Bilim öğrencilerini kaçırmak istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Bilim öğrencilerini kaçırmak istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2012 16:15

ABD Kongresi'ne sunulan ve Türk öğrencileri de yakından ilgilendiren, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında yüksek lisans yapan yabancı öğrencilere Yeşil Kart yolunu açan düzenlemenin, geçmesi halinde, 2 yılda 110 bin öğrenci Amerikan vatandaşlığına ilk adımını atacak.

ABD, özellikle, yetişmiş kalifiye elemen sıkıntısı çektiği bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında yüksek lisans yapan yabancı öğrencileri kaçırmak istemiyor.

Son istatistiklere göre, ABD'de yaklaşık 723 bin yabancı öğrenci kolej ve üniversitede eğitim görüyor. ABD'ye daha çok Çin, Hindistan ve Güney Kore'den gençler “akın” ederken, öğrenciler genellikle işletme ve yönetim, mühendislik, matematik ve bilgisayar mühendisliği alanlarını tercih ediyor.

Obama yönetimi de ülke ekonomisine her yıl 21 milyon dolar gelir bırakan bu genç beyinlerin, sadece eğitim döneminde değil, sonrasında da ABD'ye hizmet etmesini ve özellikle ülkenin ciddi istihdam açığı yaşadığı bu alanlarda yetişen öğrencileri mezun olduktan sonra başka ülkelere kaptırmamak istiyor.
Kongre'de Demokratların ağırlıklı olduğu Senato kanadında, senatör Charles Schumer, Christopher Coons ve Sheldon Whitehouse ile birlikte, yönetimin bu bakışını yansıtır şekilde, Yeşil Kart sahibi olmak isteyen birçok öğrenciyi heyecanlandıran bir tasarı gündeme getirdi.

Senato'ya sunulan “Ulusal statü yoluyla Amerika'nın inovasyonu ve bilimsel araştırmalardan yararlanma 2012” adlı tasarı, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanında yüksek lisans yapanlara Yeşil Kart yolunun açılmasını öneriyor.

Tasarının geçmesi halinde, 2 yılda bu alanlardaki toplam 110 bin öğrenciye Yeşil Kart verilecek.

Çin ve Hintli öğrenciler hedef

Tasarı, Türkiye'den ABD'de okumak için giden yaklaşık 12 bin öğrenciden bu alanlarda yüksek lisans yapanları da yakından ilgilendiriyor.

ABD'de göçmenlik başvurularıyla da ilgilenen Butzel Long-Tighe Patton firmasının ortaklarından Avukat Efe Poturoğlu, tasarının kanunlaşması halinde neler getireceğini AA muhabirine değerlendirdi.

Özellikle Silikon Vadisi'ndeki şirketlerin bu alanlardaki pozisyonları doldurmakta zorlandıklarını belirten Poturoğlu, “O nedenle, bu alandaki öğrencilerin mezun olunca ülkelerine gitmesi yerine, ABD ekonomisine katkı sağlamasını istiyorlar. Tasarı kanunlaşırsa, ABD'de teknoloji, mühendislik, matematik ve bilim alanlarda yüksek lisans yapan tüm yabancı öğrencileri kapsayacak. Yıllık 55 bin olmak üzere iki yılda 110 bin öğrenciye Yeşil Kart verilecek. Yani düzenleme, bu alanlarda okuyanlar için ekstra yaratılmış bir kategori olacak” dedi.

Bu tasarının, oylamasının seçimlerden sonraya kalabileceğini ifade eden Poturoğlu, ABD Başkanı Barack Obama'nın kazanması halinde geçmesinin ise neredeyse kesin olduğunu söyledi.

Poturoğlu, bir soru üzerine, bunun hem bir seçim yatırımı hem de Obama yönetiminin genç beyinlerin ABD ekonomisine katkısını sürdürmesini sağlama amaçlı bir tasarı olduğunu dile getirdi.

İşe başvuru süreci kolaylaşacak

ABD'nin özellikle Çin ve Hindistan'dan gelip bu alanda yüksek lisans yapanları kaybetmek istemediğini dile getiren Poturoğlu, ancak yıllık 55 bin kotanın doldurulmaması halinde, bu alanlarda başka ülkelerde yüksek lisans yapanlara da başvuru imkanının sunulacağını belirterek, “Kota bayağı yüksek, doldurulamayabilir bile. Dolduramazlarsa da Türkiye'deki öğrenciler için fırsat çıkabilir” diye konuştu.

Başvurular için şartları da anlatan Poturoğlu, şunları kaydetti: “ABD'de resmi olarak, araştırma enstitüsü şeklinde tanımlanmış bir üniversiteden, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında yüksek lisans eğitiminin almış olmaları gerekiyor. Buna kar amaçlı faaliyet gösteren ve sadece internet üzerinden eğitim veren üniversiteler dahil. Ayrıca, bu öğrencilerin bu alanlarda çalışmak için halihazırda iş teklifi almış olması gerekiyor. İş teklifi veren şirketlerin de Çalışma Bakanlığından gerekli ruhsatları elde etmesi gerekecek.”

Normal Yeşil Kart başvurusu için, bir Amerikan firmasının kişiye sponsor olması gerektiğini hatırlatan Poturoğlu, bu noktada, firmanın iş ilanına çıkması, bu ilana başvuran Amerikalıların yeterli özelliklere sahip olamadığını kanıtlanması gibi 6 ayı bulan çok zahmetli süreçlerden geçildiğini belirterek, “Tasarı yasalaşırsa, bu alanlardaki sponsorlukta, iş alanlarının nerelere verilmesi ile ilgili şartlar daha hafif olacak ve sponsorluk süreci daha hızlı biçimde sonuçlandırılabilecek” dedi.

“Hem okuyacağım hem göçmenliği düşünüyorum” diyebilecekler

Avukat Poturoğlu, bu tasarının, kanunlaşması halinde, ABD için öğrenci vizesinin alınmasını da kolaylaştıracağını belirterek, şunları kaydetti:
“Normalde öğrenci vizesi almanız için sizin göçmenlik niyetinizin olmaması gerekiyor, 'Okul bitince ülkeme geri döneceğim' niyetiyle başvuruyorsunuz ve bunu da kesinlikle ispatlamanız lazım. Normalde öğrenci burada okurken Yeşil Kart'a başvurursa veya göçmenlik niyetini ortaya koyarsa, bazı okullar ilişiklerini bile kesiyor. Göçmenlik niyetinin ortaya çıkmasından dolayı vizesi iptal edilen öğrenciler var. Ama bu tasarıda belirtilen alanlarda yüksek lisans yapmak için vizeye başvuran öğrenciler 'Hem okumak istiyorum hem de göçmenlik niyetim var' diyebilecek”.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!