Belgeler elinizin altında

Güncelleme Tarihi:

Belgeler elinizin altında
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2011 14:21

Türkiye'nin “en büyük” belge arşivini oluşturmayı hedefleyen Belgeler.com üzerinden WikiLeaks belgelerinden Ergenekon İddianamesi'ne, bilimsel makalelerden hukuki, ticari, resmi yazışmalara ve farklı konularda düzenlenmiş yüz binlerce belgeye erişilebiliyor.

Serdar Şahin ve Remi Onur tarafından 1 yıllık geliştirme ve hazırlık sürecinin ardından 13 Aralık 2010'da hayata geçirilen ve o tarihinden bu yana 100 binin üzerinde belgenin yüklendiği Belgeler.com'un halihazırda 32 bin üyesi bulunuyor.

Remi Onur, projeyi kurgularken bilgiye erişimi kolaylaştırmayı düşündüklerini, buradan yola çıkarak da yazılı belge paylaşım sitesi yaptıklarını belirtti.
Sitenin yurt dışında örnekleri bulunduğuna değinen Onur, hedeflerinin, Türkiye'de bilgiye erişimi kolaylaştırmak olduğunu, yurt dışındaki sitelerin bazılarının dergilere, bazılarının kitaplara, bazılarının belgelere yönelirken, Belgeler.com'un bunların tümünü kapsayacağını söyledi.

Onur, üyeliğin ücretsiz olduğu siteye 23 değişik formatta, istenen her türlü belgenin yüklenebildiğini, günde ortalama 300 yeni belgenin eklendiği siteye her gün yaklaşık 25 bin kişinin girdiğini kaydederek, belgelerin onaylarından geçmediğinin ancak şikayet alan belgelerin ilgili yasal mevzuat çerçevesinde incelenerek kaldırılabildiğinin altını çizdi.

Üyelerin, linkini göndererek yüklediği belgeleri, belirlediği kişilerle paylaşabildiğini dile getiren Onur, sitenin depolama aracı olarak da kullanılabildiğini söyledi.
Remi Onur, Belgeler.com'un bilgi paylaşımı dışında çok farklı amaçlar için de kullanıldığını belirterek, “Örneğin şirketler büyük belgeleri e-posta yerine Belgeler.com üzerinden paylaşıyor. Aynı şekilde serbest çizerler, yazarlar ve diğer sanatçılar çalışmalarını Belgeler.com'a yükleyip, buradan on binlerce kişiye erişme fırsatına sahip oluyor” dedi.

EN FAZLA EĞİTİM KATEGORİSİ İLGİ GÖRÜYOR

Üyelerin en fazla eğitim kategorisine ilgi gösterdiğini kaydeden Onur, bazı kullanıcıların siteye orijinal içerik de yüklediğini anlattı. Onur, hedeflerinin öncelikle siteyi duyurmak olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Şu anda bizim hiçbir ticari kaygımız yok. Site ne kadar çok insana ulaşırsa, bizim için o kadar iyi olur. İleride site üzerinde pazar yeri oluşturmayı planlıyoruz. İnsanlar bazı belgeleri yükleyip, satmak isteyebilir. Örneğin bir avukat resmi belge yükleyebilecek, bir başkası ödev, ders notu yükleyebilecek ve burada bir alışveriş gerçekleşebilecek. Kişiler, dergileri basmadan Belgeler.com'da satabilir, çok daha fazla insana ulaşabilir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!