Güncelleme Tarihi:
Android'li cebinizin pili, günün yarısında yüzde 30'lara kadar düşüyorsa, harekete geçme zamanı gelmiş demektir. İşte pil ömrünüzü uzatmak için yapabileceğiniz birkaç şey.
Pil tasarruf modu
Android 4.4 KitKat'ın stok sürümünü kullanan telefonlarda bulunmasa da, HTC One, Samsung Galaxy S5 gibi telefonlarda dahili pil tasarrufu modunu kullanabilirsiniz.
Menü isimleri üreticiden üreticiye değişebilmekle birlikte, bazı cihazlarda Ayarlar > Pil ayarları > Güç yolunu izleyerek Güç Tasarrufu modunu etkinleştirebilirsiniz.
Hangi uygulamaların daha çok kaynak tükettiğini görmek için Uygulama Kullanımı Listesi'ne göz atabilirsiniz.
Bağlanabilirlik yönetimi: Konum modu
Android'inizin pilinin çabuk tükenmesine neden olan bir başka etken, bağlantı işlevleridir. Örneğin GPS, farklı uygulamalara konum bilginizi sunmak için çalışırken pilinizi de tüketebilir.
Android 4.4'te ortaya çıkan konum modu ekranı, konum bilgilerinizin hangi doğrulukta belirleneceğini seçmenize izin veriyor. Buradan konum işlevini devre dışı bırakmanız da mümkün.
Wi-Fi bağlantısının bulunduğu yerlerde 3G yerine Wi-Fi'ı seçmeniz, pilden tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Ancak herkese açık ağlar güvenli olmayabileceğinden, banka işlemleri ve alışveriş gibi hassas işlemler yapmamaya dikkat edin. Mobil ağdan otomatik olarak Wi-Fi ağlarına geçmenizi sağlayan Trigger gibi bir uygulama, bu konuda size yardımcı olabilir.
Sürekli Wi-Fi tarama işlevini kapatın
Wi-Fi bağlantısına ihtiyacınız olmadığında onu kapatmanın yanı sıra, pil ömrünüze katkıda bulunacak bir başka kablosuz ağ ayarı var. Ayarlar > Wi-Fi > Gelişmiş altında gizlenen "Taramaya daima izin ver" seçeneği, konumunuzun uygulamalar, oyunlar ve Google Play tarafından yüksek doğrulukla belirlenmesini sağlıyor.
"Taramaya daima izin ver" seçeneğini devre dışı bırakarak pil ömrüne bir miktar katkıda bulunabilirsiniz, ancak Google Now'ı kullanıyorsanız, önerilerin isabeti düşecektir.
Google Now Launcher
Google Now'un sesli kontrol işlevi, "OK Google" dediğinizde cebinizi komutlarınızı dinler hale getiriyor. Dilerseniz bu işlevi devre dışı bırakmanız mümkün. Google Now'u açıp, menü düğmesine dokunup Ayarları açmanız, ardından "OK Google" Özel kelime algılama seçeneğini devre dışı bırakmanız mümkün.
Not: Google Now ve ses dinleme işlevi, Türkçe dilindeki Android'li cihazlarda varsayılan olarak kapalı bulunuyor.