3G için 35 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

3G için 35 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2008 10:34

Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) altyapısı için gereken “radyolink” teknolojisini yerli kaynaklarla ve uluslararası standartlarda geliştirdi.

Haberin Devamı

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) RF Sistemleri Laboratuvarı Başuzman Araştırmacılarından Feyzullah Yayıl,
TÜBİTAK'ın, 3G uygulamaları için geliştirdiği saniyede 155 Mbit hızla veri iletebilen Synchronous Digital Hierarchy (SDH) radyolink (RL) cihazını tanıttı.

Türkiye'de ilk RL sisteminin İzmir ile Atina arasında 1959'da çalışmaya başladığını anlatan Yayıl, bundan sonraki RL cihazlarının Türkiye'ye gelmesiyle 20-30 metre aralıklarla kurulmuş direkler üzerindeki havai hatlarla sağlanan haberleşmenin, daha sonra ucuz, güvenli, kaliteli, doğanın olumsuz şartlarından etkilenmeyen RL'ler üzerinden sağlanmaya başlandı.

Türkiye'de bugüne kadar kullanılan RL'lerin büyük çoğunluğunun yurt dışından temin edildiğini söyleyen Yayıl, Telekomünikasyon Kurumunun Türkiye'deki telekomünikasyon altyapılarında kullanılan RL cihazlarının yerli olanaklarla tasarım ve üretiminin desteklenmesi amacıyla geçen yıl başlattığı çalışmada, TÜBİTAK UEKAE'nın tasarım görevini üstlendiğini ifade etti.

İhalesi 28 Kasımda yapılacak görüntülü iletişim altyapısı için geliştirdikleri RL teknolojisinin milli özelliklerde olmasının Türkiye için büyük katma değer yaratacağını vurgulayan Yayıl, şöyle devam etti:

“Daha önceki GSM altyapılarımızda milli olarak, grubumuz tarafından tasarlanmış düşük hızlardaki sayısal radyolink cihazlarından az miktarlarda kullanıldı. Türkiye genelinde düşünülürse büyük çoğunluğu yurt dışından temin edildiği için paralar ülke dışına gitti. Bu yüksek teknoloji, bir sanayi kuruluşu tarafından da seri olarak üretilirse, büyük bir katma değer yaratılacak.”

Cihazın tüm teknik özelliklerinin gelecek Nisan ayında üretime geçer hale geleceğini bildiren Yayıl, üretimi TÜBİTAK'ın yapmayacağını, Türkiye'deki herhangi bir firmanın bu teknolojiyi kullanarak cihazı üretebileceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!