Güncelleme Tarihi:
Şu anda telefonlarımızda bulunan ekranlar çok fazla bir yeteneğe sahip değiller. Var olan bütün görevleri, resimleri bize aktarmak ve dokunarak verilen komutları donanıma aktarmaktan ibaret. Ancak gelecekte bu görevlere yenilerinin eklenmesi oldukça yüksek bir ihtimal olarak gözüküyor.
Polytechniqe Montreal araştırmacıları, dayanımı oldukça yüksek olan ve pek çok telefonda kullanılan Gorilla Glass'ın altında yer alabilen algılayıcılar geliştirdiler. Bu algılayıcılar, ekrana optik dalga izleri bırakıyor ve bu şekilde ışıktaki değişiklikler takip edilebiliyor. Bunun sonucu olarak da normalde kablo bağlantısı veya özelleşmiş algılayıcılara ihtiyaç duyacak olan telefon ekranı, bazı ek özellikler kazanabiliyor. Telefonun ışığı kullanarak sıcaklığını kontrol etmesi mümkün oluyor. Ya da üretici özel bir optik deseni ekrana kaydederek telefonun, ve buna bağlı olarak da içindeki bilginin, kopyalanmasının zorlaşmasının sağlanması mümkün bir hâle gelebiliyor.
Tabii ki daha "ince" avantajların bulunması da mümkün. Dalgaların içerisinden fotonlar dışında hiçbir şey geçmediğinden dolayı, bu izler tamamen görünmez olacaklar. Yani birden fazla optik rehberin ve buna bağlı olarak birden fazla algılayıcı grubunun görüntüyü etkilemeden ekrana işlenmesi mümkün olabilir. Böylelikle de "transparan teknolojinin" kapısı açılarak, pek çok farklı işlev ekrana yüklenebilir.
Her ne kadar bir Corning bilim adamı bu çalışmaya dahil olmuş olsa da, bu ışık algılayıcılarının Gorilla Glass'a eklenmesi gibi bir resmi plan bulunmamakta. Polytechniqe Montreal, bu teknolojinin gerçek ve satılan aletler olarak kullanımı üzerinde yoğunlaşmakta. Bu buluşun, önümüzdeki yıl içerisinde üretime hazır hale gelmesi bekleniyor. Teknoloji takımı, bitmiş olan donanımların içerisine algılayıcıları yerleştirebilecek firmalar arayışına girmiş durumda. Eğer teknolojiyi kullanmayı amaçlayan firmalar bulunursa, yakın zamanda elektronikleri de en az kendisi kadar "akıllı" olan telefonlar ile karşılaşabiliriz.