Bakan Şimşek'ten sosyal medya şirketlerine mesaj

Güncelleme Tarihi:

Bakan Şimşekten sosyal medya şirketlerine mesaj
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2015 13:28

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da düzenlenen G- 20 Uluslararası Vergi Sempozyumu’nda konuştu. Sosyal medya firmalarının vergilendirilmesi konusunda bazı sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Şimşek, "Neticede şuna vardık; para kazanıyorlarsa mutlaka onların da vergi vermesi gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin G- 20 dönem başkanlığı yapacağını hatırlatan Bakan Şimşek, G20 ülkelerinde başlatılan yapısal reform programlarının uygulanıp uygulanmadığı konusunda bir izleme yapısının olması gerektiğini söyledi. Şimşek, "Bunun bir parçası da küresel ve ulusal vergi sistemleri. Vergi sistemlerinin büyümeyi destekliyor olması lazım. Uluslararası vergi sisteminin şeffaflığı da çok önemli. BEPS’le ilgili sorunların çözümü ve iyi işleyen otomatik bilgi paylaşımı sağlayan sistemlerin kurulabilmesi uygulama alanında kritik önem taşıyor" dedi.

SIÇRAMA GEREKİYOR

Dünyadaki toplam altyapı yatırım gereksiniminin 2030 yılına kadar en az 70 trilyon dolar olacağını söyleyen Şimşek, "Faiz oranları çok düşük ama ortada bir yatırım boşluğu var. Ortada çok büyük miktarda para var. Bu fonların altyapı yatırımlarına kanalize edilmesi gerekiyor. Çünkü altyapı yatırımları kalkınma, büyüme ve verimlilik için kilit nitelikte. G20’nin bu konuda yapabilecekleri var. Yatırım ortamını iyileştirmemiz ve burada bir sıçrama yapmamız lazım. Dünya Bankası ve diğer uluslararası finans kuruluşlarının güzel çerçeveler ortaya çıkarması ve kamu-özel sektör yatırımlarıiçin durumu daha da uygun hale getirmesi gerekir. Ortada bu kadar sermaye varken istihdamın bu kadar eksik olması tutarsız bir durum. Yatırım Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında kilit önem taşımakta" diye konuştu.

KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE

Kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin uluslararası terörizmle mücadele kadar önemli olduğunu söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: Bu noktada ilerleme olduğunu görmek istiyoruz. Vergi cenneti olan ülkeler var. OECD’nin karşılıklı vergi anlaşmalarını da barındıran bir model anlaşması var. Birçok ülke bu sürecin parçası oldu ve ikili vergi anlaşmalarını buna göre uyumlaştırdı. Bunun tabii ki bir faydası oldu ama hala bu konuyla alakalı, çifte vergilendirmenin veya sıfır verginin önlenmesi gibi yapılması gereken birçok şey var. Türkiye’de Maliye Bakanı olarak ben kayıt dışı ekonominin ortadan kaldırılabilmesi için çok çalışıyorum. Ama bu bizim ülkemiz için olduğu kadar bütün ülkeler için bir sıkıntı. Burada gölge ekonomi ya da kayıt dışı ekonomi dediğimiz yapıyla mücadele esasında uluslararası terörizmle mücadele etmek kadar önemli. Çünkü böyle bir yapı içerisinde çok kıymetli vergi gelirlerinden mahrum kalıyor ülkeler ve buradan gelecek para eğitime, sağlığa, Ar-Ge’ye, spora veya sanayinin desteklenmesine harcanabilecekken bu yapılamıyor.

ÇİFTİ VERGİLENDİRMENİN ÖNÜNE GEÇME


Dünyanın "küresel bir köy" haline geldiğini Bakan Şimşek, Türkiye’de 10 yıl önce 5 bin yabancı ya da çok uluslu şirket faaliyet gösterirken bugün bu sayının 42 bine ulaştığını, Türk firmalarının da farklı ülkelerde endüstriyel bağlantıları bulunduğunu anlattı. Burada birçok meselenin işin içine girdiğini ve vergilendirmenin karmaşık bir hal aldığını belirten Şimşek, "Bir sistem oluşturduk ve vergi mükellefleri için daha tahmin edilebilir bir yapı ortaya koyduk ki çifte vergilendirmenin de önüne geçebilelim ve onlar için öngörülebilir bir ortam oluşsun. Bu konuda önemli bir ilerleme de kaydettik" dedi.

SANAL ŞİRKETLERE ÖNLEM

OECD ve G20’nin verimli ve etkili bir şekilde birlikte çalıştığını söyleyen Şimşek,"2013 yılı Eylül ayında liderler 15 maddelik bir eylem planı kabul etti. Artık uluslararası vergi uygulamaları, vergi kanunları ve vergiyle alakalı atılan adımlar için ortak standartlardan bahsediyoruz. 15 maddelik eylem planı,öncelikle vergi tabanını, vergi matrahını korumakla alakalı. Bunun için tabii ki vergi mükellefleri için öngörülebilirliğin artırılması gerekiyor. Sadece internette faaliyet gösteren birçok firma var ve bugünün kanunları onları kapsamıyor. Para kazanıyorlar, dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteriyorlar, ama iş vergilendirmeye geldiği zaman ’Yok, biz sanal şirketleriz, biz burada mukim değiliz’ diyorlar. OECD’nin kurallarına göre biz bu konuya eğilmek durumundayız. Çünkü bir yerde bir değer yaratılıyorsa, bir ekonomik faaliyet varsa o mutlaka dikkate alınmak ve vergilendirme de onu yansıtmak durumunda" diye konuştu.

Konuşmasını İngilizce yapan Bakan Şimşek ardından toplantıdan ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!