Amazon kendi kuantum hesaplama hizmetini duyurdu

Güncelleme Tarihi:

Amazon kendi kuantum hesaplama hizmetini duyurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2019 10:48

Amazon Web Services (AWS) tarafından Las Vegas'ta gerçekleştirilen Re:Invent etkinliği kapsamında pek çok ürün ve çözüm duyuruldu. Bunlardan en dikkat çekenlerden biri hiç şüphesiz şirketin kendi kuantum hesaplama hizmeti oldu. Yerinde takip ettiğimiz etkinlikte duyurusu yapılan Braket isimli bu özel sistem, bilim insanlarının, araştırmacıların ve geliştiricilerin D-Wave, IonQ ve Rigetti gibi kuantum donanım sağlayıcılarının bilgisayarları ile deneme yapmalarını sağlayacak. Peki ama nasıl?

Haberin Devamı

Kuantum bilgisayarın üretimi ve faaliyete geçmesi hayli pahalı ve zorlu bir süreç. Amazon da bu durumun elbette farkında; ancak dünya devi bunun yerine ortaklık sağladığı işletmelerin simülasyon kuantum bilgisayarlarını kullanacak. İş ortakları için AWS, onlara başka türlü ulaşması zor olacak türden bir erişim sağlıyor.

Diğer bir deyişle Braket, bilim insanlarının ve geliştiricilerin kuantum donanım sağlayıcılarından gelen bilgisayarlarla tek bir yerde deney yapmaya başlamalarını sağlayan bir çözüm olarak önümüze çıkıyor. 

Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan AWS'nin iş ortaklarından Rigetti Computing'in kurucusu Chad Rigetti, AWS ile işbirliğine gitmelerinin daha geniş bir pazara erişim sağlamalarında önemli rol oynayacağını düşündüğünü kaydederken, gelişmekte olan sektörün de büyümesini hızlandırabileceklerini belirtti.

Haberin Devamı

Söz konusu işbirliği, iki yıldan bu yana olan Rigetti kuantum sistemlerine müşteri erişimini kayda değer oranda artırıyor. Kullanıcılar şimdiye dek, optimizasyon ve karmaşık sistemlerdeki uygulamaları geliştirmek ve 120 milyondan fazla programı çalıştırmak için Rigetti'nin geliştirdiği bu sistemlerinden faydalandı. Şirketin uygulama geliştirme ekibi finans, sigorta, eczacılık, savunma ve enerji alanlarında endüstri lideri kuruluşlar için simülasyon, optimizasyon ve makine öğrenmeye odaklı özel yazılım çözümleri geliştirmek için kuantum donanım platformlarında çalışıyor.

Amazon elbette bu alanda yalnız değil. Microsoft başta olmak üzere Google, IBM, Intel gibi dünya devleri de kuantum hesaplama üzerine ciddi yatırımlar yapıyor ve uzun bir süredir çalışmalarını artırarak sürdürüyor.

IBM ile işbirliği neticesinde Rigetti halihazırda kuantum bilgisayarlarına bulut erişimi sunarken, Google da bu durumdan geri kalmak istemiyor ve benzer şekilde bulut erişimi sağlama planlarına hız vermiş durumda.

Son olarak Amazon, AWS Kuantum Hesaplama Merkezi ve AWS  Kuantum  Çözümleri Laboratuarını da hayata geçiriyor ve bu konuda çalışmalar ilerleyen dönemlerde daha da artacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!