Güncelleme Tarihi:
Avrupa Birliği Komisyonu'nun rekabet birimi, Google’ı telefon şirketleri ve operatörlerle yaptığı anlaşmalarda Android sisteminde diğer Google ürünlerini zorunlu tutmakla suçladı.
Android sisteminde bulunan Haritalar, Gmail mobil uygulaması, Chrome arama motoru gibi uygulamalar söz konusu suçlamanın temelini oluşturuyor.
AB Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesiMargrethe Vestager, “Rekabetçi bir internet ortamı AB’de yaşayan tüketiciler ve şirketler için hayati önem taşıyor. Araştırmalarımız bize gösteriyor ki Google’ın davranışları kullanıcıların daha geniş yelpazede ürünler kullanmasını engelliyor” dedi.
GOOGLE'DAN AÇIKLAMA
Google'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise, “Android, bugüne kadar açık kaynaklı yazılıma ve açık inovasyona dayalı hatırı sayılır büyüklükte, daha da önemlisi sürdürülebilir bir ekosistemin gelişmesine katkı sağladı. Avrupa Komisyonu ile birlikte çalışarak Android’in hem rekabet hem de tüketiciler açısından iyi olduğunu göstermek için sabırsızlanıyoruz” ifadelerine yer verildi.
ANDROID’DEN 11 MİLYAR DOLAR KAZANDI
Suçlamalar Google’ın kazanç kapılarından biri olan Android’in gelirlerini dondurabilir. Teknoloji devi Google’ın Android ve uygulamarda gösterilen reklamlardan şimdiye kadar 11 milyar dolara yakın para kazandı.
Suçlamanın en büyük ayağını Android sistemiyle çalışan telefonlardaki arama motorunun Google tarafından üretilmiş olması oluşturuyor. Bu arama motoru sayesinde telefonlarda yapılan internet aramalarında Google reklam alanı satıyor. Kazanılan paranın büyük bir çoğunluğu buradan elde edilen gelir oluşturuyor.
VESTAGER GOOGLE’IN PEŞİNDE
AB Komisyonu’nda görev alan Vestager’in Google’a yaptığı ilk suçlama bu değil. Margrethe Vestager Google’ı arama sonuçlarında kendi hizmetlerini öne çıkarmakla suçlamıştı. Soruşturma onaylanırsa Google 600 milyon dolarla 6 milyar dolar arasında ceza ödemek zorunda kalabilir.
MICROSOFT'A EXPLORER YÜZÜNDEN 561 MİLYON EURO CEZA
AB Komisyonu ABD'li yazılım devi Microsoft'a, Windows 7 işletim sisteminde "Internet Explorer" dışındaki internet tarayıcılarına izin vermediği gerekçesiyle 561 milyon Euro para cezası vermişti.
Komisyon Microsoft'un bu davranışının AB'deki rekabet kurallarını ihlal ettiğini bu nedenle cezalandırılması gerektiğini belirtmişti.