Güncelleme Tarihi:
Aslında herşey Stanford Üniversitesi’nde doktora öğrencilerinin arama motoru geliştirme projesiyle başladı. Larry Page ve Sergey Brin adlarındaki iki öğrenci aldıkları bir ders için ‘Google’ adındaki arama motorunu geliştirdi. Bu arama motorunun en büyük farklı ise site puanlaması ve sayfa sıralamasına sahip özel bir algoritma geliştirmesiydi.
Ancak sadece bir arama motoru fikriyle hayata geçen Google, aradan geçen 19 yıl sonra bir teknoloji devi haline dönüştü. 1 milyardan fazla kullanıcıya sahip olan işletim sistemi Android, harita, ücretsiz internet balonları, sürücüsüz otomobiller, web tarayıcısı Chrome, online video sitesi YouTube, akıllı gözlükler, tabletler, akıllı telefon modelleri ve hatta akıllı lensler… Kısaca Google artık sadece bir arama motoru olarak doğan şirket bir teknoloji devine dönüştü.
ALT BİR ŞİRKET OLACAK
Durum böyle olunca şirket, yönetim açısından oldukça büyük bir yükün altına kaldı. Şirketin kurucuları aynı zamanda yöneticileri Larry Page ve Sergey Brin, belki de şirketi kurduklarından beri en önemli kararı verdiler ve Google’ı, Alphabet (Alfabe) adında bir grup şirketi altında topladı. Başka bir deyişle Google bir arama motoru ürünü olarak artık Alphabet’e bağlı bir şirket olarak kabul edilecek. Alphabet’in çatısı altında Google başta olmak üzere, Google Ventures, Google Capital, Fiber, Google X, Nest ve Calico şirketleri toplandı. Google’ın sürücüsüz araç projesini yürüten X Lab de Google X ile Alphabet bünyesinde yerini aldı. Yeni organizasyon yapısına göre Alphabet’in iştiraki olan Google çatısı altında yer alan faaliyetler ise Android, YouTube ve Chrome‘un yanı sıra, Uygulamalar (Apps), Haritalar (Google Maps), Arama ve Reklam (Google Ads) olarak toplandı. Yeni kurumsal yapılanmada Google, Google Maps ve YouTube temelinde internet arama işine daha fazla odaklanacak. Google geleneksel bir şirket olmadığının altını çizen Alphabet CEO’su Larry Page, “Google şu anda çok iyi yönetiliyordu. Ancak şirketin daha verimli ve daha düzgün işlemesi gerektiğine inandık” dedi.
2 ODALI EVDEN CEO’LUĞA
HİNDİSTAN’ın Chennai şehrinde 1972 tarihinde doğan Google’ın yeni CEO’su Sundar Pichai, televizyonları bile olmayan 2 odalı küçük bir evde büyüdü. Kendi imkanlarıyla başvurduğu Stanford Üniversitesi’nden burs kazanan Pichai’nin ABD’ye gidecek yol parası bile yoktu. Bunun üzerine babası Regunatha Pichai, oğluna uçak bileti alabilmek kredi başvurusu yaptı. Kredi başvurusu reddedilen babası, ailesinin tüm birikimini bozdurup, oğlunu ABD’deki Silikon Vadisi’ne gönderdi. Stanford Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi’nde yüksek lisans (MBA) eğitimi aldı. Profesyonel iş hayatına yarı-iletken üreticisi Applied Materials ve danışmanlık şirketi McKinsey ile adım attı. 2004 yılının nisan ayında Google’da çalışmaya başlayan yeni CEO, 1 Mayıs 2008’de Google’ın internet tarayıcısını tanıtmak için sahneye çıkarak, Chrome’u dünyaya duyurdu. Kısa sürede Chrome, Google Maps, YouTube, Gmail ve ardından Android’in başına geçti.
HİSSELER UÇTU
Google’ın verimliliği artırmak ve yenilikçi ürün ve hizmetlere daha fazla odaklanabilmek için yaptığı yeni yapılanmaya, yatırımcıların ilk tepkisi ise oldukça “olumlu” oldu. 445 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan şirketin, ABD borsalarının kapanışından sonra duyurulan yeni yapılanma haberinin ardından, Google hisseleri kapanış sonrası işlemlerde yüzde 6.5 yükselerek, 705 dolarla tarihinin en yüksek seviyesini gördü.
ALAN ADI BMW’DE KALDI
Şirket, yeni yapılanmayı açtığı yeni bir internet sitesiyle duyurdu. ‘G is for Google’ (G, Google içindir) sloganıyla tanıtılan Alphabet adındaki yeni yapılanmanın internet adresi ise www.abc.xyz oldu. Google’ın Alphabet adındaki proje için satın almak istediği ‘Alphabet.com’ web adresinin ise Alman otomotiv devi BMW’de olduğu ortaya çıktı. BMW’nin filo yönetimi çözümleri sunduğu bir servisi olan Alphabet.com’un ileriki dönemlerde Google tarafından satın alınıp alınamayacağı ise şimdiden tartışılmaya başlandı.