Lisesi önünde toplandı. Taksim'deki eylemi Hurriyet.com.tr editörü Sevin Turan izledi.

Haberin Devamı

TAKSİM'DE İNTERNETİME DOKUNMA EYLEMİ / WEB TV

TAKSİM'DE "İNTERNETİME DOKUNMA" EYLEMİ / FOTO GALERİ

Binlerce kişi sokakta: İnternetime Dokunma

Selim Öztürk ve Anıl Demir sordu
Sevin Turan izlenimlerini anlattı

Eylemle ilgili Hurriyet.com.tr editörleri Selim Öztürk ve Anıl Demir'in sorularını cevaplayan Sevin Turan izlenimlerini şu şekilde aktardı:

Anıl Demir: Taksim Meydanı'ndaki atmosfer nasıldı?

Anıl, Taksim Meydanı tarihi günlerinde birini yaşadı diyebiliriz. Tabi ki bu meydanda geçmişte daha kalabalık eylemler yaşanmıştı. Ama sosyal paylaşım ağları üzerinden örgütlenerek düzenlenen eylemler arasında sanırım en kalabalık olan bugünkü protesto gösterisiydi. Sanaldan gerçeğe dönüşen protesto eylemleri arasında önemli bir milat olacaktır diye düşünüyorum.  Eyleme binlerce kişi katıldı ama tam sayıyı telaffuz etmek gerçekten zor...

Selim Öztürk: Eyleme katılanların profili nasıl?

Eyleme her yaş grubundan insan katılırken çoğunluk olarak kalabalığı oluşturan yaş grubu 15-35 yaş arası Selim. Yani Türkiye’de internet en çok kullananlar. Siyasi yelpazenin her tarafından eyleme katılan oldu. Bu arada sosyalistler ile genç siviller yan yana yürüdü.

Sözlükçüler kalabalık içinde ön sırada yer aldı. İnci Sözlük’ün milletvekili adayı Ahmet Abi eyleme katıldı. Destekçileri "Ahmet Abi burada, Tayyip nerede" şeklinde sloganlar attı.

Türkiye'de benzer protestolar arasında herhalde en interaktif eylem buydu diyebiliriz. Eyleme katılanlar bir yandan yürürken bir yandan da internete girerek eylemi sosyal paylaşım sitelerinden paylaştı. Yaşadıklarını, hissettiklerini çektikleri fotoğrafları anı anına internet üzerinden dünyaya aktardı.

Haberin Devamı

 S.Ö: Eylemde en dikkat çeken pankartlar hangileri?

/images/100/0x0/55eb2b51f018fbb8f8afce6e


Eylemde pankartlar ve sloganlar da dikkat çekti. Sloganlar arasında, BTK'yı kastederek hazırlanan “BiTiK internet”, Obama’nın "Yes We Can" sloganına gönderme yapan”Yes We Ban”, “İnternete sehven giriyoruz” yazılı pankartlar ön plandaydı.

Haberin Devamı

Bu arada yürüyüşe elinde klavye ile bile gelenler var Selim.

A.D: Polis müdahalesi var mıydı?

Hiç bir şekilde polis müdahalesi olmadı. Herkes çok sakindi ve eylem olaysız bir şekilde geçti. 

S.Ö: Halkın ilgisi nasıl?

Eylemi izleyenlerin tepkileri çok güzel. Kimileri alkışlı destek verirken, kimileri el salladı. Bazıları da oturdukları kafelerin camlarına çıkıp bağırarak destek oldu.

Eyleme katılanların sayısını kimse net olarak telaffuz edemez sanırım Selim. İstiklal Caddesi’nde eyleme katılmayan vatandaşlar dahi eylemcilere alkışlarla destek oldu. Bu vatandaşların da eyleme destek olduğu dikkate alınırsa protesto gösterisine katılımın beklenenden çok daha fazla olduğu söylenebilir.

Haberin Devamı

A.D: Eylem nasıl sona erdi?

Çoğunluğunu Ekşisözlük ve İncisözlük üyelerinin oluşturduğu iki grup Galatasaray Lisesi ile Tünel arasında bulunan St. Antoine Kilisesi önünde buluştu. İnternette sansüre karşı sloganlar atıldı. Burada açılan Kürtçe pankartlar da dikkat çekti.

BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

Ezgi Yolsak, grup adına Tünel’de yaptığı basın açıklamasında, şunları söyledi:

"internet kullanıcılarının ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkı engellenemez. Güvenli internet filtreleme uygulaması kaldırılmalıdır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 22 Şubat 2011 gün 2011/DK - 10/91 sayılı düzenleyici işlemi yasal dayanaktan yoksundur. Yasal dayanağı olmayan işlem BTK’ya yasalarda öngörülmeyen bir yetki vermektedir. Aynı zamanda düzenleyici işlem anayasa ve Uluslararası sözleşmelerle korunan temel hak ve özgürlükleri doğrudan kısıtlamaktadır. Uluslararası kuruluşlar tarafından açık ve filtresiz internet erişimi temel bir insan hakkı olarak görülmeye başlanırken filtreli internet Türkiye’de standartlaştırılmaya çalışılmaktadır. Devletin insanların evlerini izlemeye hakkı olmadığı gibi internetini de izlemeye hakkı olmalıdır. 22 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe girecek olan BTK filtreleme uygulaması kullanıcılar tarafından öngörülebilir değildir. Keyfidir ve yapısal olarak bir kontol ve sansür makanizmasıdır. Şimdi BTK tamamen keyfi ölçülerle yüzbinlerce internet sitesini ulaşılmaz hale getirecektir. Hukuka aykırı ölçüsüz ve keyfi idari işlem demokratik hukuk devletinde kabul edilemez. Eğer filtre kullanımı aileler tarafından gerekli görülüyorsa, bu kullanım bireyler tarafından kendi kişisel bilgisayarları üzerinde gerçekleştirilmelidir. Hükümet yeni bir politikayı katılımcı bir şekilde kamuoyu desteği ile geliştirmelidir."

Haberin Devamı

ANKARA'DA İNTERNETİME DOKUNMA EYLEMİ

EYLEMCİLER NASIL BULUŞTU

22 Ağustos'ta uygulamaya konacak ve internete yeni filtre getirecek sisteme karşı yüzbinlerce internet kullanıcısı Facebook ve Twitter'da gruplar kurdu.

22 Ağustos'ta BTK'nın internete 4 farklı filtre getireceğinin ortaya çıkmasının ardından BTK Başkanı Tayfun Acarer, eleştirileri kabul etmeyerek basın toplantısı gerçekleştirmiş ve kullanıcıların kullandıkları internetin 22 Ağustos'tan sonra da "standart profil" başlığı altında devam edeceğini, herhangi yeni bir engellemenin kullanıcılara getirilmeyeceğini açıklamıştı.

Ancak bu açıklamayı yeterli görmeyen yüzbinlerce internet kullanıcısı Facebook ve Twitter'dan sesini duyurmaya başladı. "İnternetime dokunma!" başlığı altında BTK'nın filtrelerine karşı çıkan kullanıcıların oluşturduğu yüzbinler ise bugün Türkiye'nin dört bir yanında eyleme başladı.

EKŞİSÖZLÜK'TEKİ 15 MAYIS 2011 DEKLARASYONU

 

Haberin Devamı

seozturk@hurriyet.com.tr

seturan@hurriyet.com.tr

andemir@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!