Teknik adamlar TSYD seminerinde buluştu

Güncelleme Tarihi:

Teknik adamlar TSYD seminerinde buluştu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2009 13:26

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) 46. Yıl Sporun Zirvesi Semineri Antalya'da devam ediyor.

Club Lara Sera Hotel'de düzenlenen seminerinin ilk gününde "Türk futbolunun Dünü, Bugünü, Yarını, Sorunları" oturumu gerçekleştirildi.

Beşiktaş Teknik Direktörü Mustafa Denizli, Trabzonspor Teknik Direktörü Ersun Yanal, Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Kayserispor Teknik Direktörü Tolunay Kafkas ve TÜRFAD Başkanı İsmail Dilber'in katıldığı, Gazeteci-Yazar Devrim Sağıroğlu'nun yönettiği oturumda, Yanal'dan sonra Beşiktaş Teknik Direktörü Mustafa Denizli söz aldı.

MUSTAFA DENİZLİ'NİN AÇIKLAMALARI...

Denizli, yine bugün aynı saatlerde başlayan 21. Uluslararası Çalıştırıcı Gelişim Kongresi'nde olması gerektiğini; ancak daha önceden söz verdiği için bu seminere katılmak zorunda kaldığını belirtti. Denizli, iki seminerin zamanın çakışmasını iletişimsizliğe bağladı.

Kendisinin yaş itibariyle daha çok futbolun dününden bahsedebileceğini dile getiren Denizli, "Futbol oynadığım dönemlerde, tribünlerdeki seyirci profilinin 3'de birini bayanlar, yarısını ise kravatlı beylerden oluşuyordu. Basın mensupları da eleştirilerini sevgi ve saygı çerçevesinden yapıyorlardı. O zamanlardan günümüze birbirinden uzaklaşan iki çizgiye tanıklık ediyoruz" diye konuştu.

Tecrübeli teknik adam, okul dönemlerinden bir örnek vererek, sporcu gelişiminde özellikle de yetenekli sporcu gelişiminde ki yetersizliğin, eğitim sistemin aksaklığından kaynaklandığını ifade etti.

Milli takımlar seviyesindeki bir sporcu öğrencinin, kamplardan turnuvalardan dolayı eğitiminden geri kalabileceğini de sözlerine ekledi.

Mustafa Denizli, son olarak 42 yıllık futbol yaşantısının içinde iki tane yeni stat yapılmadığından da şikayet ederek, modern tesislerin seyirci profilini de olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

AYKUT KOCAMAN'IN KONUŞMALARI...

Ankaraspor Teknik Direktörü Aykut Kocaman, Türk futbolunun en önemli sorununun güvensizlik ve güvensizlikle beslenen kaos ortamı olduğunu söyleyerek, "25 senedir futbolun içerisindeyim. Türk futbolunda gördüğüm en önemli şey güvensizlik ve güvensizlikle beslenen kaos ortamı. Kulüplerimizde güven ortamını bir türlü yerleştiremiyoruz. Antrenörlerimiz de aynı ortamın içindeyiz. Kendimizi ve günü kurtarma adına çalışmalar yapıyoruz. Yarına, geleceğe yönelik planlar yapamıyoruz, çünkü yarın ne olacağı belli değil. Kulüpler hep kaos içerisinde ve borçlar içerisinde yaşamlarını sürdürüyorlar. Bu kaos ortamında en çok yıpranan hakemler, kendilerini çok fazla koruma imkanına sahip değiller.

Basın mensupları da zaman zaman antrenör, futbolcu yönetici gibi hissederek buraya kadar ellerini sokmaya çalışıyorlar.Futbol dünyası bir kaos içerisinde ilerlemeye çalışıyor" dedi.

Kulüpler ile ilgili yapılması düşünülen düzenlemenin geç kaldığını dile getiren Kocaman, "Kulüplerle ilgili düzenleme çok geç kaldı. Bu düzenlemeyle sorunlar yüzde yüz düzelmez ama düzelme yolunda önemli bir adım atılmış olur. Kulüplerin 10 liralık geliri varsa 10 liralık gelir doğrultusunda yönetilmelidir" diye konuştu.

BÜLENT UYGUN'UN SÖZLERİ...

Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, "Teknik direktörlerin sendikalaşmaya ihtiyacı var. Biz teknik direktörler olarak meslek olarak tanınmayan bir mesleğe sahibiz. Teknik direktörlüğün meslek olarak tanınması gerekiyor. Türk sporunun en önemli sorunlarından biri de tam teşekküllü hastaneye ve huzurevine sahip olmaması. Antalya'da 650 dönümlük bir arazi üzerine yapılacak ve içerisinde tam teşekküllü hastane, 10 tane çim saha ve huzurevi olan bir tesis projesi var. Hem Türkiye'nin hem de Antalya'nın böyle bir tesise ihtiyacı var. İnşallah bu tesisi gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Sivasspor'un kısıtlı imkanlarla futbol devrimi yapmaya çalıştığını söyleyen Uygun, "Biz göreve geldiğimizde planlar yaptık ve bu planlar sayesinde yürümeye çalışıyoruz. Kulüp olarak kısıtlı imkanlarımız var. Ama bu kısıtlı imkanlarla futbol devrimi yapmaya çalışıyoruz. Kulüpler bütçelerini artırıyor ve bu denetlenmediği için kulüp borca sokuluyor. İddaa gelir ve naklen yayın gelirleri sayesinde kulüpler önemli gelirler elde ediyor ve ayakta duruyor. , bu Kulüplerimizi daha iyi ileriye götürmemiz için kulüplerin gelir ve giderleri denetlenmeli" dedi. TFF 3. Lig'e getirilen yaş sınırlamasını eleştiren Uygun, bu uygulama nedeniyle birçok futbolcunun futbolu bırakmak zorunda kaldığını dile getirerek, bu konuda yeniden bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Türk futbolunun gelişmesi açısından okullarda futbol antrenörü görevlendirilmesi gerektiğini düşündüğünü belirten Uygun, "Okullarımızda bir futbol antrenörü görevlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. 1 milyon nüfuslu Hollanda Avrupa Şampiyonu oldu 20 milyon yetenekli genci olan Türkiye daha yeni Avrupa 3.'sü oldu" dedi.

"Futbolun içerisinden gelen bir insanı federasyon başkanı ve milletvekili yapamadık" diyen Uygun, "Yapalım ki Türk sporuna daha fazla katkı yapalım. Federasyonlar oluştururken futbolcu, antrenör ve TSYD temsilcileri olmalıdır. Türkiye'de daha önce görev yapan, ancak Türk futboluna ne verdiğini tartışabileceğimiz Venglos UEFA'da antrenörlerin başında, burada neden Türk antrenörleri olmasın, olmalı ki ülke futboluna daha iyi katkılar yapabilir" diye konuştu. Uygun, engelli vatandaşları da sporla buluşturmak gerektiğini sözlerine ekledi.

VE TOLUNAY KAFKAS...

Kayserispor Teknik Direktörü Tolunay Kafkas ise, Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisinin her alanda kaliteli insan yetiştirememek olduğunu belirterek, "Kulüplerde yönetim biçimleri değiştirilmeli, altyapıya önem verilmeli, altyapıya eğitimli hocalar getirilmeli. Futbolcuların ve antrenörlerin çok ciddi sorunları var. Kulüplere mutlaka UEFA kriterleri getirilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!