Güncelleme Tarihi:
- EMC’den kısaca bahsedebilir misiniz? EMC nasıl kuruldu?
EMC, 1979 yılında kuruldu. O yıllar veri depolama sistemlerinde büyük bir ihtiyaç görüldüğü için EMC bu boşluğu doldurmak üzere kuruldu. EMC isminin kaynağı ise aslında kurucularının soyadlarının baş harfinden oluşuyor. EMC’nin Türkiye’ye gelmesi ise 1999 yılına tekabül ediyor. Bir diğer önemli nokta da o yıllar EMC’nin herhangi bir distribütör aracılığıyla değil, doğrudan kendisinin Türkiye’ye gelmesi… Daha sonra veri depolama sistemleri konusunda şirket çapında yeni bir yapılanmaya gidildi ve bu paralelde 40’a yakın şirket satın alındı. Bu alımlardan sonra ise EMC, aslında sadece bir donanım şirketi değil, bilgi altyapısı çözümleme şirketi haline gelmeye başladı.
Özellikle 2000’li yıllardaki yön değişikliğinden sonra EMC, alanında daha iyi bir duruma gelmeye başladı. Bu yılın geçen çeyreğinde kâr bazında yüzde 80 oranında bir büyüme rakamı elde ettik. Aslında büyümenin en önemli nedeni EMC’nin artık sadece veri depolama sistemleri satan bir şirket olmak yerine çözüm satan bir şirket olması… Rakam veremiyorum, ancak Türkiye’de pazardan daha hızlı büyüdüğümüzü söyleyebilirim.
- EMC’nin ilerleyen yıllardaki hedefleri nelerdir?
Biz çözüm şirketi olmak istiyoruz. Finans, kamu, perakende, sağlık gibi birçok sektöre yatırım yapıyoruz. Bu sektörlerde başarılı olmak için ise bu sektörleri iyi analiz etmek ve anlamak gerekiyor. Dolayısıyla elemanlarımızı bu doğrultuda yetiştiriyor, pazarlama stratejimizi de bu şekilde geliştiriyoruz. Başka türlü büyüme şansımızın olduğunu düşünmüyorum; zira ancak çözüm anlayışına sahip olarak bu sektörlerde başarı gösterebilmek mümkün. Örneğin finans sektörünü baz alalım; bu sektörü anlamak için bankacılıkla ilgili her şeyi bilmemiz elbette gerekmiyor. Aksine, bu sektördeki ihtiyaçları anlayıp o doğrultuda çözüm üretmek önem arz ediyor.
- EMC hangi hizmetleri müşterilerine sunuyor?
ILM (Information Life Cycle – Bilginin Yaşam Boyu Yönetimi) dediğimiz verinin yaratılması ile silinmesi arasındaki tüm döngüleri adresleyen bütün çözümleri sunuyoruz. Örneğin verinin yönetilmesi, verinin yedeklenmesi, verinin güvenliği verinin arşivlenmesi bizim alanımıza giriyor. Kısacası veriye uzaktan yakından dokunan her konuda müşteriyle temas halinde olmaya çalışıyoruz. Bunun dışında İş Danışmanlığı (Süreç Danışmanlığı) hizmeti de veriyoruz; ancak çok yeni bir alan olduğu için henüz her ülkede bu hizmeti veremiyoruz. İlerleyen zamanlarda bu hizmetimizi Türkiye’ye de getirmeyi planlıyoruz.
- Dijital evrende adeta bilgi patlaması yaşanıyor. Şirketler bu ortamda neler yapmalı, nasıl önlem almalı?
Önce müşterinin ihtiyacını belirliyoruz. Daha sonra müşterinin veritabanını, verilerini nasıl arşivlediğini inceliyoruz. Daha sonra bir çıkarımda bulunarak müşteriye “şunu şunu yaparsanız sorununuz çözülür” diyoruz. Ayrıca çözüm önerirken illa ki EMC’nin bir ürününü öne sürmüyoruz; danışmanlık şirketlerimiz gerekirse başka ürünleri de müşterinin önüne koyabiliyor. Bunun yanında tüm kayıtları inceliyor, ardından sistemde değişiklik yapan kullanıcıları tanımlıyoruz.
Bunun dışında örneğin 100 yıl boyunca saklanması gereken veriler söz konusu olduğunda da verilerin güvenliğini sağlayan bir sistemimiz var; böylece bu verilerin hiçbir şekilde silinememesini sağlıyoruz. Bir de iş yerlerinde artık yoğun bir şekilde laptop kullanılıyor; ancak laptoplar büyük bir güvenlik riskini de beraberinde getiriyor. Şirketle ilgili çok önemli bilgilerin laptopla birlikte çalınması, çok büyük zararlara yol açabiliyor. Bu nedenle laptoplardaki verilerin güvenliği ve yedeklenmesi işlemi de oldukça önemli.
- Bu yıl EMC Forum’un dördüncüsü düzenlenecek. Bu forumdan kısaca bahsedebilir misiniz?
EMC Forum’un bu yılki ana teması “Bulut Bilişime Yolculuk” olacak. Bulut Bilişim'i, ortak kullanılan kaynaklar üzerinde kullanıma her daim hazır, kaynak ataması ve yönetimi kolayca gerçekleştirilebilen servisler bütünü olarak tanımlamak mümkün. Her yıl olduğu gibi alanında uzman kişilerin konuşmacı olarak katılacağı forum, kurumsal firmalar ve KOBİ’ler için yeni teknolojiler, arşivleme, sanallaştırma, güvenlik, iş sürekliği ve felaket kurtarma gibi konuları işleyecek önemli bir etkinlik olacak. Bu yıl 800’ün üzerinde sektör temsilcisini ağırlamayı düşünüyoruz.
- Bu forumla neyi amaçlıyorsunuz?
Öncelikle farkındalık yaratmak, dikkatleri bu alana çekmek istiyoruz. Bir de elbette önemli firmaları bir araya getirerek yeni fikirlerin ortaya çıkmasını da amaçlıyoruz.
22 Eylül 2010 09.45'de Swissotel - Balo Salonu'nda başlayacak forumla ilgili program detayına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
EMC Forum Programı