Bilgisayar kurslarına yoğun ilgi

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayar kurslarına yoğun ilgi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2010 10:58

İş arayanlar sertifika için bilgisayar kurslarına gelirken ev hanımları çocuklarının derslerine yardımcı olabilmek, emekliler hayattan kopmamak için bilgisayar öğreniyor.

Hafta içi ağırlıklı olarak ev hanımlarının geldiği bilgisayar kursunda ilk olarak bilgisayar parçaları, açma kapama, bilgisayarı özelleştirme, world ve excel programı, power point sunumu hazırlama, internet kullanımı ve mail alıp gönderme öğretiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları'nda (İSMEK) bilgisayar kursunu başarıyla tamamlayanlar arasında 77 yaşındaki kursiyer Sezai Yılmaztürk de bulunuyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İSMEK Genel Koordinatörü Güven Çalışkan, 16 yaşından başlayan bilgisayar kurslarına ev hanımları ve emekliler de dahil ilginin büyük olduğunu belirtti.

Çalışkan, şunları kaydetti: “Bir kısmı hayattan kopmamak için kursa geliyor. Gençler kişisel gelişimlerine katkı olarak görürken belli bir yaş grubu ise daha önce öğrenmedikleri şeyleri telafi etmeyi istiyor. Ev hanımları çocuklarının derslerine yardımcı olabilmek, şehir dışında okuyan çocuklarıyla görüşebilmek, internete girmek, mailleşmek için öğrenmek istiyor. Mesela, uzakta akrabası olanlar var, mailleşmeyi haberleşme vasıtası olarak kullanıyorlar. Emekli olup da bilgisayarla tanışmamış insanlar bizim kurslarımıza katılarak eksiklerini gideriyorlar.”

1996 yılında kurulan İSMEK'in geçen yıla kadar toplam 810 bin kursiyeri olduğunu, 218 kurs merkezinde 123 branşta eğitim verdiklerini, bu yıl da 175 bin İstanbul'luya eğitimi vermeyi amaçladıklarını ifade eden Çalışkan, en çok talep gören branşlarının başında İngilizce, ikinci sırada ise bilgisayarın geldiğini söyledi.

“KRİZDE BAZI MESLEKİ BRANŞLARA TALEP ARTTI”

Kriz döneminde mesleki kurslarda bazı branşlara talebin arttığını da ifade eden Çalışkan, “takı tasarımı öğrenmek kolayca gelire dönüştürülebiliyor. Yaşlı ve hasta bakımı kurslarımız, stilistlik kurslarımızla iş hayatına atılma imkanları var. Kuaförlük kurslarımıza da ilgi yoğun. İş kuran, işe giren kursiyerlerimiz var. Internet sitesi kurup oradan yurt dışına satış yapan kursiyerlerimiz bulunuyor” dedi.

“SANAYİNİN ARA ELEMAN İHTİYACINA YÖNELİK KURSLAR AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

Çalışkan, sanayinin ara eleman ihtiyacına yönelik kurslar açmayı düşündüklerini, Milli Eğitim Bakanlığı ile bazı kurslar açmayı planladıklarını anlattı. Hollanda'lı bir firma ile turizm sektörü için “misafir hizmetleri görevlileri yetiştirme kursu” düzenlediklerini ifade eden Çalışkan, turizm odaklı konaklama sektörüne ara eleman kursu başlattıklarını anlattı.

Çalışkan, “Meslek liselerinde atıl kapasite olduğunu biliyoruz. Akşam kursları boş, orada kurslar yapılabilir. Oraya bir iki proje üretmek istiyoruz. İhtiyaç analizine göre mesleki branşlarımızı artırmak istiyoruz” dedi.

Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayı gerektiğini söyleyen Çalışkan, bu konuda ön görüşmeleri olduğunu, okullarla da görüştüklerini belirtti.

Çalışkan, “Otomotivle ilgili olabilir, turizmle ilgili olabilir. Tesfiye, metal işleri gibi konularda proje yürüteceğiz. Bizim kurslarımızda erkek oranlarını, mesleğe yönelik branşları artırmak istiyoruz. Şu anda kursa katılan erkeklerin oranı yüzde 20 civarında, bunu artırmaya çalışıyoruz. Sanayinin talebi ve ülkemizin yetişmiş eleman ihtiyacına cevap vermek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“ROMANYA'DA BİLE ARKADAŞ BULDUM”

İSMEK'in Çukurbostan'daki kurs merkezinde bilgisayar kursuna katılan ve sertifika alan 77 yaşındaki makine teknikeri kursiyer Sezai Yılmaztürk ise teknolojiyi daha yakından tanımak ve torunları ile daha iyi diyalog kurabilmek için kursa katıldığını söyledi.
Kursa gelirken ilk anda yadırganacağını düşündüğünü ifade eden Yılmaztürk, “Ancak bilgisayarı öğrenince değil yakınlarınızla diyalog kurabilmek değişik insanlarla bile diyalog kurabiliyorsunuz. Daha daha başka ülkelere gidiyorsunuz. Şimdi bilgisayarı kullanmayı öğrendim, Romanya'da bile arkadaş buldum. Onlar da Türkiye'de yaşamışlar” dedi.

ÜÇ KUŞAK AYNI KURS MERKEZİNE GELİYOR

Bu arada İSMEK'in Çukurbostan'daki kursiyerlerinin arasında aynı kurs merkezine gelen üç kuşak da yer alıyor. Baba Osmanlıca kursuna gelirken kızı ve torunu kırk yama kursuna katılıyor.

İSMEK'in kurs binası içinde yer alan atölye bölümünde ise deneyimli öğrenciler sipariş üzerine özel üretim de yaparak gelir elde edebiliyorlar.

İSMEK çalışanları da bu merkezde THY uçaklarının Bussines bölümüne pijama, terlik ve lavanta kesesi dikiyor. Geçen yıl başlanan bu çalışmayla her ay THY'ye 600 set hazırlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!