Teknoloji

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2002 00:15

Üç tekerlek ile 160 km

İlk görenlerin ''Zenginler için oyuncak'' olarak değerlendirdikleri Merlin Roadster, aslında, son derece ekonomik, kullanışlı ve sevimli bir kent içi aracı. Saatte 160 kilometre hıza çıkabilen bu üç tekerlekli araç, bir galon (3.785 litre) benzin ile 100 kilometre yapabiliyor. Otoyolda giderken 88 kübik inç'lik V-ikiz motoru ile Merlin, hafife alınmaması gerektiğini fiilen kanıtlıyor.

Fiyatı 23.900 dolar.

Bilgi için: www.corbinmotors.com

80 CD bir MP3'te

Apple bilgisayar şirketinin ilk MP3 çalıcısı olarak piyasalarda epey sükse yapan iPod, 5 GB müzik depolayabiliyor. 1.000 dolayında parçaya eşit olan bu kapasite, ünlü Mac Classic'in 40 MB'lık sabit diskinin depolayabileceği veriden 125 kez daha büyük. 185 gram ağırlığında, 6.3 cm x 10 cm boyutlarındaki iPod, ayrıca Firewire güvenlik sistemine sahip. Yeniden doldurulabilir pilleri 10 saatlik sürekli müzik dinlemenize imkan tanıyor.

Fiyatı 399 dolar.

Bilgi için: www.apple.com

Dijital fotoğraflar TV ekranında

Dijital kameranız ile çektiğiniz fotoğrafları artık oturma odanızda, TV ekranından izleyebileceksiniz. Sampo'nun DVE-631CF adını verdiği DVD'sinin içinde Compact Flash girişi bulunuyor. Dijital kameranızdan çıkarttığınız kartı buraya yerleştirin ve görüntüleri TV'nizden izleyin.

Fiyatı 250 dolar. Bilgi için: www.sampoamericas.com

Yaşam kurtaran pijama

Her yıl yalnızca ABD'de 2.500 çocuk Ani Çocuk Ölümü Sendromu veya İngilizce kısaltmasıyla SIDS nedeniyle ölüyor. Özellikle erken doğan çocuklar için büyük bir risk oluşturan bu hastalık, artık anababalar için kabus oluşturmayacak. Belçika'daki Verhaert adındaki şirketin geliştirdiği bir pijama, göğüs bölgesine yerleştirilen 5 sensor yardımıyla uyuyan bebeğin kalp ve solunum ritmini ölçüyor. Bu ölçümlerde ortaya çıkan en ufak bir değişiklik, alarmı tetikliyor.

Bilgi için: www.verhaert.com

Dünyanın en ince dizüstüsü

Toshiba'nın Portege 2000’i, tasarım konusunda rakip tanımıyor. Yaklaşık 2 santim kalınlığında, 1.3 kilo ağırlığındaki dizüstü bilgisayarı, tasarımının yanısıra başka özellikleriyle de öne çıkıyor. 20GB sabit sürücüsü, normal boyutlarındaki klavyesi ve içindeki Ethernet ve WiFi kablosuz erişimi ile zamanının çoğunu yollarda geçirenler için düşünülmüş.

Fiyatı henüz tespit edilmemiş.

Bilgi için:www.toshiba.com

Seksi depolama

Dijital depolama işleminin sıkıcı olduğunu kim söylemiş. Bu yıl Zip diskinin yaratıcısı olan Iomega, terim yerindeyse seksi bir disk sistemi geliştirdi. PDA görünümündeki Peerless, bir baz istasyonundan yararlanark PC'ye USB veya Firewire üzerinden bağlanıyor. Bu şekilde 10 ya da 20 gigabaytlık kartujları baz istasyonuna yerleştiriyorsunuz.

Fiyatı 10 GB'lık versiyonu için 330 dolar,

20 GB'lık versiyonu için 400 dolar.

Bilgi için: www.iomega.com

Kulakları tıkamayan kulaklık

Gürültülü mekanlarda çalışmak kulaklarda kalıcı sağırlığa yol açabilir. Ancak pek çok çalışan, çevredeki sesleri duyamadıkları için tıkaç kullanmak istemez. Over & Out isimli şirket, kulakları aşırı gürültüden korurken, normal tonlardaki sesleri kesmeyen bir kulaklık geliştirerek bu soruna kalıcı bir çözüm üretti. Bu kulaklık tüm sesleri yükseltirken, otomatik olarak 85 desibelin yukarısındaki sesleri kısıyor. Böylece gürültülü mekanlarda yalnızca gürültüye kulaklarınızı kapatmış oluyorsunuz.

Fiyatı 60 dolar. Bilgi için: Power Aisle Inc., 193 West Hills Rd., Huntington Station NY11746.ABD

Ev için yakıt hücresi

Coleman dünyanın ilk, pratik ev için yakıt hücresini piyasaya çıkartıyor. AirGen Fuel Cell jeneratörü, evlerinde ikinci bir güç kaynağına ihtiyaç duyanlar için düşünülmüş. 1.2 kilovat'lık ünite bir bilgisayara, telefona, faksa ve aydınlatmaya 8 ile 10 saat arası elektrik sağlayabiliyor. Yan ürün olarak yalnızca su çıkarttığı için evlerin içinde rahatlıkla kullanılabiliyor. Tüm yakıt hücreleri gibi AirGen, havadaki oksijen ile hidrojenin kimyasal etkileşiminden yararlanarak elektrik üretiyor. Diğer yakıt hücrelerinin çoğu doğal gaz veya propan gibi maddelerin içerdiği hidrojenden yararlanırken, AirGen saf, şişelenmiş hidrojen kullanıyor. AirGen'in yakıt hücresinin piyasalarda başarı kazanması, ev içi güç kaynağı ürünleri konusunda diğer üreticilere de örnek oluşturacak.

Fiyatı 7.995 dolar.

Bilgi için: www.colemanpowermate.com

Bir taşla iki kuş

Black&Decker'ın yeni Firestorm kablosuz matkabı pek çok işlevi tek bir gövde üzerinde birleştiriyor. Matkap kafası, tornavida üzerine geçirildiği için elinizi bile sürmeden cihazı istediğiniz konuma getirebiliyorsunuz. Duvara ayna veya resim asmak istediğiniz zaman neredeyse elinizi bile sürmeden işlemi tamamlayabiliyorsunuz.

12 voltluk versiyonun fiyatı 79 dolar, 14.4 voltluk 99 dolar, 18 voltluk ise 119 dolar.

Bilgi için: www.blackanddecker.com

Ördeğe benzer PC

Şeker renginde dev bir gözyaşına benzeyen Mac'lardan sonra diğer bilgisayar üreticileri de tasarım açısından ilginç örnekler sergiliyorlar. Merkezi Teksas'da bulunan Design Edge şirketinin geliştirdiği Austin, monitörü olmayan bir bilgisayar. Ördeğe benziyen makinenin yan tarafından dışarı çıkan bir LCD projektör, yazı ve çizileri büronuzun duvarına veya DVD'nizi oturma odanızdaki açılıp-kapanır bir ekrana yansıtıyor. Mercekleri gerisin geriye yerleştirdiğiniz anda Aria'yı kolunuzun altına alıp eve taşıyabilirsiniz. Şu anda yalnızca tasarım aşamasında olan Aria’nın 2004 yılında piyasaya çıkması bekleniyor.

Bilgi için: www.designedge.com
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!