2014 yılında 23 bin 558 internet sitesi kapatıldı

Güncelleme Tarihi:

2014 yılında 23 bin 558 internet sitesi kapatıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2015 00:03

Önceki gün Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal paylaşım sitelerinin yanı sıra birçok haber sitesini kapsayan içerik engelleme olayından sonra gözler internetteki yasak içeriklere çevrildi. Engelliweb.com’da yer alan istatistiklere göre geçtiğimiz yıl Türkiye’de erişime engellenen web sitesi sayısı yüzde 44 artışla rekor kırdı. Bu verilere göre 2014 yılında Türkiye’de 23 bin 558 web sitesine erişim engellendi.

Haberin Devamı

2013 yılına göre bu rakam 7 bin 218 artış gösterdi. 2015 yılı ilk çeyreğinde ise erişime engellenen internet sitesi sayısı 5 bin 372 olarak açıklandı. Artışta geçtiğimiz yıl şubat ayında yürürlüğe giren internetteki içeriklere yönelik düzenlemeyi kapsayan yeni 5651 sayılı kanun etkili oldu. Bu kanun ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) mahkeme kararı olmadan internet sitelerini engelleyebilmeye başlamıştı.

TİB ENGELLİYOR

Türkiye’de bugüne kadar toplamda erişime engellenen internet sitesi sayısı ise 70 bin 856’ya ulaştı. Bu erişim engellerinin büyük çoğunluğu TİB tarafından yapılmış durumda. Paylaşılan bilgilere göre 66 bin 244 internet sitesi direkt olarak TİB tarafından engellendi. Mahkeme veya savcılık kararı alınarak erişime engellenen sitelerin sayısı 2 bin 84 olarak açıklanırken erişim engeli kaldırılanların sayısı ise 1296 oldu. Bunun yanı sıra YouTube, erişim engellemelerinden en çok darbe yiyen internet sitesi olarak verilerde yer alıyor. Buna göre şu anda kadar 584 YouTube videosunun erişime engellendiği görülüyor.

Haberin Devamı

AB'DEN YASAK TEPKİSİ
Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye’de sosyal medyaya yönelik yasaklara tepki göstererek bu adımın sıkça dile getirilen endişeleri haklı çıkardığını vurguladı. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Sözcüsü Maja Kocijancic, “Sosyal medyaya yönelik toptan yasaklama çok ciddi bir sorun. Bu adım, mevcut Türk yasal düzenlemeleri kapsamında orantısız kısıtlamaların kullanımına yönelik defalarca tekrarlanan endişelerimizi teyit ediyor” dedi. Kocijancic, ifade ve basın özgürlüğü konusunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesiyle ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadıyla uyumlu daha iyi bir ortam yaratama çağrısını yinelediklerini söyledi. Yasakların devreye sokulmasına gerekçe olarak gösterilen Savcı Mehmet Selim Kiraz’a yönelik terör saldırısına da değinen Kocijancic, geçen hafta gerçekleştirilen saldırıdan şoke olduklarını belirterek, “Bu tür şiddet eylemlerini güçlü şekilde kınıyoruz. Bunlar hiçbir koşulda adaleti sağlama ya da siyasi amaçları gerçekleştirmede bir vasıta olarak değerlendirilemez” ifadelerini kullandı. (Güven ÖZALP / BRÜKSEL)

2014 yılında 23 bin 558 internet sitesi kapatıldı
ESB’DEN FLAŞ İNTERNET YASAĞI AÇIKLAMASI



NEW YORK TIMES: BİZ DE YAYINLADIK


AMERİKAN New York Times gazetesi, Türkiye’de tartışmaya konu olan savcı fotoğrafını kendilerinin de yayınladığını belirterek “Basın özgürlüğü geleneği olan başka bir ülkede, bu fotoğrafın yayınlanmasının etiği tartışılabilirdi. Ama Türkiye’de hükümette hoşnutsuzluk yaratan ifadeye karşı müdahaleyi yoğunlaştırdı, yetkililerin sert tepkisi, Türkiye’de devlet ile basın arasındaki uzun süreli mücadelede yeni bir sayfa oldu” dedi. İsveç eski Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise Twitter’da, “Türkiye, savcılara Twitter, Facebook ve YouTube’u kapatma yetkisi vererek kendisine zarar veriyor. Tek kelimeyle aptalca.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!