16.305 ihbar yapıldı

Güncelleme Tarihi:

16.305 ihbar yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2008 11:46

İnternette sansür gündemden düşmüyor. Telekomünikasyon Başkanlığı kaç ihbar aldı, kaç site erişime kapatıldı?

Haberin Devamı

Başbakanlığa bağlı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na girilen internet sitelerinin sakıncalı olduğu gerekçesiyle 16 bin 305 ihbar geldi ve 310 internet sitesine erişim engellendi. İhbarlarda ilk sırayı 9 bin 625 şikâyetle müstehcenlik aldı ve 422’si re’sen 38’i de yargı kararıyla toplam 460 site erişime engellendi. Çocukların cinsel istismarına neden olduğu gerekçesiyle 1787 ihbarda bulunuldu ve bunun sonucunda 499’u re’sen 5’i de yargı kararıyla olmak üzere toplam 504 site de kapatıldı.

 

Gündemi en çok meşgul eden yasaksa Youtube’un kapatılmasıydı. Geçtiğimiz Mayıs ayından buyana kapalı olan Youtube, kapatmaya sebep olan içeri tüm sunucularından kaldırmadığı için hala erişime kapalı. Youtube ise yaptığı açıklamada “bir ülkenin kanunların getirdiği hükümlülükten dolayı, tüm dünyadaki kullanıcılara sansür uygulayamayacaklarını, istenirse yasaklı içeriği filtreleyerek Türkiye’de gösteriminin engellenebileceğini” belirtti. Fakat bu öneride Türk makamlar tarafından kabul görmedi.  

 

Haberin Devamı

 Blogger isimli blog sitesi ise 24 Ekim 2008’de erişime kapandı. Fakat ertesi gün yasaklı içeriği sunucularından kaldırdığı için yayına açıldı.

 

GÜNLÜK HAYATTA SUÇ OLAN İNTERNETTE DE SUÇTUR

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün “www.rsf.org” internet sitesinde yer alan “İnternet Düşmanları” raporuna göre ise, bazı ülkelerde, internetin tüm trafiği izlenerek, ilgili yayına erişimi yayın gerçekleşmeden önce engelleniyor, diğer bir deyişle sansür uygulanıyor.

Türkiye, ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Hollanda, İtalya ve Danimarka ise “Makul Düzeyde Filtreleme Yapan Ülkeler” listesinde bulunuyor.

Çin, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye, Kuzey Kore, çeşitli sebeplerle internet trafik çıkışı üzerinden hukuki değerlendirme olmaksızın filtreleme yapıyor.

Avrupalı devletler ise belirli suçların işlenmesi halinde erişimi engelliyor. Bazı Avrupa ülkeleri, internet konusunda özel düzenleme yapmak yerine “Günlük hayatta suç olan internette de suçtur” ilkesiyle hareket ederek, tedbir almadan internette işlenen suçlarla mücadele etmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: BİRBİRİNDEN ETKİLEYİCİ 100 FOTOĞRAF HARİKASI

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!