Güncelleme Tarihi:
Günümüzde en sevdiğimiz markaların indirim kampanyalarından sıklıkla e-posta veya Facebook, Twitter gibi sosyal ağlar yoluyla haberdar oluyoruz, fakat aynı yolu siber suçlular da kullanabiliyor. Gerçek şirketlerden gelmiş gibi görünen, büyük bir indirimden ve kaçırılmayacak bir fırsattan bahseden sahte maillere kanıp içlerindeki bağlantılara tıklarsanız kötü amaçlı bir siteye yönlendirilebilirsiniz. Oltalama adı verilen bu siber saldırı sonucunda tehlikeye giren sadece sizin bilgisayarınız, kişisel veya finansal verileriniz değildir; suçlular kontak listeniz üzerinden aynı zararlı bağlantıyı çok kısa bir süre içerisinde ailenize ve arkadaşlarınıza göndererek onları da hedef alabilir.
Online alışverişte halka açık Wi-Fi kullanımı
AVM’lerde hediye ararken mobil cihazınızdan markaların sunduğu kampanyalara, indirimlere bakıyor olabilirsiniz. Fakat anneler günü öncesi gibi alışveriş yoğunluğu olan zamanlarda siber dolandırıcılar finansal detaylarımızı gireceğimiz siteleri ziyaret etme ihtimalimizin yüksek olduğunu bilirler. Kolaylıkla halka açık Wi-Fi bağlantılarını izleyebilir ve buradan geçen tüm veriye ulaşabilirler; buna banka hesap detaylarınız veya kredi kartı numaranız da dahil. Benzeri durumlarda halka açık kablosuz ağları kullanmamaya özen gösterin. Kaspersky Lab verilerine göre Türkiye’deki kullanıcıların %15’i online alışverişte veya diğer online ödemelerde halka açık Wi-Fi ağlarını kullanıyor.
Hediye akıllı telefon ve tablet alacaklar güvenliği unutmamalı
Kaspersky Lab uzmanları siber güvenlik konusunu alınacak hediyeler özelinde de değerlendiriyor. Dünyada olduğu gibi özel günlerde Türkiye’de de online alışverişte akıllı telefon ve tablet gibi teknolojik ürünler de hediye olarak çok tercih ediliyor. Bu cihazlar üzerinden internete girip birçok işimizi hallettiğimiz ve son dönemlerde özellikle Android cihazlara bulaşan zararlı yazılımların sayısındaki artış düşünüldüğünde, hediye paketini açar açmaz bir güvenlik uygulaması yüklemek hiç de kötü bir yaklaşım olmayacak.
Hediye alternatifi ararken indirim içeren bir kampanya e-postası alırsanız ilgili markanın sitesine girip gerçekten böyle bir kampanya var mı diye bakın. Üstelik linke basmak yerine sitenin adresini elle kendiniz yazın, sahte bir siteye gitme ihtimalinizi böylece azaltın, oltaya gelmeyin!
Bir arkadaşınızın gerçekten paylaşmış olabileceğinden emin olmadığınız bağlantılara tıklamayın - gerçek olamayacak kadar iyi bir kampanya ise, büyük olasılıkla gerçek değildir!
Bilgisayarınızı tam olarak koruyun, Safe Money gibi özelliklere sahip bir yazılım kullanarak finansal işlemlerinizi ve verinizi koruyun. Ayrıca bir şifre yöneticisi de kullanın ve dijital kimliğinizi güvene alın.
Gerçek bir dükkan gezerken mobil internet ağını (3G/4G) kullanın, şifresiz Wi-Fi ağlarını tercih etmeyin.
İnternete bağlanan tüm mobil cihazların da korunuyor olması önemlidir. Özellikle online alışveriş sitelerine girişte kullandığınız cihazlarda - online ödeme işlemlerinde VPN tercih edin.