Tecavüz terörünü kökünden çözmek

GÜNLERDEN beri N.Ç.'nin hikayesinin etkisi altındayım. Tepkiliyim. Keşke Ceza Kanun Yasa Tasarısı geçen yıl yani zamanında, Meclis'ten geçebilseydi de bugün genç kızlığa adım atmış bir çocuğu fuhuşa teşvik edenler, onu hırpalayanlar ağır biçimde cezalarını bulabilselerdi.

Keşke, eski Adalet Bakanı Aysel Çelikel ve çeşitli kadın örgütlerinden yüzlerce kadın 'Yeni ceza yasa tasarısında tecavüz suçu hafifletiliyor' diye haykırırken söyledikleri anlaşılmaya çalışılsaydı.

Keşke, N.Ç.'nin ifadesi yerine, tecavüzün kadın bedenine yönelik bir şiddet eylemi, terör olduğunu söyleyenler, buna dikkat çekenlerin açıklamaları ve uyarıları manşetlere taşınabilseydi.

* * *

25 kadın avukat, çok sayıda sivil toplum kuruluşu N.Ç.'nin başına gelenleri büyük bir dikkatle izliyor.

Neden biz de iki günden beri bu konunun üzerine gidiyoruz. Tecavüzün ve kız çocuklarının fuhuşa teşvikinin önlenmesi için. Bu suçu işleyenlerin cezalandırılması için değil mi?

Ayrıca sadece N.Ç olayı değil.

Tecavüz bazı kafalara göre o kadar sıradan ve normal ki. Birçok kız çocuğu ve kadın utandığı için konuşamıyor.

Son yıllarda gördüğümüz kadın intiharlarının bir akım haline gelmesinin ardında aile içi tecavüzün önemli bir etken olduğunu ileri süren araştırmalar var.

Bu gizli teröre karşı mücadeleyi yükseltmeden kadınların insan haklarından, özgürlük ve eşitlikten söz etmek mümkün değil.

Biz de medya olarak, bu konularda daha uyanık olmak zorundayız.

Tartışmaları izlemek, yansıtmak ve zihniyetleri teşhir etmek de bir tecavüz haberi kadar etkilidir.

* * *

ŞİMDİ tam zamanı. Ceza Yasa Tasarısı alt komisyonda kamuoyundan gelecek önerilere göre yeniden düzeltiliyor. Bu olay ders olsun ve kadın haklarıyla ilgili maddelere yöneltilen eleştiriler dikkate alınsın.

Bu tasarıya karşı kadın haklarıyla ilgili çalışmalar yapan 9 sivil toplum örgütü ortak bir platform oluşturdular ve eleştirilerini kitap haline getirdiler. Ecevit hükümeti döneminin geçici Adalet Bakanı olan Prof Dr. Aysel Çelikel de onlara destek verdi. Prof. Çelikel, kendi hazırlamış olduğu tasarının yeni hükümet zamanında değiştirilerek Meclis'e getirilmek istendiğini açıkladı ve bu haliyle kadınlar için büyük bir tehlike oluşturacağını söyledi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, geçen hafta beni aradı ve tasarının alt komisyonda sivil toplumun görüşlerine ve eleştirilerine açıldığını, isteyenlerin görüş bildirebileceklerini söyledi.

Evet şimdi tam zamanı, biraz gayret edilirse tecavüz suçuna hafifletici nedenler bulmaya meyilli zihniyet püskürtülebilir.

* * *

N.Ç'nin başına gelenleri dikkate alarak kadın örgütlerinin getirdikleri eleştirilere baktığımızda ne kadar haklı oldukları bir kez daha ortaya çıkıyor. Kadınların tasarıya itirazları ve önerileri şöyle:

* 15 yaşından küçük kızlarla, rızasıyla cinsel ilişki kuranlar için ceza indirimi kaldırılsın. (tasarıda rıza hafifletici neden kabul edilmiş.)

* Tecavüz ettiği kişiyle evlenenlere ceza verilmemesine ilişkin madde kaldırılsın.

* Bekaretin kaybedilmesi halinde uygulanacak ceza artırımı kaldırılsın. Tecavüz suçları için tek ceza belirlensin. Meselenin bekaret meselesi olmadığı iyice anlaşılsın.

* Evlilik içi tecavüz suç sayılsın.

İşte öneri paketinden sadece birkaçı. N.Ç. ve şu anda onunla aynı kaderi paylaşan ve birlikte aynı merkezde bulunan 18 yaşının altındaki diğer kız çocuklarının hepsinin öykülerini en açık biçimde gözler önüne sersek bile, sorunun köküne inmeden hiçbir şeyi değiştiremeyiz.
Yazarın Tüm Yazıları