70 kişiyle “dünyanın” klavyesini üretiyorlar

Güncelleme Tarihi:

70 kişiyle “dünyanın” klavyesini üretiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2011 13:07

Flextronıcs Türkiye Genel Müdürü Onur Ülkü, Çorlu'daki Avrupa Serbest Bölgesi'nde üretim yapan Flextronıcs Türkiye'nin, Uzak Doğu ülkelerinden gelen klavyeleri, çeşitli dillerde harflendirerek kullanıma hazır hale getirdiğini belirtti.

Ülkü, yaptığı açıklamada, dünya genelinde 26 ayrı ülkede fabrikaları bulunan Flextronıcs'ın 200 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesine bağlı Velimeşe beldesindeki Avrupa Serbest Bölgesi'nde 7 bin 500 metre kare kapalı alan üzerine kurulu fabrikada faaliyet gösterdiklerini ifade eden Ülkü, şunları kaydetti.

“Uzak Doğu'dan boş olarak bizim fabrikamıza gelen bilgisayar klavyelerini, burada işliyoruz. Lazer yazı sistemimizle boş klavyelere İngilizce, Portekizce, İspanyolca, Arapça, Türkçe başta olmak üzere 18 ayrı dilde harflendiriyor ve kullanıma hazır hale getiriyoruz. Çift vardiyalı çalışma sistemimizde toplam 70 kişiyi de istihdam ediyoruz. Aylık 250 bin klavye baskısı yapabilecek kapasiteye ve istenilen her dilde klavye baskısı yapabilecek teknolojiye sahibiz.

Lazerli klavye baskı sistemimizin şu anki altlık üretim kapasitesi 250 bin adet. Bu sayıyı istersek yükseltebiliriz. Ancak, şu anda talebe göre üretim yaptığımız için, aylık üretimimiz 100 bin adetle sınırlı. Bunun yanında, istenilen her türlü baskıyı da aynı sistemde yapabiliyoruz. Mesela, klavye ve mause üzerine istenilen isim, takım, renk, ve benzeri istenilen her şeyi basabiliyoruz. Bunların yanında müşterilerimiz için Ar-Ge çalışması da yapıyor ve değişik çalışmaları kendileriyle paylaşıyoruz.”

“HP ve Foxconn'a lojistik destek sağlıyoruz”

Klavye baskı sisteminin haricinde Hewlett Packard (HP) ve Foxconn'a da lojistik destek veren bir kurum olduklarını belirten Ülkü, “HP, Türkiye'de yatırım ve üretim yapma kararını iki yıl önce verdi. ASB içinde konuşlanan Foxconn isimli firma HP'ye masa üzeri bilgisayar üretim yaparken, biz de kendilerine lojistik olarak destekçi konumunda çalışmalarımıza başladık. Kısa bir süre çalışmalarımızı ASB kurucu ve işleticisinden kiraladığımız binada faaliyet gösterdik ve daha sonra kendi binamıza geçtik. Burada, HP'ye bilgisayar üretimi yapan Foxconn'a, parça, malzeme, tedarik ve depolama hizmetleri veriyoruz” diye konuştu.

“Dünya genelinde üç firma arasındayız”

Dünya genelinde geniş bir yapılanmalarının olduğunu söyleyen Ülkü, Flextronıcs'in dünya teknoloji sektörüne yönelik hizmet sağlayan üç firma arasında yer aldığını kaydetti.

Elektronik cihazlara yönelik hizmetlerinin de bulunduğunu belirten Ülkü, şöyle devam etti: “Biz, dünya genelinde bu sektörde faaliyet gösteren üç firmadan biriyiz. Burada, yaptığımız lojistik destek ve lazer baskı haricinde, elektronik cihazların test ve analizlerini de yapıp ilgili kuruma bildiriyoruz. Orta dönemde bu cihazların tespit ettiğimiz arıza ve benzeri sorunlarını bakım ve tamir hizmetleriyle birleştireceğiz. Şimdi bunun alt yapısını hazırlıyoruz.

İşletmemiz, elektrik enerjisiyle çalışıyor. Türkiye'deki enerji maliyetleri elektrik ve doğal gaz, diğer ülkelerde üretim yapan fabrikalarımızın kullandığı enerji birim fiyatlarına göre daha yüksek. Türk halkı, teknolojiyi Avrupa ve batı ülkelerinde yaşayan halka göre çok daha yakından takip ediyor. Bunu, herkeste bir kaç tane ve özellikle en son çıkan son model cep telefonları ve benzeri elektronik cihazların kullanılmasından anlıyoruz. Biz de Türkiye iç pazarında teknolojiyi halka sunmak için çalışmalarımızı sürüdürüyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!