Güncelleme Tarihi:
Detaylara geçmeden önce ‘’ransomware’’ nedir? Kısaca özetleyelim. Bazı programlarla birlikte bilgisayarımıza gelen bu virüs tipi kullanıcıları Windows dosyalarını silmekle tehdit ediyor. Ardından bu tehdidi geri çekmek için ödeme yapılmasını bekliyor. Kısaca; bu virüs tipi için tam olarak fidye odaklı çalışıyor diyebiliriz.
Yeni yılın ilk fidye virüsü olarak karşımıza çıkan ‘Ransom32’de bu virüs türünün en tehlikelilerinden. Bu yazılım JavaScript ile yazıldığı için bugüne kadar MacOs, Windows ve Linux işletim sistemli bilgisayarlara bulaşabilen ilk fidye virüsü olma özelliğini de taşıyor.
Hacker’lar tarafından kolaylıkla bilgisayarlarımıza yüklenebilen Ransom32, bilgisayarlardaki dosyaları sonsuza kadar silmekle tehdit ettiği gibi bu tehdidi ortadan kaldırmak için Bitcoin üzerinden ödeme yapılmasını istiyor. Bu fidye yazılımının kolay bir arayüzü bulunuyor. Bu sayede fidye yazılımları konusunda uzman olmayan kişiler bile kendi fidye yazılımlarını kolaylıkla oluşturabiliyor.
Peki; Fidye yazılımlarına karşı nasıl önlem alabiliriz?
‘ransomware’ olarak adlandırılan fidye yazılımları yüzünden mağdur olmak istemiyorsanız; size nasıl önlem alabileceğinizi kısaca açıklayalım.
Güvenlik Seviyenizi arttırmalısınız
Bu virüs türleri (ransom32 gibi fidye yazılımları) bilgisayarımıza genel olarak e-posta ekleri veya ne içerdiği belli olmayan linkler üzerinden bulaşıyor. Bu nedenle tanımadığınız kişi ya da kurumlardan gelen e-postalardaki eklere karşı daha dikkatli olmalısınız. Bunun yanında indirdiğiniz dosyaları da güncel olan antivirüs veya anti-malware yazılımları ile taramanız faydanıza olacaktır.