Güncelleme Tarihi:
3G, 2001 yılında Japonya’da kullanılmaya başlandı ancak ülkemize bir hayli rötarlı olarak 2009 yılında geldi. Üçüncü nesil mobil bağlantı teknolojisiyle, Türkiye’nin dünya standartlarındaki mobil gelişim sürecide başlamış oldu.
Scroll.com.tr'nin haberine göre Türk mobil kullanıcılar 3G’nin ülkemize gelmesiyle birlikte, mobil interneti çok daha fazla ve verimli kullanmaya başladı. 3G ile yaşanan en büyük yenilik ise kullanıcı trafiğinin sesten dataya evrilmesi oldu. Yani artık kullanıcılar mobil cihazlarıyla telefon görüşmesi yapmaktan çok, internet üzerinden işlemler yapmaya ve iletişim kurmaya başladılar.
Ülkemiz henüz 3G’nin 2. yaşını kutlarken, Türkiye’de faaliyet gösteren bazı firmalar 4G çalışmalarına başladı. Turkcell’in başı çektiği 4G çalışmalarında henüz test aşamasında olan ülkemiz, 3G’de olduğu gibi yine geç kalsa da, bu sefer teknolojinin ülkemize gelmesinde 8 senelik bir gecikmenin yaşanmayacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Türkiye’de henüz yalnızca Turkcell 4G’nin ilk çalışmalarına başlamışken, dünyada 19 farklı ülkede 31 ticari 4G ağı bulunuyor. Peki Türkiye’nin de kıyısından köşesinden yakaladığı 4G nedir, ne işimize yarayacak ve neyi değiştirecek?.
Nedir bu 4G dedikleri?
4G genel olarak 3G’nin özelliklerini geliştirecek olan yeni nesil bir bağlantı teknolojisi olarak tanımlanabilir. Aslına bakılırsa 3G ile 4G arasında kullanıcı tarafında hız hariç pek de bir fark yaşanmayacak. 4G, kullanıcılara son derece hızlı mobil data trafiği sağlayacak.
Dünyanın ilk 4G testi Verizon tarafından 2009 yılında gerçekleştirildi. Boston ve Seattle arasında gerçekleştirilen testte; video, dosya indirme ve yükleme, internette gezinti, ses transferi, VoIP görüşmeler denendi. Günümüzde ise ABD’de birkaç cihazla 4G teknolojisi başlatılmış durumda.
LTE ve WiMAX arasındaki farkın ne olduğunu biliyor musunuz?
4G ne işimize yarayacak?
Olayı son kullanıcı bazına indirgediğimizde, 4G’nin mobil cihazlarda ADSL hızının yakalanmasını sağlayacağını söyleyebiliriz. Ayrıca altyapı yeterliliği ve kullanıcı sayısının artışı nedeniyle, bağlantı ücretleri düşecek. Dolayısıyla bu da, 4G ile sürekli mobil cihazımızla internete bağlı kalabileceğimiz anlamına geliyor.
4G’nin aktarım hızı, bir önceki bağlantı standartları olan 2G ve 3G’den oldukça fazla. 2G ile yani hala akıllı telefonlarımızda bulunan Edge ile 50 ile 80 Kbps arasında değişen bir hıza sahipken, bu değer 3G’de 1.4 Mbps’e kadar çıktı.
2G ile 3G arasındaki uçurum göz kamaştırıcı ancak 4G bize çok daha iyisini vadediyor. Ülkemiz ADSL kullanıcılarının çoğunun hala 1 Mbps internet bağlantısına sahip olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, 4G’nin sunacağı 100 Mbps’e kadar ulaşan bağlantı hızının devrim niteliğinde olacağı aşikar.
Yüksek aktarım hızlarıyla mobil internet deneyimi yaşamamıza olanak tanıyacak olan 4G; iş dünyasındaki birçok sürecin mobil cihazlara odaklanmasını ve her mobil kullanıcının bilgisayara ihtiyaç duymayacak imkanlara sahip olmasını sağlayacak.