Bilişimin kalbi İstanbul'da atıyor

Güncelleme Tarihi:

Bilişimin kalbi İstanbulda atıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2011 16:56

ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi ’11, bilişimde bölgesel sınırları kaldırdı.

ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi ’11, 3 Ekim 2011 Pazartesi günü Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AB Bakanı Egemen Bağış ve BTK Başkanı Tayfun Acarer’in de katılımıyla İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. 3-5 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan zirvenin açılışında konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım ‘Kuzey Afrika’da yaşananlar bilişimin gücü karşısında boyun eğmek zorunda kalındığını gösterdi’ derken, AB Bakanı Egemen Bağış da ‘AB müzakerelerinde önümüze engel konulmadan kapayabildiğimiz tek fasıl bilgi ve teknoloji faslı oldu. Türkiye bilişimde AB’yi 10’a katlıyor’ dedi. BTK Başkanı Tayfun Acarer ise ‘Mobil trafik önümüzdeki dönem çok hızlı artacak, bu alandaki yatırımlar çok önemli. Ayrıca bölgesel işbirliklerini çok önemsiyoruz’ vurgusu yaptı.
 
“Sınırlar Kalkıyor” temasıyla Avrasya iş dünyasını İstanbul’da ağırlayacak olan zirve, bölgenin en önemli bilişim işbirliği fırsatlarına evsahipliği yapacak. İnterpromedya tarafından Vodafone’un ana sponsorluğunda gerçekleştirilen ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi’11, Türkiye ve Avrasya Bölgesi’nin bilişim alanındaki gündeminin ve olası işbirliklerinin ele alınacağı bir platform olacak.
 
Zirvenin açılışında konuşan Interpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir, ‘ICT Summit Eurasia - Bilişim Zirvesi ‘11, Avrasya Bölgesi’nin en güçlü organizasyonu olma vizyonuyla yola çıktı. Bilişimde artık sınırlar kalktı, bugün burada ilk defa ICT alanında 23 ayrı ülkeden 244 konuşmacıyı biraraya getirdik. İlk defa bu kadar çok sayıda kamu, siyaset, iş dünyası ve STK lideri aynı platformda buluştu. Bölgedeki işbirliği ekonomisini canlandıracak. Eminiz ki AB entegrasyonu sektöre ve ülkemize büyük katkılar sağlayacak. Bilişim şirketlerimizin yeteneklerinin çevre ülkelerde tanıtılması amacıyla bir çok çalışma gerçekleştiriliyor, biz de bu harekete katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (TİKA) da desteğini arkamıza alarak, bu yıl ilk defa uluslararası işbirliklerinin artırılması amacıyla ICT Summit Eurasia Awards yarışmasını düzenledik.’ şeklinde konuştu. 
 
Zirvenin açılışına ayrıca Atos Türkiye CEO’su Orhan Akbulut, Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu ve sektör derneklerinin başkanları da katıldı.
 
‘Ekonomik Tetikçi’ İstanbul’daydı

Zirve, açılış günü olan 3 Ekim’de ayrıca “Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları” ve “Kafes” isimli kitabı ile dünyayı kasıp kavuran Amerikalı yazar ve aktivist John Perkins’i ağırladı.
 
Zirveye katılmak üzere ilk kez Türkiye’ye gelen Amerikalı itirafçı yazar ve aktivist John Perkins, özellikle son dönemde dünyanın içinden geçtiği ekonomik krize, Avrupa'da ve Orta Doğu'da yoğun biçimde yaşanmaya başlanan değişim talepleri ve bunların neden olduğu toplumsal patlamalar, iklim değişikliği ve diğer ekolojik sorunların yol açtığı krizlere farklı bir bakış açısı getirdiği sunumu ile büyük ilgi gördü. Konuşmasına “Olağandışı bir zamanda yaşıyoruz” diyerek başlayan Perkins, insanlık tarihinde ilk kez küresel ekonomik sistemin olduğunu, bunun başarısızlıkla sonuçlandığını ve küresel ekonominin, aşırı refahın yanında açlığı ve ölümü de beraberinde getiren bir hata olduğunu vurguladı.
 
Perkins, “Artık ülkeler önemini yitirdi, asıl önemli olan holdingler ve şirketler. Politikacılar, özellikle ABD’de şirketler tarafından kontrol ediliyor, işin gerçeği şirketler de kendi çıkarlarından başka bir şey düşünmüyorlar. Ancak artık elimizde bilgi ve iletişim teknolojileri gibi bir silah var. Bu silahı toplumların ve halkların refahı için kullanabiliriz. Sadece halklara değer veren, onların çıkarlarını gözeten şirketlerin müşterileri olup yeni bir ekonomi yaratmalıyız. Herkesin temiz bir hava, güvenli bir barınak ve temiz bir dünyaya sahip olması için üzerimize düşen görevleri yeniden düşünmeliyiz. Gelişen iletişim teknolojilerini toplumların yararına kullanarak, bu gidişe bir son vermeli ve gelecek nesiller için yaşanılabilir bir dünya bırakmalıyız.” diye konuştu.
 
Dünyada meydana gelen önemli güncel gelişmelere örnek olarak Türkiye’nin Avrasya Bölgesi için yeni bir model oluşturduğunu söyleyen Perkins, “Herkes Türkiye’de neler olup bittiğini konuşuyor. Bu gücü kullanmalısınız. Hem İran ve Filistin hem de Avrupa ve ABD ile dost kalabiliyorsunuz, bu günümüz dünyasında benzersiz bir örnektir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!