Güncelleme Tarihi:
Bilişim sektörünün referansı olarak kabul gören ve İnterpromedya tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen “BİLİŞİM 500” araştırması tüm hızıyla devam ediyor. Yabancı yatırımcıların şirket satın alma kararlarından, Türkiye’deki pazarın şekillenmesine kadar geniş bir alanda tek referans kaynağı olan “BİLİŞİM 500”e başvuru süresi talepler üzerine 17 Nisan’dan 30 Nisan’a kadar uzatıldı. Sektörün en önemli platformu olan “BİLİŞİM 500”de yer alma şansını yakalamak için firmaların 30 Nisan 2009 tarihine kadar http://www.btnet.com.tr/wps/portal/bilisim500 adresinde yer alan formu doldurup İnterpromedya’ya ulaştırması yeterli olacak.
“Bilişim 500”de bu sene şirketlerin AR-GE’ye ayırdıkları bütçeler de açıklanacak...
Araştırma, 5000 şirket içinden sektörün ilk 500 şirketi ile birlikte 49 kategorinin de liderlerini belirleyecek. Dört ana kategori altında toplam 49 alt kategorinin yer aldığı “BİLİŞİM 500”de bu yıla özgü yeniliklerden biri de, sektörün gelişmesi için şirketlerin AR-GE’ye ayırdıkları bütçelerin açıklanması olacak. Araştırmada “BİLİŞİM 500” ve kategori sıralamalarının yanısıra donanım, yazılım ve hizmet kategorilerinde de sıralama yapılacak.
Türkiye’nin bilişim tarihi rakamlarla ortaya konacak!
“BİLİŞİM 500”, 2009’da birçok yenilik içeriyor. Bunların başında, “BİLİŞİM 500”ün 10. yılı olması nedeniyle kamuoyuyla paylaşılacak olan “geçmiş 10 yılın en çarpıcı verileri” geliyor. Bu verilerin arasında 10 yıl boyunca sıralamaya giren şirketler (bu şirketlerin yerli/yabancı dağılımı; üretici/toptancı/bayi dağılımı), en hızlı büyüyen şirketler, büyüme yüzdeleri vb. bilgiler alıyor. Dolayısıyla “Bilişim 500”, güncel durumu ortaya koymanın yanı sıra Türkiye bilişim sektörünün 10 yılını tüm detaylarıyla sunacak. Özetle, Türkiye’nin son 10 yıldaki bilişim serüveni gözler önüne serilecek.
Bilişim sektörü araştırmayı çok önemli bir referans kabul ediyor...
“BİLİŞİM 500” araştırmasıyla ilgili görüşlerini paylaşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2. Başkanı Galip Zerey “Bilişim sektörünün liderlerinin açıklandığı 'İlk 500 Bilişim Şirketi' yayının, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında önemli bir referans kaynağı olduğunu düşünüyorum. 3G ve 'Geniş Band' yetkilendirilmelerinin ülkemizde gerçekleşmesi ile özellikle yazılım alanında faaliyet gösteren firmalarımız için komşu ülkeler başta olmak bütün dünyada önemli ölçüde satış olanakları doğacağını tahmin ediyorum. Bu nedenle 'İlk 500 Bilişim Şirketi' nin İngilizce baskısının bu amaç için tanıtım amacıyla yararlı olacağı açıktır. Kamuda bilişim alanında görev yapan bir kişi olarak, Türkiye'de sektörümüzün durumunu ,gelişmeleri ve değişim yönünü bu yayın ile izleme olanağı bulabiliyorum. Toplantılara gitmeden önce bu yayını okuyarak toplantıya katılan bilişim firmalarımız hakkında önceden bilgileri edinerek, toplantılarda daha etkin sonuçların çıkmasına katkısı olduğunu düşünüyorum” dedi.
“BİLİŞİM 500” araştırmasına ilk yapıldığı yıldan beri katılan Birim Bilgi Teknolojileri Tic. A.Ş Genel Müdürü Ayhan Yıldırım ise “Bilişim 500 Araştırması’nın yayınlandığı ilk yıl Türkiye’de Bilgi Teknolojileri sektöründe özellikle yazılım üreticilerinin iş potansiyellerini ve ülkemizin yazılım ihracatını gösteren kaynaklar oldukça kısıtlıydı. Şirketlerin satış, ciro gibi çok özel bilgilerini paylaşma anlamında haklı olarak çekinceleri vardı. Ancak Bilişim 500 yayınlandığı ilk yıldan itibaren sağlıklı verilerin sunulduğu güvenilir bir kaynak oldu. Interpromedya grubunun ismine ve tarafsız yayıncılık ahlakına duyulan güven sayesinde her yıl daha fazla firma araştırmaya katıldı. Biz de bu rapordan anlamlı veriler elde ettik. Türkiye’de faaliyet gösteren en büyük 500 şirket arasında kaçıncı sırada bulunduğumuzu gördük. Bu raporun önemli bir ayrıcalığı da firmaların Interpromedya’ya bizzat kendilerinin verdiği bilgiler doğrultusunda tarafsızca hazırlanmış olmasından ötürü sonuçlarının güvenilir olmasıydı. Kendimizi bir sene sonrasında cirosal anlamda konumlandırmak istediğimiz yeri ve rakiplerimiz ile mesafemizi net olarak değerlendirmemizi sağladı” şeklinde konuştu.
“BİLİŞİM 500” araştırmasından grup şirketlerinin IT satın alma operasyonundan faydalandıklarını belirten Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Tic. A.Ş Bilgi Sistemleri Grup Müdürü Kemal Kaplan ise şöyle dedi: “Hizmet/ürün aldığımız ve/veya alma ihtimalimiz olan şirketlerin yaşam döngülerini, arge çalışmalarını ve mali yapılarındaki gelişmeleri/değişimleri görme şansımız oldu. Hizmet alacağımız şirketin süreklilik ve risk analizlerini yapmak konusunda bize katkısı oldu. Ayrıca alternatif şirket ve ürün bulma konusunda da iyi bir kaynak oluşturduğunu söyleyebilirim.”
Şirketlerin resmi belgelere dayalı 2008 yılı net satış gelirleri esas alınarak hazırlanacak olan “BİLİŞİM 500” çalışmasında, yer alabilmek için firmaların 30 Nisan 2009 tarihine kadar başvurmaları gerekiyor.