Güncelleme Tarihi:
“Daha yaşlı ve daha tecrübeli? 55 üstü insanların internetteki güvenliklerine genel bir bakış” adlı araştırmanın sonuçları, bu yaş grubundaki kişilerin internette güvenli olmayan şekillerde var olduklarını ve genelde dolandırıcılık kurbanı olduklarını gösteriyor.
Sonuçlar endişe verici, çünkü dünyadaki 12,546 internet kullanıcısının katıldığı araştırma, eski jenerasyonun siber suçlular için aslında oldukça çekici hedefler olduğunu öne sürüyor. İnternetteyken pek çok 55 yaş üstü insan, kendilerini ve önem verdikleri şeyleri siber suçlulardan düzgün bir şekilde korumadan alışveriş yapıyor, banka işlemleri gerçekleştiriyor ve sevdikleriyle iletişime geçiyor.
Bu yaş grubunun bilgisayarlarına güvenlik yazılımları yüklemelerinin daha muhtemel olmasına ragmen, aynısını mübil cihazlarda daha az yapmaya meyilliler ve internette güvenli kalabilmek için alışkanlıklarını daha az değiştiriyorlar. Örneğin, diğer yaş gruplarına göre sosyal medyada ve tarayıcılarında yüksek güvenlik ayarlarını daha az kullanıyorlar (%38’e karşılık %30). Ayrıca cihazlarla birlikte gelen ‘cihazımı bul’ gibi güvenlik özelliklerini ve VPN’i daha az kullanıyorlar. Oran tüm yaşlardaki kullanıcılarda sırayla %42 ve %16 iken, bu yaş grubunda %28 ve %10.
Eski jenerasyon internet hayatlarının pek çok alanında kullanıyor ve böylece önlem almadan internete girdikçe siber suçlular için açık verme ihtimallerini artırıyorlar.
55 yaş üstü kişilerin %94’ü düzenli olarak e-posta kullanıyor yani interneti başkalarıyla iletişime geçmek için kullanıyorlar. Aynı zamanda günlük işleri halletmek için de internete giriyorlar. Bu yaş grubu internette finansal işlemler gerçekleştirmeye daha çok meyilli. 55 yaş üstü kişilerin %90’ından fazlası internette bankacılık işlemleri gerçekleştiriyor. Tüm yaş grupları incelendiğinde bu oran ortalama %84.
Yine de tüm bunlara ragmen 55 yaş üstü kişilerin yalnızca yarısı (%49) internette alışveriş yaparken güvenliklerini önemsiyor ve çoğunluğu (%86) sibersuçlular için hedef olduklarını düşünmüyor. Endişe verici olan bir başka nokta ise, bu kişilerin 4’te 1’I (%40) herkese açık etki alanlarında (domain) finansal bilgiler paylaşarak kendilerini riske atıyor. Oran diğer yaş gruplarında %15.
İnternetle fazla haşır neşir olmamaları, 55 yaş üstü kişilerin internet dünyasının tehlikelerine daha az hazırlıklı olmalarına sebep oluyor. Bunun sonucunda bu jenerasyon, siber suçluların kurbanı oluyor. Rapora göre genel internet kullanıcılarının %20’si daha yaşlı olan akrabalarının kötü amaçlı yazılımla karşı karşıya kaldığını ve %14’ü de sahte ödül çekilişlerine kandıklarını söylüyor. Ek olarak %13’ü daha yaşlı akrabalarının internette kendileri ile ilgili çok fazla kişisel bilgi paylaştıklarını ve %12’si de bu akrabalarının online sahtekarlık kurbanı olduğunu, uygun olmayan/cinsel içerik gördüpünü veya tehlikeli yabancılarla konuştuğunu belirtiyor.
Tüketici İşleri Başkanı Andrei Mochola konuyla ilgili: “Bir açıdan bu kadar çok 55 yaş üstü lişinin internet alışveriş, banka işlemleri ve sevdikleriyle iletişim için kullandıklarını görmek harika. Rapor gösteriyor ki bu kuşak internet çağını Kabul ediyor ve bununla gelen her fırsatı kucaklıyor. Fakat diğer taraftan 55 yaş üstü kişilerin internette kendilerini korumak için yeterince uğraşmadıkları ortada. Endişe verici olan şey siber suçluların hedefleri arasında olduklarına bile inanmıyor oluşları ancak bu şekilde kendilerini tekrar tekrar tehlikeye sokuyorlar,” yorumunda bulundu.
“Kaspersky Lab olarak biz daha yaşlı olan internet kullanıcılarını internette karşılaştıkları tehlikelerin daha fazla farkında olmaları ve siber hayatı daha yakından tanımaları konusunda teşvik ediyoruz. Aynı zamanda daha genç olan internet kullanıcılarını da daha yaşlı akrabaları ve arkadaşlarına siber suçluların yarattığı gerçek tehditlere karşı kendilerini daha iyi korumaları konusunda yardımcı olmaları için teşvik ediyoruz. İnternette uyanık olmak ve güvenilir güvenlik çözümleri yükleyerek internete erişim için kullanılan tüm cihazlarda yüksek güvenlik ayarları kullanıldığından emin olmak mutlu ve sağlıkli bir internet hayatı sağlayacaktır,” diyerek sözlerini bitirdi.