Bayramla gelen büyük tehlike

Güncelleme Tarihi:

Bayramla gelen büyük tehlike
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2014 12:46

Özel günlerde kişiye özel çalışmalar yaparak internet kullanıcılarının merak duygusunu tetiklemeye çalışan siber suçlular, sahte tebrik kartlarıyla bayram dönemini kazanca dönüştürüyor - Özellikle bayramda gelen sanal tebrik kartlarının masum olmadığı belirtilerek, tanıdık veya tanınmayan kişilerden e-posta yoluyla gelen tebrik kartlarının açılmaması öneriliyor.

Haberin Devamı

Özel günlerde kişiye özel çalışmalar yaparak internet kullanıcılarının merak duygusunu tetiklemeye çalışan siber suçlular, sahte tebrik kartlarıyla bayram dönemini kazanca dönüştürüyor.

Özellikle bayramda gelen sanal tebrik kartlarının masum olmadığı belirtilerek, tanıdık veya tanınmayan kişilerden e-posta yoluyla gelen tebrik kartlarının açılmaması öneriliyor.

Bilişim Teknolojileri Derneği Başkanı Yavuz Sultan Selim Yüksel, yaptığı açıklamada, özellikle bayram dönemlerinde sanal alemde sahte tebrik kartlarıyla çok karşılaştıklarını belirtti.

Kültüre karşı yabancılaşmanın en önemli göstergelerinden birinin mesaj ve e-mail yoluyla bayramlaşma ve kutlama olduğunu ifade eden Yüksel, bu durumun birçok olumsuzluğu da beraberinde getirdiğini söyledi.

Yüksel, özellikle bayramlarda e-posta ve sosyal medya yoluyla gelen sahte tebrik kartlarının çok rağbet gördüğünü, siber saldırganların da bunu fırsat bilerek bu dönemde birçok kötü amaçlı yazılımı piyasaya sürdüğünü aktardı.

Bu yazılımlarla kişiye ait bilgileri çalma yöntemine "fishing" dendiğini vurgulayan Yüksel, şöyle devam etti: "Size gelen sahte bir maildir ancak kurumsal bir firmadan gelmiş gibi hazırlanabilir. Siz bunu anlayamayabilirsiniz. İşin içinde olan birçok arkadaşımızın bile bunu anlaması zor. O mail veya tebrik üzerinde sizi yönlendirirler. Şuraya tıklarsanız bedava tatil kazanma gibi seçenekler sunabilirler. İnsanımızın ücretsiz olana karşı zaafı var. Mutlaka merakından bakıyor ve serüven o zaman başlıyor. Tıkladığınız link üzerinden bilgileriniz sahte bir yazılımla karşı tarafa aktarılıyor ve asıl süreç burada başlıyor. Emniyet yetkilileri siber suçlardaki en büyük artışın genelde yaz aylarında ve bayram gibi tatil günlerinde olduğunu ifade ediyorlar."

Tanıdığınız kişilerin maillerine de şüpheyle yaklaşın

Yüksel, siber suçluların çok komplike çalıştıklarını, her ne kadar virüs programlarıyla önlem alınsa da bunların yeterli olmayacağını aktardı.

Bu kişilerin genelde yeni bir virüs yazılımı hazırlamakla işe başladığına dikkati çeken Yüksel, şunları kaydetti: "Virüs programı yüklü olsa bile yeni bir yazılımı yakalayamayacaktır. Onun için daima şüphe ile yaklaşmamız lazım. Öncelikle tanımadığınız kişilerden gelen e-maillerdeki linklere tıklamayacaksınız. Buradaki en büyük risklerden biri de samimi arkadaştan gelen mail. Arkadaşınız kendine gelen bir tebrik kartını hoşuna gittiği için adres defterindeki herkese gönderebiliyor Bu gönderim arkadaşınızdan geldiği için referanslı mail kategorisine giriyor. Tereddüt etmeden tıklıyorsunuz ancak bu bir siber suçlunun tuzağı olabiliyor. Özellikle bayramda gelen tebrik kartlarına fazla itibar etmeyim. Bayramda tadınızın kaçmasına neden olabilir."

Yüksel, tüm bu kötü olasılıklardan kurtulmanın yolunun teknolojiye hizmet eden insanlar yerine insanlığa hizmet eden teknoloji üretmek olduğunu, bayramda karşı tarafın sesini duyarak tebrikleşmenin siber saldırıların yanında kültüre yabancılaşmayı da bir nebze olsun azaltacağını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!