Güncelleme Tarihi:
6. Karadeniz ve Hazar Düzenleyici Konferansı ' Sayısal Kentlere Dönüşüm: Sabit ve Mobil Genişband Deneyimler,Eğilimler' ana temasıyla başladı. Toplantıya Ulaştırma Bakanı Habip Soluk, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner ve 20 ülkeden iletişim ve haberleşme kurumu temsilcileri katıldı.
" ICT SEKTÖRÜNDE BİR SİNERJİ YARATMAMIZ MÜMKÜNDÜR "
Ulaştırma Bakanı Habip Soluk da konferansta bir konuşma yaptı. Soluk, " Türkiye'de ICT sektörü büyümüş istihdama devam etmiştir. Biz dünyayı kasıp kavuran krize rağmen yatırıma devam sloganıyla ulaşım ve iletişimde hiçbir kısıtlamaya gitmedik. ICT sektöründe bir sinerji yaratmamız mümkündür. ICT sektörü sunduğu yeni bir yaşam şekli yeni ekonomiye etkisini artırırken, ülkemizin bundan alabilidiğince, çok yararlanmasını istemekteyiz." diye konuştu.
" TÜRKİYE 258 DAKİKAYLA AVRUPA'DA EN ÇOK KONUŞAN ÜLKE "
Konferansın açılışında konuşan BTK Başkanı Tayfun Acarer, önemli rakamlar verdi. Acarer, " Bu sektörede çalışan kişi sayısı 40 binin üzerinde. Şu an dünyada 5 milyonun üzerinde sabit ve mobil abone var; internet kullanıcı sayısı da 2 milyarı aştı. Bu sektör yaşantımıza öyle bir girdi ki şu anda dünyada internette online kalma süreci haftada 19 saat. Normal çalışmamız gereken sürenin yarısını online olarak geçiriyoruz. Dünyada konuşma süresi de artıyor. 2010 yılı verilerine göre Türkiye Avrupa'da en çok konuşan ülkeydi 218 dakikayla. Üç aylık verilere göre, Türkiye 258 dakika konuşuyor ayda. Geçen seneki rakamlar dikkate alındığında, şu anda Türkiye Avrupa'da en çok konuşan ülke." dedi.
" 3G ABONE SAYISI 2G ABONE SAYISINA EŞİTLENECEK "
Acarer, " Türkiye geçen yıl yüzde 8.9 büyüdü. Dünyada üçüncü ya da dördüncü hızlı gelişen ülke. Geniş banttaki gelişim oranı 2009 'da yüzde 29'du. 2010' da yüzde 26. Bu dünya genelinde de olduça yüksek. Yani kendi ülkemiz için bakarsak yüzde 9' un 3 katı bir hızla gelişmiş ülkemiz. 2012 yılında dünyadaki smart telefon sayısı toplam bilgisayar sayısına eşit olacak. Elimizdeki telefonlar mobil bilgisayar haline gelecek. Çok yeni tarifeler var. Bu rekabet içinde tarifeler de ortaya çıkıyor. 3G abonesi sayısı hızla artıyor; inanıyorum ki 3G abone sayısı 2G abone sayısına eşitlenecek. " dedi. Rekabetin sektör için iyi olduğunu söyleyen Acarer, "Rekabet iyi birşey diyoruz ama aşırı rekabet sektördeki firmalara zarar verebiliyor. Rekabetin alt ve üst sınırlarını da belirlememiz gerekir diye düşünüyorum. " şeklinde konuştu.
ACARER: YURTDIŞINDAYKEN, GELEN TELEFONLARA GÖRE CEVAP VERİYORUM
Konuşmasında siber güvenlik kavramına da değinen Acarer, " Siber güvenlik çok ciddi bir tehdit. Zombi bilgisayarlar ve tabi ki siber saldırılar. Bunşları ICT sektörünün karşılacağı en büyük sorunlar olarak görüyoruz. Biz kurumlarla tatbikatlar yaptık 40 civarında kuruluşun katılmıyla bunun artarak devam etmesi hatta ülkeler arasında işbirliğinin yapılmasının zorunlu olduğunu düşünüyorum. " dedi. Acacer, " Bu arada tüm ülkelerde subjektif ve ekonomik çıkara dayalı yaklaşımlar bu sektörün gelişimine etki ediyor. Bizim bu konuda objektif ihtiyaçları karşılayacak şekilde konulara yaklaşmamız gerekir." dedi. Konuşmasının sonunda roaming ( uluslararası dolaşım ) fiyatlarına da değinen Acarer, " Roaming fiyatları çok yüksek. Ben yurtdışındayken, gelen telefonlara göre cevap veriyorum ya da cevaplamıyorum. Onun dışında, arayana göre, cevaplıyorum ya da cevaplamıyorum. Tabii sayın bakan ararsa cevaplıyorum ya da eşinden gelen telefon olursa cevaplıyorum. Roaming fiyatlarını gözden geçirmemiz gerekiyor. Vatandaşımızın bu sıkıntısınan kurtulması lazım. rahat rahat konuşması lazım." şeklinde konuştu. Konferansa katılan KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner bilgi ve iletişimin önemine değindi.BTK B