Batarya devri

Güncelleme Tarihi:

Batarya devri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2015 16:50

Geçtiğimiz hafta yaşadığımız elektrik kesintisi bataryaların önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Bataryaların doğru kullanılmasının yanı sıra şarj ömrünü uzatmak için birçok yöntem bulunuyor. Bu hafta mobil cihazları daha uzun süre kullanmak için yapılması gerekenleri bir araya getirdik.

Haberin Devamı

Teknolojik ürünler, bataryanın icadıyla beraber kablolardan bağımsız ve mobil kullanılmaya başlandı. Her gün saatlerce vaktimizi geçirdiğimiz akıllı telefonlar, tabletler veya bilgisayarlar hayatımızı kolaylaştıran bu ürünlerin başında. Batarya teknolojisi her ne kadar bizi mobil hale getirse de elektrik prizlerinden uzaklaşmamız uzun sürmüyor. Bunun son örneğini de geçtiğimiz hafta Türkiye’nin tüm şehirlerindeki elektrik kesintisiyle yaşadık. Saatlerce gelmeyen elektrik karşısında akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar gibi mobil cihazlarımızın şarj süresi sınıfta kaldı. Birçok kullanıcının tüm mobil cihazları kapandı.

Batarya devri
BATARYA BAKIMI

En önemli konuların başında bataryaya iyi bakmak geliyor. Birçok kullanıcılar mobil cihazlarındaki bataryaları oldukça özensiz kullandığı için bu cihazlarındaki şarj ömrü çok fazla dayanmıyor. Şarj ömrünü uzatmak için öncelikli olarak kullanıcıların akıllı cihaz veya dizüstü bilgisayarlarına uygun şarj aletlerini kullanması gerekiyor. Örneğin, tabletlerde kullanılan şarj cihazını akıllı telefonlarda kullanmak şarj ömrünü kısaltan sebeplerden. Tüm mobil cihazları, şarj etmek için bataryasının tamamen boşalmasını bekleyin. Bu cihazların bataryası doluyken şarj etmek, şarj ömrünü kısaltan nedenler arasında. Ayrıca gece yatarken akıllı cihazları veya dizüstü bilgisayarları şarjda bırakmak da bataryaları bozabiliyor.

Akıllı telefon

Enerji tasarrufu sağlamak ve şarj süresini uzatmak için yapılması gereken birkaç işlem bulunuyor. Kablosuz veri bağlantıları akıllı telefonlarda en çok enerji harcayan özellikler arasında. Bu yüzden akıllı cihazınızın 3G, Wi-Fi ve Bluetooth bağlantılarını şarj kapatmanız durumunda telefonunuzda şarj süresini uzatabilirsiniz. Lokasyon servisleri de çok şarj harcayan özellikler arasında. Bu servisleri de devre dışı bırakmanız durumunda şarjınızda yüzde 20’ye kadar bir iyileşme görülebilir. Ekran parlaklığını kısmak da telefonunuzun harcayacağı enerjiyi azaltacak önlemler arasında.

Haberin Devamı

Tablet

Akıllı telefonlara göre daha büyük batarya kapasitesine sahip olan tabletlerin şarj ömrünü uzatmak için farklı yöntemler bulunuyor. Tablet bilgisayarınızın 3G özelliği varsa bunu kapatın. İnternette işiniz varsa Wi-Fi olan bir noktaya gidin ve bağlantınızı buradan yapmaya çalışın. Ancak şarj ömrünüz iyice azalmışsa mutlaka Wi-Fi bağlantınızı da kapatın. Akıllı telefonlarda olduğu gibi ekran parlaklığını azaltarak şarj ömrünü uzatabilmeniz mümkün. Ayrıca sadece kullandığınız uygulamaları açın. Kullanmadığınız uygulamaları ise görev yöneticisinden kapatın.

Haberin Devamı

Dizüstü bilgisayar

Şarj süresi konusunda kullanıcıların en çok zorluk çektiği cihazların başında bilgisayarlar geliyor. Akıllı telefon ve tabletlere göre çok daha güçlü teknolojiler barındıran dizüstü bilgisayarlar şarjını çok hızlı bitiriyor. Dizüstü bilgisayar şarj ömrünü uzatmak için ise ‘tasarruf’ modunu kullanabilirsiniz. İşlemcinin kapasitesini yüzde 50 azaltan bu özellik hem Windows hem de Mac OS işletim sistemlerinde bulunuyor. Buna ek olarak video, oyun veya grafiklerin yoğun olduğu içerikleri kapatarak dizüstü bilgisayarınızın şarj ömrünü uzatabilirsiniz.

ÜRÜNLER

Şarjınızın bitmesine karşı 4 önlem

Kredi kartı büyüklüğünde

Tunçmatik Energy Card cüzdana bile rahatlıkla girebilecek incelikte ve 50 gram ağırlığında. 0.8A şarj kapasitesiyle akıllı telefonları entegre micro USB soketiyle ekstra kabloya ihtiyaç duymadan şarj ediyor. Cihaz, esnek USB soketi ve ergonomik yapısı sayesinde şarj sırasında sağladığı rahat kullanımıyla da dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Cama yapıştır şarj etsin

XD Design Solarladefenster adındaki güneş enerjili şarj cihazı, üzerinde bulunan vakumla cama yapışıyor. Böylece güneş enerjisini çok daha verimli bir şekilde çekebilen şarj cihazı, üzerine bağlanan USB kablo ile akıllı telefonları şarj edebiliyor. 1400 mAh kapasitesindeki bataryası sayesinde ise bir akıllı telefonu yüzde 50 şarj edebiliyor. Bu ürünün satış fiyatı 150 TL.

Aile boyu şarj

Harici bataryaların genellikle tek bir çıkışı oluyor. Ancak geliştirilen yüksel kapasiteli bataryalarda ise birden fazla çıkış oluyor. Energizer’ın ürettiği ‘UE10410BK2’ adındaki modelde, iki çıkış bulunuyor. Bu sayede aynı anda hem akıllı telefon hem de tableti şarj edebilmek mümkün. 10400 mAh gücündeki ürünün satış fiyatı 140 TL.

Haberin Devamı

Dizüstünü çalıştırıyor

Sık sık şarj sorunu yaşanan mobil cihazlardan biri de dizüstü bilgisayarlar. UPS adındaki geliştirilen büyük bataryalar dizüstüne güç sağlamak mümkün. FSP FP1000 adındaki ürün üzerindeki 4 çıkışla kullanıcıların yardımına koşuyor. Bu ürün 280 TL fiyatla satılıyor.

UYGULAMA

Birbirinden uzaktaki iki kullanıcının bir fotoğrafı tamamlayıp, paylaşmasını sağlayan WeSnap uygulaması, son dönemlerde ilgi gören uygulamaların başında geliyor. Facebook ya da Twitter hesabıyla giriş yapılabilen uygulamada, başka kullanıcıyla birlikte kendi ortak yapımınızı paylaşabileceğiniz gibi dilerseniz halihazırda paylaşılan bir fotoğrafın diğer yarısını tamamlayabiliyorsunuz. Fotoğraf eklerken hazır filtreler de kullanabiliyor. WeSnap’i ücrestiz olarak akıllı telefonunuza indirebilirsiniz.

Haberin Devamı

OYUN DÜNYASI

Batarya devri


Mortal Kombat’a geri sayım başladı

Efsane dövüş oyunu serisi Mortal Kombat’ın son bölümü için geri sayım başladı. Netherrealm Studios tarafından geliştirilen ve Warner Bros Games’in yayımcılığını üstleneceği Mortal Kombat X‘te üç farklı dövüş sistemi gibi farklı yenilikler olacak. Yeni oyunda ayrıca diğer yeni karakterlerin de yer alacak. Mortal Kombat X PC, PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One ve Xbox 360’ta için 14 Nisan 2015‘te raflardaki yerini alacak.

HAFTANIN TRENDİ

Batarya devri


Kablosuz sıcak duran bardak

Sıcak bir kahve, bardağa koyar koymaz hemen soğumaya başlıyor ve lezzeti kaçıyor. Bu sorunu çözmek için harekete geçen girişimciler, bataryalı bir bardak tasarladı. Nano Heated Mug adındaki ürün, 45 dakika boyunca kahvenizi içilebilecek sıcaklıkta tutuyor. Bardağı bataryası ise USB girişinden şarj oluyor. Ürün gelecek aylarda satışa çıkacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!