Teknoloji efsanesi ve Irak

BELKİ yörüngeye girişte bir açı hatası, belki de aralarında eski Uzay Güvenliği Komisyonu Başkanı Richard Bloomberg'in de bulunduğu bazı uzmanların ileri sürdüğü gibi, göz göre göre ihmal.

Nedeni ne olursa olsun, Columbia uzay mekiğinin parçalanması Amerikan teknoloji efsanesine ağır darbe.

Dünya kamuoyu yakın bir gelecekte, hafta sonu tatillerinde uzay mekiği seyahatleri planlayabileceği hayallerine kapılmışken, her şey altüst oldu.

Tanınmış İtalyan düşünür ve gazeteci Eugenio Scalfari'nin, dün La Repubblica Gazetesi'nde yayınlanan makalesinde bu noktanın altını çiziyor, ‘‘Mekiğin patlaması, imparatorluğun teknolojik güvenliğini sarstı. Dünden itibaren yeni bir güvensizlik içine girdik’’ diyor.

Efsaneler, en şişkin olduğu dönemlerde kazalar ya da saldırılarla birer birer parçalanıyor.

Terörün, akıl almaz boyutlara ulaşabileceğinin kanıtı olan 11 Eylül, sadece CIA'nin değil, dünyanın üne sahip diğer istihbarat örgütleriyle ilgili efsaneleri de sarmamış mıydı?

Feci kazanın, Irak'a karşı yeni bir savaş senaryosunun ortaya atıldığı bir gün meydana gelmesi de, ‘‘en az insani zarar ile savaş’’ teknolojisi masallarını torpilliyor.

İnsanlığa hizmet için gönüllü olan yedi astronotun hücreleri atmosferde dolaşıyor. Eğer bu uçuşla ilgili deneyimlerini bize ulaştırabilselerdi belki başka şeyler de söylerlerdi, ama 28'inci misyonu ile Columbia, her şeyden önce efsanelere dikkat çekiyor.

* * *

IRAK
ile ilgili son savaş senaryosuna göre, ilk 48 saatte 3 bin bomba yağdırılacak Irak'a.

Hava harekatı ile birlikte kara harekatı da başlayacak. Kuveyt'ten gelecek birlikler, Fao yarımadasını ele geçirerek güneydeki petrol kuyularını koruyacak.

Türkiye'den ise ‘‘dijital’’ güçler girecek Irak'a.

‘‘Haberleşme ve hedef belirlemede en ileri dijital sistemle donatılmış olan’’ (senaryoda böyle yazıyor) bu birlikler Musul-Kerkük'e sahip çıkmanın yanı sıra Saddam Hüseyin'in saraylarını bombalayacak hava kuvvetlerine yardımcı olacaklar.

48 saatte üç bin bomba yağacak ama halka zarar gelmeyecek. Çünkü, -yine senaryoda belirtildiğine göre- Amerikan ordusu 1991'e göre on kat daha ileri teknolojik seviyeye ulaşmış durumda .İnsanın içini rahatlatacak açıklamalar mı bunlar? Değil. Ama nasıl ki, uzay mekiğinin kalkış anında meydana gelen kaza uçuş programını erteletemediyse, insanların, hayvanların, tabiatın zarar göreceği, acıların, istikrarsızlıkların artacağı uyarıları da savaş sürecini durdurabilecek gibi değil.

* * *

OYSA
eğer amaç, Irak'ı kitle imha silahlarından arındırmak ise eski ABD Başkanı Jimmy Carter'ın, savaşsız sonuç alacak bir önerisi var.

Carter, 31 Ocak 2003 tarihinde Bush Yönetimi'ne yaptığı çağrıda, silah denetçilerinin bugüne kadar Saddam'ı silahsızlandırmada belli bir başarı elde ettiğine değiniyor ve savaşmak yerine silah denetçileri heyetinin genişletilerek ve devamlılığı sağlanarak, BM Güvenlik Konseyi'nin, sonuç alındığından emin olacağı tarihe kadar Irak'ta kalmalarını öneriyor. ‘‘Bu yolla Irak'ın BM kararlarına uyması konusunda kesin sonuç alınır. Askeri ve sivil kayıplar önlenebilir, dünya çapında destek sağlanabilir ve ABD gerçek tehdide, uluslar arası terörizme karşı mücadelede liderliğini yeniden kazanır’’ diyor.

Eski ABD Başkanı bile, insana zarar vermeyen savaş ve teknoloji efsanelerini ciddiye almıyor.
Yazarın Tüm Yazıları