Güncelleme Tarihi:
Backspace: Klavyenin tuşlarından birisi olan backspace "<--" simgesiyle ifade edilir ve Enter butonunun hemen üstünde yer alır. Kelime işlemci gibi yazılımlarda "geriye doğru sil" komutunu yerine getiren Backspace, uygulamalarda da "geri" komutunu çalıştırıyor.
Banner: Sıkça duyulan ancak tam olarak ne ifade ettiği bilinmeyen "banner"lar, orijinal anlamda "bayrak" ya da "afiş" anlamına gelir. İnternet söz konusu olduğunda ise banner, sitenin göze çarpan bir yerine konulan ve genellikle içerisinde reklamları barındıran bir sistemdir.
BASIC: Açılımı "Beginners All Purpose Symbolic Instruction Code" olan ve ilk bilgisayarlarda görülen bir programlama dilidir.
Başlat: Windows işletim sistemlerinde görülen Başlat menüsü, ekranın sol alt kısmında yer alır ve kullanıcıların bilgisayarlarındaki dosyalarına kolayca ulaşabilmesini sağlar.
BCC: e-postalardan tanıdığınız BCC, "Blind Carbon Copy"nin kısaltılmış hali. BCC'nin kullanıldığı e-postalarda bir mesajın kopyası "gizli" diğer e-postaya da gönderilir ve alıcı BCC'de yer alan kişinin adını veya adresini göremez.
Belge: Bir Word, Excel dosyası ya da bir video ya da MP3 dosyası belge olarak nitelendirilebilir. Belgelerim klasörü ise Windows'ta bulunan varsayılan bir klasördür ve kullanıcıların dokümanlarını saklı tutar.
Bellek: Hafıza olarak da dillendirilen Bellekler, bilgisayarlarda kullanılan önemli donanım bileşenlerinden birisidir. RAM olarak da ifade edilen ve işlemci ile sabit disk arasındaki veri alış verişini hızlandıran belleklerin DDR veya RDRAM gibi farklı modelleri de vardır. Bellekler genel olarak günümüzde 512MB, 1GB, 2GB ve 4GB değerleriyle ifade edilir. Belleğin 2GB olması bugün için idealdir.
Beta: Yazılımları genellikle ilk sürümlerine ulaşmadan önce "beta" adı verilen özel sürümleriyle karşılarız. Beta kavramı yazılımın henüz test aşamasında olduğunu ve henüz tamamlanmamış bazı özelliklerinin bulunduğunu gösterir. Yazılım nihai sürüme ulaştığında beta sürecinden çıkar ve tam sürüm olarak kullanıcılara sunulur.
BIOS: Basic Input/Output System'in kısaltılmış hali olan BIOS yazılımı anakartın üzerindeki yongalarda bulunur ve içerisindeki tablet pilden enerjisini alır. İşlemcinin hızı da başta olmak üzere birçok konu, BIOS'un ilgi alanına girer.
BIT: Bilgisayarlardaki en küçük veri birimidir. Verilerin ortaya çıkması için binlerce bit'in tek çatı altında toplanması gerekir.
BITMAP (BMP): Bir resim formatı olan BMP, .bmp soyadlı resim dosyalarını ifade eder. Sıkıştırılmamış olduğu için JPEG'in aksine daha çok yer kaplayan BMP formatındaki dosyalara hemen her yerde rastlamak mümkün.
Bookmark: Sık Kullanılanlar ya da Yer İmleri olarak da bilinen Bookmark, sık sık ziyaret ettiğiniz ya da tek tıklamayla ulaşmak istediğiniz web sayfalarını tek çatı altında toplar. Örneğin hurriyet.com.tr'yi Bookmark listenize eklerseniz, Bookmark altında hurriyet.com.tr'ye tek tıklamayla girebilirsiniz.
Boot: Başlatmak anlamını da taşıyan boot, kasanızın güç tuşuna basmanızla işletim sisteminin açılması arasında geçen süreyi ifade eder.
Boot Sector: Boot sector, sabit disklerin sistem bilgileri kısmına verilen addır.
Buffer: Aktarılacak verilerin geçici olarak bulunduğu hafıza alanına Buffer adı verilir. Tampon olarak da tabir edilen Buffer işlemci, cd yazıcı ve sabit diskler de dahil olmak üzere birçok donanımca kullanılır.
Byte: Bit'in bir büyüğü olan Byte, 8 bitten oluşmaktadır. Katları ise Kilobyte, Megabyte ve Gigabyte'tır.